Το σχέδιο της Μαρίν Λεπέν για την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ

 

Την επιστροφή σε ένα σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών στην Ευρώπη, αντίστοιχο με αυτό του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος που ίσχυε πριν από την καθιέρωση του ευρώ και επέτρεπε την υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων προτείνει η Μαρίν Λεπέν στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε εν όψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών την Άνοιξη. Παράλληλα, το πρόγραμμα της Λεπέν προβλέπει την άρση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας και τη δυνατότητά της να τυπώνει χρήμα έως το 5% της συνολικής προσφοράς χρήματος.

Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο σύμβουλός της, Μπερνάρ Μονό, αν η Λεπέν γίνει Πρόεδρος, θα ζητήσει αμέσως της σύγκληση μίας συνόδου κορυφής της ΕΕ και της ΕΚΤ, όπου θα ζητήσει από τις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης να αντικαταστήσουν το ενιαίο νόμισμα με ένα καλάθι εθνικών νομισμάτων, αντίστοιχο με το ecu, που προϋπήρχε του ευρώ.

Το γαλλικό νόμισμα θα αποκαλείται μάλλον το «νέο γαλλικό φράγκο» και θα είναι αρχικά ίσο με το ευρώ, δήλωσε ο Μονό. Η Γαλλία θα δεσμευθεί να περιορίσει τις διακυμάνσεις της έναντι του ευρωπαϊκού νομισματικού καλαθιού σε ένα μέγιστο ποσοστό 20%, αν και ο Μονό δήλωσε ότι πιο φυσιολογικό θα ήταν να περιορισθούν έως το 10% οι διακυμάνσεις. Αν οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν θελήσουν να υιοθετήσουν τα εθνικά τους νομίσματα, τότε το νέο φράγκο θα διακυμαίνεται ελεύθερα.

ΠΗΓΗ:  enikonomia  μέσω   protagorasnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.