Δύσκολο να το πιστέψεις αλλά αυτό το παραμυθένια όμορφο τοπίο βρίσκεται στην Ελλάδα!


Με κρυστάλλινα νερά ακόμα και τον Αύγουστο, ο Βοϊδομάτης θεωρείται ένα από τα πιο καθαρά ποτάμια της Ευρώπης.


Διάσημος από τις φωτογραφίες των καταπράσινων νερών του, αξέχαστος στους ταξιδιώτες που βρέθηκαν στις όχθες του και πηγή ζωής για ένα σπάνιο οικοσύστημα, είναι η καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου- Αώου.


Εξίσου γνωστός και ως «ποτάμι του Βίκου», είναι παραπόταμος του Αώου και έχει συνολικό μήκος 25 χιλιόμετρα.


Το όνομα του ετυμολογικά δεν έχει καμία σχέση με το μάτι του βοδιού αλλά προέρχεται από τις σλαβικές λέξεις voda που σημαίνει νερό και mati που σημαίνει πηγή.
1111
Τα νερά είναι πεντακάθαρα και διαυγή, ενώ έχουν σταθερή θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου, για αυτό θεωρείται ένα από τα πιο κρύα ποτάμια της Ελλάδας.


Σε όλη του τη διαδρομή ο Βοϊδομάτης περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση και πυκνά δάση ενώ το έντονο γαλαζοπράσινο των υδάτων του είναι το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό του.


Αλλά το σημείο εκείνο του Βοϊδομάτη που ξεχωρίζει για την ομορφιά του είναι οι πηγές του.


Βρίσκονται λίγο κάτω από το χωριό Βίκος στο κεντρικό Ζαγόρι και είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία που θα συναντήσει κανείς διασχίζοντας το φαράγγι.


Κάτω από τον χαρακτηριστικά διογκωμένο βράχο με την περίεργη ονομασία «Αγκαστρωμένη» αναβλύζει από τη γη πεντακάθαρο, πόσιμο νερό.

Νομίζεις ότι από στιγμή σε στιγμή θα εμφανιστούν νεράιδες..


Εκεί δίπλα υπάρχει και το γραφικό εκκλησάκι της Μονής της Παναγίας του Βίκου, το οποίο χτίσθηκε το 1783.


Το ποτάμι και το γύρω οικοσύστημα βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματά του.


Ιδιαίτερα το κομμάτι που ξεκινάει από τις πηγές και καταλήγει στο γεφύρι της Αρίστης, είναι από τις πιο απομονωμένες περιοχές της χώρας, όπου πολλά ζώα και φυτά βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο.


Η χώρα μας δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει με την ομορφιά της..

ΠΗΓΗ: freegossip

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.