Μαζικές διαδηλώσεις: Μα τι συμβαίνει στη Ρουμανία;


Ο άνεμος της αλλαγής φυσά και στη Ρουμανία, αλλά όχι προς την κατεύθυνση που νομίζετε. Πιθανόν να έχετε ακούσει για τις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο Βουκουρέστι και μπορεί να έχετε συμπάθεια για αυτό το κίνημα...

Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει για τα μέτρα του ΝΑΤΟ για να «καθησυχάσει» την Ανατολική Ευρώπη και για την αντιπυραυλική ασπίδα που εγκαταστάθηκε από τους Αμερικανούς στη βάση του Ντεβεσελού (Deveselu), στη Ρουμανία, μια υψηλότατη πρόκληση έναντι της Ρωσίας. Δεν θα έπρεπε να διαχωρίσουμε τις δύο πραγματικότητες: όπως το είδαμε στην Ουκρανία με το κίνημα «Μαϊντάν» , οι μαζικές διαμαρτυρίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυνικά για την επίτευξη γεωπολιτικών στόχων.

11 Δεκεμβρίου, ένα εκπληκτικό εκλογικό αποτέλεσμα

Για να κατανοήσουμε τα διακυβεύματα, η πρώτη πτυχή που πρέπει να εξεταστεί είναι το αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου 2016, όταν κέρδισε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) με επικεφαλής τον Λίβιο Νταγνέα (LiviuDragnea). Μια παρόμοια δυναμική με την ψήφος υπέρ του Τραμπ κατά του κατεστημένου επιβεβαιώνει τη γενικότερη αλλαγή στην Ανατολική Ευρώπη. Η εκστρατεία στρεφόταν κατά της λιτότητας, σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος και ορισμένοι υποψήφιοι είχαν επίσης μουρμουρίσει κατά των δικτύων του Σόρος. 
Αποτέλεσμα; Οι Σοσιαλιστές πέτυχαν ένα ιστορικό ρεκόρ με το 45% των ψήφων, ενώ το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα, το οποίο έκανε εκστρατεία γύρω από τις «ευρωπαϊκές αξίες», κατά της διαφθοράς και κατά της περικύκλωσης από τη ρωσική σφαίρα επιρροής, έπεσε σ’ ένα ιστορικό χαμηλό επίπεδου του 20%, και αυτό παρά τις προσπάθειες του Τύπου και της αμερικανικής πρεσβείας. 
Η Ρουμανία είναι μια ημι-προεδρική δημοκρατία, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που σχηματίστηκε από το PSD και το ALDE (κεντρώο) σχημάτισε τη νέα κυβέρνηση. 
Ωστόσο, ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις (Klaus Iohannis), ένας φιλελεύθερος υπέρ της λιτότητας των Βρυξελλών, αντιστέκεται στη σοσιαλδημοκρατική πλειοψηφία και κινητοποιεί τους νέους Ρουμάνους και τις αρχές της ΕΕ κατά των «διεφθαρμένων» σοσιαλιστών. 
Αυτή η δύσκολη συμβίωση δημιουργεί αστάθεια και κάποιοι σοσιαλιστές, και ορισμένοι σοσιαλιστές μιλούν για εκθρόνιση του προέδρου, οι επόμενες προεδρικές εκλογές είναι το 2019.

Μια πιο «ρεαλιστική» πολιτική με τις χώρες της ομάδας BRICS;

Η δεύτερη πτυχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι, παρά τις αναφορές των μίντια για Ρουμανία, που την παρουσιάζουν ως μια έντονα αντι-ρωσική χώρα και υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. 
Οι ρουμανικές επίσημες θέσεις όσον αφορά τη Ρωσία ευθυγραμμίζονται με (για να μη πούμε «υπαγορεύονται από») τη πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι αποφάσεις που θα πάρει η κυβέρνηση Τραμπ στα πλαίσια της πολιτικής της με τη Ρωσία θα μπορούσε να δημιουργήσουν μια νέα αρχιτεκτονική περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Ευρώπη. Όσον αφορά τη κυβέρνηση Τραμπ, σε αντίθεση με τους δυτικούς σοσιαλιστές, εκείνοι της Ρουμανίας ήταν περήφανοι να συμμετάσχουν στην ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, ΣορίνΓκριντενάου (Sorin Grindeanu) και ο πρόεδρος της Βουλής και του PSD, Λίβιο Νταγνέα, συμμετείχαν στην ορκωμοσία του Τραμπ και ο κ Ντραγνέα δημοσίευσε την επόμενη μέρα μια δήλωση επικαλούμενος την  «πολύ καλή κουβέντα»  με τον Μάικ Φλιν, πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τραμπ.

Στη Ρουμανία, η κοινή γνώμη στρέφεται όλο και περισσότερο κατά της λιτότητας της ΕΕ και κατά του τι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ως «αμερικανική κατοχή», λόγω του πολύ χαμηλού επιπέδου ζωής, της λεηλασίας, της κατεδάφισης των υφιστάμενων βιομηχανικών εγκαταστάσεων και της ερήμωσης της χώρας.

Δύο αριθμοί αποδεικνύουν το παραπάνω: το 1989, η Ρουμανία είχε 23 εκατομμύρια κατοίκους, σήμερα δεν μετρά παρά μόνο 19,9 εκατ, ήτοι ένας ρυθμός μείωσης του πληθυσμού παρόμοιος με αυτό του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου.

Ένα σημαντικό μέρος του ρουμανικού πληθυσμού, που ζει στην ύπαιθρο ή σε μικρές πόλεις, συνειδητοποίησε ότι το όμορφο ευρωπαϊκό όνειρο δεν έφερε πράγματι παρά μόνο την εκβιομηχάνιση, την εκμετάλλευση του λαού και των πόρων της χώρας από τις πολυεθνικές εταιρείες, για όφελος μόνο λίγων μεγάλων πόλεων και των υψηλότερων τάξεων του πληθυσμού.

Ο Βίκτορ Πόντα και ο Λι Κετσιάνγκ το 2013 στη σύνοδο κορυφής Κίνα-ΚΑΕ

Μια δυναμική για αλλαγή είχε γίνει ορατή το 2013, με τις θέσεις του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, του PSD.

Κάλεσε εκείνο το έτος τον Λι Κετσιάνγκ, Κινέζο πρωθυπουργό, και η σημαία της ΕΕ είχε αντικατασταθεί με αυτή της Κίνας κατά την ομιλία του στο ρουμανικό κοινοβούλιο.

Εκείνη η επίσημη επίσκεψη σε συνδυασμό με τη σύνοδο κορυφής Κίνα-Ανατολική Ευρώπη στο Βουκουρέστι, προκάλεσε μια απρόσμενη αισιοδοξία για σχέδια υποδομής και ευκαιρίες συνεργασίας .

Το 2013, ο Βίκτορ Πόντα είχε δηλώσει επίσης:

Το να έχουμε μια πιο ρεαλιστική σχέση με τη Ρωσία, πρώτα οικονομική και, στη συνέχεια, φυσικά, πολιτική, νομίζω, είναι κάτι το οποίο μπορεί να είναι μόνο ευεργετικό για τη Ρουμανία.

Το 2015 τον είδαμε στο Μπακού κοντά στον Πούτιν, στα εγκαίνια των Ευρωπαϊκών Αγώνων, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει το μποϊκοτάζ των Ευρωπαίων πολιτικών. 
Ωστόσο, η συνέχιση της πολιτικής της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ και του σχεδίου της αμερικανικής βάσης της αντιπυραυλικής ασπίδας στο Ντεβεσέλου καθώς και η αντι-ρωσική ρητορική, δημιουργούν, για να μη πούμε πολλά, μια παράδοξη κατάσταση.

Ο ίδιος Βίκτορ Πόντα, που έγινε πλέον απλός βουλευτής, δημοσίευσε στις 14 Ιανουαρίου 2017 μια δήλωση στο Facebook στην οποία συγκρίνει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Ρουμανία με τις καταχρήσεις της ΕΣΣΔ. Για την απεικονίσει αυτές τις καταχρήσεις, δημοσίευσε με τη δήλωση του, μια επιστολή της Χίλαρι Κλίντον, που χρονολογείται από το 2012, όπου άσκουσε, με κάθε διπλωματική φινέτσα, ένα πραγματικό εκβιασμό. Στο ίδιο κείμενο, ο Πόντα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ρουμάνοι έμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος, όπως η κυβέρνηση του Τραμπ έμαθε από τα λάθη του Ομπάμα.

Στο μήνυμα του, ο Ποντα αναφέρεται σε ένα άρθρο που γράφτηκε από μια Ρουμάνα δημοσιογράφος η οποία απευθύνει έκκληση για ξένη επέμβαση  «κατά της διαφθοράς» του κόμματος PSD, του κόμματος που αναδείχθηκε νικητής στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Ο Πόντα γράφει:

Όσοι θυμούνται την ιστορία παρατηρούν ότι αυτή η έκλυση μοιάζει εντυπωσιακά με εκείνη που έγινε από προπαγανδιστές του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Κόμματος το 1956 προς τον «Big Brother» της ΕΣΣΔ η οποία έπρεπε να στείλει απελευθερωτικές δυνάμεις κατά των ταραχοποιών που «ήθελαν» να αλλάξουν τον πολιτικό προσανατολισμό της χώρας », με τη μόνη διαφορά ότι τώρα η πρόσκληση απευθύνεται όχι στη Σοβιετική Ένωση, αλλά στις ΗΠΑ (εξάλλου, η στάση του κ Πρέσβη Κλεμ μοιάζει εντυπωσιακά με εκείνη του Πρέσβη της ΕΣΣΔ στη Βουδαπέστη το 1956!).

Για όσους δεν γνωρίζουν, αναφέρεται στην ένοπλη επέμβαση της ΕΣΣΔ το 1956 έναντι των Ούγγρων φοιτητών που ήθελαν την Ουγγαρία να εξέλθει από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, και υποστηρίζει ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι ίδια, με τη διαφορά ότι το ΝΑΤΟ αντικατέστησε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Για να απεικονίσει τις συστηματικές παραβιάσεις εναντίον της Ρουμανίας, ο Πόντα στη συνέχεια δημοσιεύει μια επιστολή που του απέστειλε η Χίλαρι Κλίντον το 2012. Στην επιστολή αυτή, η Κλίντον παρεμβαίνει στον Πόντα, τότε πρωθυπουργό, για να τερματίσει τη κινητοποίηση του για την απομάκρυνση του προέδρου Μπασέσκου, ενός νατοϊκού με μαφιόζικες μεθόδους. Παραθέτουμε αυτή την επιστολή:

Αυτές οι κινητοποιήσεις θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Ρουμανία. Αυτό συνεπάγεται μια μείωση της εμπιστοσύνης στη Ρουμανία να συμμορφωθεί με τους όρους των διεθνών συμφωνιών, όπως τη συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που είναι απαραίτητο για την δημοσιονομική υγεία της χώρας και τη σταθερότητα του νομίσματός της.

Η επιστολή θέτει στο φως της ημέρας μια πραγματική οικονομική δικτατορία, η Κλίντον ασκώντας εκβιασμό χέρι χέρι με το ΔΝΤ και τους κερδοσκόπους σε εθνικά νομίσματα.

Παράδοξο: ο πολύ διεφθαρμένος πόλεμος κατά της διαφθοράς
Η Ρουμανία παρουσιάστηκε πρόσφατα στα μίντια ως μια βαθιά διεφθαρμένη χώρα και οι προσπάθειες των δικαστών κατά της διαφθοράς έχουν διαφημιστεί σε διεθνές επίπεδο. Η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη. 
Μια στρατηγική εκφοβισμού αναπτύχθηκε εδώ και δέκα χρόνια για να εξασφαλιστεί η υποταγή της χώρας στο προσανατολισμό κατά των BRICS και στη λιτότητα που υπαγορεύεται από τις Βρυξέλλες. Το όνομά αυτής της στρατηγικής είναι: «εκστρατεία κατά της διαφθοράς»,  όπως στη Βραζιλία και την Αργεντινή  , όπου οι ηγέτες υπέρ των BRICS εξαλείφτηκαν με τη βοήθεια μαζικών κινημάτων και δικών κατά της διαφθοράς. 

Πολλές δίκες ήταν καταχρηστικές, ξεκίνησαν από έναν πολύ ισχυρό μηχανισμό που σχηματίζεται από την DNA (Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς) και την SRI (Ρουμανική Υπηρεσία Πληροφοριών, πρώην «Σεκιουριτάτε"). Πολλές από αυτές τις δίκες έχουν ξεκινήσει εναντίον μελών του PSD με ισχυρή υποστήριξη των μίντια.

Οι επιχειρήσεις DNA-SRI λειτουργούν χέρι-χέρι με τις πολλές ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από τα δίκτυα του Σόρος, ο οποίος χρησιμοποιεί αυτές τις οργανώσεις του για την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών στόχων του. Οι επιχειρήσεις αυτές κορυφώθηκαν το 2015 με ένα πραξικόπημα. Υπό την απειλή ενός ρουμανικού Μαϊντάν, που προσκαλέστηκε από την πίεση ενός πολύ ισχυρού συλλογικού συναισθήματος μετά το θάνατο 27 νέων σε μια πυρκαγιά νυχτερινού κέντρου διασκέδασης, ο πρωθυπουργός Πόντα αναγκάστηκε να παραιτηθεί για να αποφευχθεί η βία. Μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών είχε εγκατασταθεί από τον πρόεδρο Ιοχάννις, με μια επίδραση μπούμερανγκ στις πρόσφατες εκλογές, το SP επιστρέφοντας στην εξουσία, με το αποτέλεσμα που προαναφέρθηκε.

Οι τελευταίες εξελίξεις αυτής της δυναμικής ήταν οι αποκαλύψεις στο πόλεμο των ολιγαρκών, ανοίγοντας ειρωνικά το δρόμο για τη δικαιοσύνη. Ένας από αυτούς είναι ο πρώην βουλευτής του PSD, Sebastian Ghita, ένας θειώδης επιχειρηματίας υπό έρευνα από τη DNA. Ο Ghita δημοσιεύει τακτικά αποκαλύψεις με βίντεο για τη συμπαιγνία μεταξύ της DNA και της SRI για να υποδαυλίσουν ψευδείς δίκες με πολιτικούς σκοπούς: τα πάντα επιτρέπονται, εκβιασμός δικαστών, μαρτύρων, φυλάκιση αθώων. Οι αποκαλύψεις του έχουν προκαλέσει μια σημαντική συζήτηση και την αναστολή του αντιπρόεδρου της SRI, Gal Florian Coldea ,υπόπτου για παρέμβαση σε αυτές τις δίκες. Μια κοινοβουλευτική επιτροπή διερευνά αυτές τις παραβιάσεις. Μήπως αυτές οι προσπάθειες τελικά θα φέρουν στο φως το ρόλο τουFBI και της CIA σε αυτή την πολύ διεφθαρμένη καταπολέμηση της διαφθοράς;

Οι συζητήσεις τροφοδοτήθηκαν επίσης από μια πρόσφατη έκθεση της « HenryJackson Society ». Μερικά αποσπάσματα από την έκθεση με τίτλο «Καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω απατών: η επίθεση της Ρουμανίας εναντίον του κράτους δικαίου»:

Είναι σκόπιμο να αναρωτηθούμε για το κρυφό ρόλο των μυστικών υπηρεσιών στην κατεύθυνση των δικών κατά της διαφθοράς. Η SRI πραγματοποιεί κάθε χρόνο 20.000 τηλεφωνικές υποκλοπές για λογαριασμό της DNA, κάνει έρευνες και θεωρεί το δικαστικό σύστημα ως «τακτικό πεδίο" επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ίδια τη δική του γλώσσα. (...)
Σύμφωνα με την Victoria Stoiciu της Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), τα ρουμανικά δικαστήρια έχουν δώσει το 2015, 16 φορές περισσότερα εντάλματα για υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. (...)
Η διαμάχη οδήγησε τη MEDEL, μια ένωση που εκπροσωπεί τους δικαστές από 13 ευρωπαϊκές χώρες, να προειδοποιήσει για το γεγονός ότι η SRI  «παραβιάζει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και απειλεί τη δημοκρατία στη Ρουμανία». (...)

Τώρα που γνωρίζετε λίγο περισσότερα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη Ρουμανία, μπορεί να αναρωτιέστε γιατί τα καθιερωμένα μίντια προάγουν με συμπάθεια αυτή τη διεφθαρμένη εκστρατεία κατά της διαφθοράς; Μπορείτε επίσης να αναρωτιέστε σχετικά με τις πρόσφατες διαδηλώσεις ενάντια στην «διεφθαρμένη» κυβέρνηση, σε υποστήριξη της περίεργης επιχε’ιρησης του διωνυμικού DNA-SRI«κατά της διαφθοράς». Τι να πούμε για τους κόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη αυτής της πολιτικής τρομοκρατίας στην Ανατολική Ευρώπη; Όπως λένε ορισμένοι Ανατολικογερμανοί που έχουν κάποια εμπειρία με τις δικτατορίες και τη προπαγάνδα:

Θα πρέπει ίσως να διαβάσετε ανάποδα την εφημερίδα σας για να καταλάβετε την αλήθεια.

Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά

ΠΗΓΗ:   ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ  μέσω ellinikoforoum


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.