Οι «άρρωστοι» πρόεδροι των ΗΠΑ

 

Γράφει η Αργυρώ Μώρου

Την ώρα που ο πολιτικός συντάκτης της «Washington Post», David Fahrenthold, ερευνά μία προς μία τις φιλανθρωπικές δωρεές που ισχυρίζεται πως έχει κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, άλλοι συνάδελφοί του – ανά τον κόσμο – αναζητούν όσα κρύβονται πίσω από την αδιαθεσία της Χίλαρι Κλίντον, γιατί ο επόμενος ένοικος του Οβάλ Γραφείου δεν πρέπει μόνο να φαίνεται υγιής, αλλά και να είναι.

Η επίσημη γνωμάτευση του γιατρού της Κλίντον, στην οποία γίνεται λόγος για πνευμονία, δεν κόπασε τις φήμες που ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η πρώην Πρώτη Κυρία έπαθε κρίση βήχα κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Κλίβελαντ. Η φράση: «Κάθε φορά που σκέφτομαι τον Τραμπ παθαίνω αλλεργία», που χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει το συμβάν, φαίνεται να καθησύχασε προσωρινά τους ψηφοφόρους της. 

Η αδιαθεσία που ένιωσε η υποψήφια πλανητάρχης στις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου και τα αργά αντανακλαστικά που επέδειξε το επιτελείο της στον χειρισμό του ζητήματος πυροδότησαν ένα νέο όργιο φημών. Ο έντονος και συχνός βήχας της Κλίντον έγινε «βούτυρο στο ψωμί» του Τραμπ και του συντηρητικού στρατοπέδου, που κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία εμποδίζουν την Κλίντον να αντεπεξέλθει στην προεκλογική εκστρατεία, πόσω μάλλον στη διακυβέρνηση της χώρας. 

Πνευμονία
Η Χίλαρι Κλίντον δεν είναι η μόνη που έχει νοσήσει από πνευμονία. Ο Άντριου Τζάκσον, ο έβδομος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, πέθανε από φυματίωση και πνευμονία, δύο ιάσιμες ασθένειες, που εξακολουθούν να πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Ο Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον, ο 9ος πρόεδρος των ΗΠΑ, έμεινε στην Ιστορία ως ο πρώτος πρόεδρος που πέθανε κατά τη διάρκεια της θητείας του, η οποία διήρκεσε μόλις έναν μήνα. Επίσημη αιτία θανάτου; Η πνευμονία. Ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσινγκτον, έπασχε, μεταξύ άλλων, και από πνευμονία.
Κι ενώ το 46% των 1.910 ερωτηθέντων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της YouGov για λογαριασμό των «Times» δηλώνει πως δεν πιστεύει ότι η υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ ταλαιπωρείται από ήπιας μορφής πνευμονία, αλλά από κάτι άλλο, ο Μάθιου Αλτζίο, συγγραφέας του βιβλίου «The President is a Sick Man», επισημαίνει πως οι «πρόεδροι είχαν πάντα μια αποστροφή στο να εμφανίζονται αδύναμοι με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης και της σωματικής αδυναμίας». Για αυτόν τον λόγο πολλοί από αυτούς είχαν αποκρύψει τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν.

Ο Τζον Κένεντι, ο οποίος διαδέχτηκε τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ στον προεδρικό θώκο, έμοιαζε υγιής και ζωηρός. Η πραγματικότητα όμως ήταν πολύ διαφορετική. Ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ διαγνώστηκε με τη Νόσο του Άντισον, μια σπάνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από προοδευτική και βαθμιαία ανεπάρκεια των επινεφριδίων και μειωμένη παραγωγή στεροειδών ορμονών. Η διάγνωση έγινε το 1947, όταν ο JFK ήταν ακόμη γερουσιαστής της Μασαχουσέτης.

O Κένεντι κατέρρευσε στη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Αγγλία. Ο γιατρός που προχώρησε στη διάγνωση, είπε στους συνοδούς του Κένεντι πως του έμενε λιγότερο από ένας χρόνος ζωής. Μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ, ξεκίνησε θεραπεία με στεροειδή πρώτης γενιάς. Το μυστικό του κρατήθηκε επτασφράγιστο, παρά το γεγονός ότι είχε παρουσιάσει και τα τρία συμπτώματα της νόσου (κόπωση, αδυναμία και σημαντική απώλεια βάρους) πριν αρχίσει θεραπεία. Οι Αμερικανοί γιατροί του, πάντως, πίστευαν πως πάσχει και από υποθυρεοδισμό. Κατάθλιψη, «πρήξιμο» στο πρόσωπο και πόνος σε αρθρώσεις και μυς είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα.

Απόλυτη μυστικότητα
Η πραγματική εικόνα του Κένεντι δεν ήταν η μοναδική που έγινε γνωστή χρόνια αργότερα. Ο 28ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Γούντροου Γουίλσον, υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο το 1919, κατά τη διάρκεια μακράς περιοδείας του στις ΗΠΑ. Οι πολίτες δεν το έμαθαν. Η υγεία του κλονίστηκε σοβαρά. Παρ’ ότι ανένηψε κάπως, σπάνια έβγαινε πλέον από την προεδρική κατοικία. Δεν μπορούσε να περπατήσει χωρίς τη βοήθεια μπαστουνιού.

Το 1893, ο μόνος πρόεδρος των ΗΠΑ που υπηρέτησε δύο μη συνεχόμενες θητείες, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει έναν καλοήθη όγκο από το στόμα του. Θεωρώντας – σύμφωνα με τον βιογράφο του, Μatthew Algeo – ότι η κατάσταση της υγείας του αφορά μόνο εκείνον, ο Γκρόβερ Κλίβελαντ αποφάσισε να κάνει το χειρουργείο του στο γιοτ φίλου του, για να κρατήσει το πρόβλημα της υγείας του μακριά από τους δημοσιογράφους.

Ο συγγραφέας τού «The President is a Sick Man» αναφέρει μάλιστα ότι η εμμονή των Αμερικανών προέδρων για απόλυτη μυστικότητα τους έκανε να στρέφονται σε παλιούς οικογενειακούς γιατρούς και να αποφεύγουν νέους και καλύτερους. 

Οι πολίτες δεν γνώριζαν ότι ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ χρησιμοποιούσε αναπηρική καρέκλα. Η βαριάς μορφής πολιομυελίτιδα από την οποία προσβλήθηκε τον Αύγουστο του 1921 τον είχε αφήσει ημιπαράλυτο. Η έλλειψη συγκέντρωσης, η συνεχής κούραση και τα καρδιακά προβλήματα ήταν μερικά μόνο από όσα αντιμετώπιζε μέχρι να διεκδικήσει την τέταρτη θητεία του. Η διάγνωση ενός εκ των χειρουργών που τον είχαν εξετάσει, σύμφωνα την οποία δεν θα επιβίωνε ακόμη μία θητεία, αποκαλύφθηκε μόλις πριν από πέντε χρόνια. Ο Ρούσβελτ εξελέγη τον Νοέμβριο, αλλά πέθανε μερικούς μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 1945. Ο Χάρι Τρούμαν, αντιπρόεδρός του, είχε πει σε συνεργάτες του ότι ο Ρούσβελτ «διαλύεται σωματικά». Αλλά αυτό δεν έφτασε ποτέ στα αυτιά του κόσμου.

Ο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο 40ός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ήταν ο γηραιότερος που εξελέγη ποτέ (σε ηλικία 69 και 73 ετών αντίστοιχα για τις δύο του θητείες). Η ηλικία του αποτέλεσε θέμα συζήτησης, αλλά το μέτριο ταλέντο του σε τηλεόραση και κινηματογράφο δεν τον εμπόδισε να εμφανιστεί ακμαίος μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του. Σήκωνε βάρη, έκανε ιππασία στο ράντσο του και γενικότερα ήταν υπερδραστήριος. Πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ότι έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Στο πρώτο ντιμπέιτ για τη διεκδίκηση της επανεκλογής του, το 1984, ο Ρίγκαν εμφανίστηκε μπερδεμένος. Στο δεύτερο είχε επανέλθει. Ο γιος του, δημοσιογράφοι και ιστορικοί εκτιμούν ότι ο άνθρωπος που έζησε περισσότερο από κάθε άλλον Αμερικανό πρόεδρο είχε δείξει τα πρώτα σημάδια της ασθένειάς του όταν πλέον είχε περάσει την ηλικία των 70 ετών.

Το ζήτημα της ηλικίας έχει επανέλθει το τελευταίο χρονικό διάστημα στο επίκεντρο, δεδομένου ότι Κλίντον και Τραμπ αποτελούν το γηραιότερο ζευγάρι υποψηφίων στην ιστορία των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ (68 ετών η Χίλαρι Κλίντον, 70 ο Ντόνταλντ Τραμπ). Η ηλικία της πρώην Πρώτης Κυρίας εξυπηρετεί και τις θεωρίες συνωμοσίας που τη θέλουν νεκρή με τη σωσία της να κυκλοφορεί.
Ανεξάρτητα από την αληθινή αιτία αδιαθεσίας της Χίλαρι Κλίντον, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Σε αυτές τις εκλογές, όπου στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος, καλύτερα να πάσχεις από πνευμονία παρά από φασισμό.

ΠΗΓΗ: topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.