Όταν οι κινητοποιήσεις έχουν αποτέλεσμα...




Ρουμάνοι διαδηλωτές υποχρέωσαν την κυβέρνηση να αποσύρει τη χαλάρωση της νομοθεσίας κατά της διαφθοράς

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας υπέκυψε στην πίεση από τη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση και ανακοίνωσε την κατάργηση του διατάγματος που χαλαρώνει τη νομοθεσία κατά της διαφθοράς, ελπίζοντας να κατευνάσει έτσι την οργή των εκατοντάδων χιλιάδων Ρουμάνων που βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.

«Αύριο συνεδριάζουμε για να καταργήσουμε αυτό το διάταγμα» που υιοθετήθηκε την Τρίτη χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Σορίν Γκριντεάνου.

Υποστήριξε πως δεν επιθυμούσε «να διχάσει τη Ρουμανία» μ’ αυτή τη μεταρρύθμιση του ποινικού συστήματος που είχε στόχο να μειώσει αισθητά τις ποινές οι οποίες εκτίονται για κατάχρηση εξουσίας και να εισαγάγει ένα ελάχιστο όριο βλάβης 200.000 λέι (44.000 ευρώ) για να θεμελιώνεται αδίκημα κατάχρησης εξουσίας.

Το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Βουκουρέστι μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης, που αποτελεί το επίκεντρο των διαδηλώσεων, χαιρέτισε με επευφημίες τη μεταστροφή αυτή. 

Όμως οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους ζητούσαν επίσης την παραίτηση της κυβέρνησης η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και έναν μήνα, υποσχέθηκαν ότι θα παραμείνουν σε ετοιμότητα ενώ ορισμένοι απ’ αυτούς εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνεχίσουν τις συγκεντρώσεις.

«Δεν είναι παρά λόγια, πρέπει να δούμε τι θα γίνει στην πράξη», είπε η επιχειρηματίας Άουρα Οπρέα ενώ περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, βγήκαν χθες στους δρόμους σ’ όλη τη χώρα για πέμπτη διαδοχική βραδιά.

Στις καθημερινές διαδηλώσεις συμμετείχαν περίπου 200.000 άνθρωποι σε όλη τη Ρουμανία,αριθμός ρεκόρ μετά την πτώση του κομμουνισμού σ’ αυτή τη χώρα των 20 εκατομμυρίων κατοίκων που έχει περάσει πολυάριθμες πολιτικές αναταράξεις στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

«Οι άνθρωποι θα παραμείνουν πολύ προσεκτικοί μ’ αυτή την κυβέρνηση, έδειξαν πως θέλουν να αναμιχθούν περισσότερο στην πολιτική ζωή, αυτό είναι κάτι καινούριο για τη Ρουμανία», έλεγε η 30χρονη Ραλούκα.

Ο κεντροδεξιός πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με την κυβέρνηση, χαιρέτισε «ένα σημαντικό βήμα προς την εξομάλυνση».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως κίνητρο της κυβέρνησης ήταν να ενεργήσει ώστε ο ποινικός κώδικας να συμβαδίζει με το Σύνταγμα.

Η κυβέρνηση υποστήριζε επίσης πως θέλει να αποσυμφορήσει τις φυλακές. 

Ένα νέο νομοσχέδιο θα συνταχθεί και αυτή τη φορά θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως δεν θα περιλαμβάνει όριο ζημιάς 200.000 λέι για τα αδικήματα κατάχρησης εξουσίας. 05/02/2017 08:11

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP Βουκουρέστι, Romania


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.