Διαβάστε και ακούστε:Πως από τα Ίμια, φτάνουμε στις 130 βραχονησίδες, στο μισό Αιγαίο και στην Ιμιοποίηση όλης της χώρας μέσα από το καθεστώς ντόπιας και ξένης κατοχής που έχει επιβληθεί στην πατρίδα μας.


Αγγ. Συρίγος : Η στρατηγική βάθους των Τουρκικών Προκλήσεων. Οι Τούρκοι πάγωσαν το χρόνο στο 1974. Είναι γκρίζα ζώνη τα 'Ιμια. Δεν μπορούμε να πατήσουμε σε αυτά.


Οι διαρκείς τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο , δεν είναι τίποτα άλλο από τη συνεχή αναβάθμιση των αμφισβητήσεων όλων του πλέγματος στο Αιγαίο , με απώτερο στόχο τα όρια των χωρικών υδάτων, την υφαλοκρηπίδα των νησιών και την συνδιαχείριση στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος , είπε στον 9.84 ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος. 

Η τουρκική προκλητικότητα αυτή τη περίοδο έχει τα όρια της, αλλά με αυτή τη τακτική έχει ήδη επιτύχει την αίσθηση του γκριζαρίσματος πέραν των Ιμίων, παρότι η δική μας η πλευρά από το 1974 υποστηρίζει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στη ουσία στο καθεστώς του Αιγαίου.

Γ.Κοντογιώργης : Η Ελλάδα έχει μπει σε καθεστώς Ιμίων χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα. Γιατί ο Σόρος δεν είναι με τον Τραμπ και είναι με την Κλίντον;


Η Ελλάδα οικονομικά, κοινωνικά αλλά και γεωπολιτικά είναι σε καθεστώς Ιμίων , είπε στον 9,84 ο πολιτικός επιστήμονας Γιώργος Κοντογιώργης. 

Όπως εκτίμησε η αξιολόγηση έχει συμφωνηθεί, απλά γίνεται ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για να εμφανιστεί η γνωστή εικόνα των αντιστάσεων. 

Για την νέα ένταση με την Τουρκία , ο κ. Κοντογιώργης υποστήριξε ότι ουσιαστικά δεν είναι μόνο τα Ίμια, αλλά στη πράξη όλη η Ελλάδα σε καθεστώς και οικονομικής υποταγής, έχει δημιουργήσει την εικόνα ότι είναι σε «καθεστώς» Ιμίων. 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει τέλος ο τρόπος που προσέγγισε το «φαινόμενο» Τράμπ, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά μιλάμε για την διαπάλη στη κορυφή της πυραμίδας ενός συστήματος που θέλει να εξουσιάζει τις κοινωνίες ,στη ουσία είναι δύο εκδοχές του ίδιου συστήματος, που ναι μεν διαφωνούν στη νομή της εξουσίας αλλά ομονοούν στη ιδιωτεία που θέλουν τις κοινωνίες.

"Γκρίζες" 130 βραχονησίδες στο Αιγαίο


Σε νέες δηλώσεις-πρόκληση προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα έκανε λόγο για 130 βραχονησίδες στο Αιγαίο που είναι «υπό αμφισβήτηση».

Ο Γιλντιρίμ ​απείλησε εμμέσως την Αθήνα λέγοντας ότι «εμείς απαντούμε στις προκλητικές κινήσεις που έρχονται από την άλλη πλευρά με χαμόγελο. Δεν θα πρέπει να το ερμηνεύουν λανθασμένα αυτό»
Ο Γιλντιρίμ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ζήτημα της μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, τονίζοντας ότι αυτό «μας προκαλεί απογοήτευση». «Απέστειλα στον κ. Τσίπρα επιστολή για το ζήτημα αυτό. Εξέφρασα τις προσδοκίες μας για την έκδοση αυτών των ανθρώπων, μέσω της επανεξέτασης της απόφασης (σ.σ.: του Αρείου Πάγου) στο πλαίσιο του νόμου. Δεν έλαβα απάντηση» πρόσθεσε ο Τούρκος πολιτικός, σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα «Hürriyet». «Καλώ την Αθήνα να κάνει αυτό που έπραξαν κι άλλοι γείτονες» συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του υπογράμμισε ότι «Τουρκία και Ελλάδα ως γείτονες χώρες πρέπει να προσπαθούν να έχουν καλές σχέσεις, καθώς δεν μπορούν να αλλάξουν τη γεωγραφία τους», επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα «δεν έχει σκοπό να χαλάσει τους δεσμούς της με τον γείτονά της».

«Δεν είμαστε αδύναμοι»

Παράλληλα, απείλησε εμμέσως την Αθήνα λέγοντας ότι «εμείς απαντούμε στις προκλητικές κινήσεις που έρχονται από την άλλη πλευρά με χαμόγελο. Δεν θα πρέπει, όμως, αυτό να ερμηνεύεται με λανθασμένο τρόπο».

Συνεχίζοντας τις προκλητικές δηλώσεις του, ο Γιλντιρίμ ανέφερε πως ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας «επισκέφθηκε τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και έβγαλε φωτογραφίες, ωστόσο για εμάς αυτά δεν έχουν νόημα», ξεκαθαρίζοντας ότι «υπάρχουν 130 νησίδες και βραχονησίδες υπό αμφισβήτηση».

Επιπλέον, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι η Τουρκία έχει «τη δύναμη να απαντήσει σε κάθε εχθροπραξία», ενώ έκανε λόγο επίσης για «προβλήματα στο Αιγαίο που δεν είναι καινούργια, αλλά έχουν μακρά ιστορία».

πηγές εδώ και εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.