Η ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΔΥ ΚΙΑΤΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ!


Την δεκαετία του 80 με την οργάνωση του ΕΣΥ, κατασκευάστηκε και λειτούργησε σαν πρώτη και μοναδική δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην περιοχή του σημερινού Δήμου Σικυωνίων το Κέντρο Υγείας Κιάτου.


Είκοσι χρόνια αργότερα το ενεργό ακόμη τότε ΙΚΑ έχτισε, εξόπλισε και στελέχωσε σχεδόν ολοκληρωμένα μία σύγχρονη Μονάδα Υγείας σε 1000 τετραγωνικά λειτουργικών χώρων σε τρείς ορόφους, μία δομή που έσφυζε από ζωή με πλήθος ιατρικών ειδικοτήτων, ένα μικρό τοπικό Νοσοκομείο.

Μετά ήρθαν τα μνημόνια και άρχισε ο εξορθολογισμός και το νοικοκύρεμα…
Το ΙΚΑ έγινε αρχικά ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια γεννήθηκε με τερατογένεση ένα ΠΕΔΥ αγνώστου πατρός.

Όταν λοιπόν το 2015 κάποιος αποτυχημένος βιβλιοπώλης, παίζοντας τον υπουργό υγείας παρακαλώ, αποφάσισε πραξικοπηματικά να πιάσει τον μνημονιακό τότε στόχο κάποιων χιλιάδων απολύσεων, μπήκε ένα πρώτο προσωρινό λουκέτο ΚΑΙ στην σύγχρονη αυτή μονάδα

Αυτό ήταν το πρωτο κλείσιμο - transformation για να απολυθούν μερικές χιλιάδες γιατρών του τότε ΙΚΑ πανελλαδικά. Στη συνέχεια ξανάνοιξε η Δομή σαν ΠΕΔΥ πλέον με ... τέσσερεις γιατρούς!


Μετά από ακόμα ένα χρόνο, αρχές του 2016 , τέτοια εποχή στα πλαίσια ενός ακόμα καλύτερου πάντα μνημονιακού νοικοκυρέματος αποφασίστηκε η ... μεταστέγαση της Μονάδας στους χώρους του Κέντρου Υγείας.

Δηλαδή τα 1000 τετραγωνικά να πάνε στα 400, ούτε καν το αντίθετο. Ο λόγος; Δεν υπήρχε ράμπα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία.... (προφανώς στα 20 σχεδόν χρόνια που λειτουργούσε η μονάδα, δεν προσέρχονταν ΑμεΑ...)

Τότε η τοπική κοινωνία αντέδρασε, μαζεύτηκαν 1500 περίπου υπογραφές σε ένα κείμενο το οποίο υπόγραψαν φορείς σύλλογοι και συλλογικότητες της τοπικής κοινωνίας και παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση ενάντια στην μεταστέγαση κλείσιμο της Μονάδας.

Πέρασε ένας χρόνος και δεν έγινε τίποτα, ούτε συνάντηση με τους αρμόδιους που ζητούσε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε επανεκτίμηση της απόφασης της Διοίκησης, ούτε μελέτη ενδεχόμενου κατασκευής ράμπας.

Σήμερα η Δομή κινδυνεύει και πάλι με λουκέτο, οριστικό αυτή την φορά!

Λύση όμως ΔΕΝ είναι το λουκέτο

Λύση ΔΕΝ είναι το κλείσιμο της Μονάδας που μας έχει στοιχίσει εκατομμύρια και μας ανήκει.

Λύση είναι Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ των δύο σημερινών δομών: Το κτίριο του Κέντρου Υγείας Κιάτου για έκτακτα περιστατικά και εφημερία και η Μονάδα Υγείας Κιάτου για τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Λύση τέλος είναι η επαναστελέχωση της Δομής με γιατρούς, πέρα από αυτούς που επανήλθαν με δικαστικές αποφάσεις που ακύρωσαν τις απολύσεις τους.

Εδώ ένα προσχέδιο που διαμορφώθηκε προς αυτή την κατεύθυνση και εδώ η γνώμη ενός ανθρώπου που εργάστηκε πολλές δεκαετίες αποκλειστικά σε θέματα οργάνωσης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενός πρωτεργάτη του ΕΣΥ.


Η ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΑΤΟΥ
ΑΝΟΙΚΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2/2/2017 ΣΤΙΣ 7.30 ΜΜ
ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ




Γιάννης Κων. Γεωργόπουλος
Γιατρός της Μονάδας Υγείας Κιάτου
τα τελευταία 20 χρόνια.



31.01.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.