Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ: Από 50% έφτασε στο 20% – Στοιχεία-σοκ από έρευνα
Σχόλιο ιστολογίου: Στην τελευταία παράγραφο η έκθεση καταλήγει με μία αναφορά στην κοινωνική αντιπαλότητα αιώνων μεταξύ πλούτου και φτώχειας .
Ακόμα και πριν λίγα χρόνια ήταν αυτονόητο (μιλάμε για την πλειοψηφία των μικρομεσαίων) το που άνηκε ο κάθε ένας και πως έπρεπε να διεκδικήσει και να υπερασπίσει τα δικαιώματα του απέναντι στην ολιγαρχία. Τις δεκαετίες της μεταπολίτευσης ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μπόρεσε να μετακινηθεί ταξικά σε καλύτερο βιωτικό επίπεδο ενώ η πλειοψηφία της χαμηλότερης κοινωνικής τάξης μπορούσε να τα «φέρνει βόλτα» σχετικά εύκολα, φέρνοντας μια αίσθηση κεκτημένης κοινωνικής ειρήνης. Παράλληλα όμως επικράτησε έντονα το φαινόμενο της ιδιώτευσης και συνειδησιακής χαλάρωσης.
Σήμερα μετά από 6+ χρόνια κατοχής και γενοκτονίας οδηγούμαστε εκ των αποτελεσμάτων στο συμπέρασμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού οδεύει σε ταχύτατη φτωχοποίηση και αποσύνθεση ενώ η κοινωνία αργά και βασανιστικά συνειδητοποιεί τι πραγματικά συμβαίνει. Ταυτόχρονα κινδυνεύει να βρεθεί και χωρίς πατρίδα.
Συνεπώς στην σημερινή συγκυρία, η πάλη για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη είναι καθήκον για κάθε πατριώτη και δημοκράτη όσο ποτέ άλλοτε στην σύγχρονη ιστορία αυτού του τόπου.
Την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση καταγράφει έκθεση της η γερμανική εταιρεία Allianz (Allianz Global Wealth Report). Σύμφωνα με τα στοιχεία η κρίση που ξέσπασε το 2007 συρρίκνωσε την περιουσία των Ελλήνων σχεδόν 30%. Την ίδια ώρα στις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης η θέση των νοικοκυριών ήταν καλύτερη το 2015 σε σχέση με το 2007.
Ενδεικτικό είναι πως στην έκθεση αναφέρεται πως «η κρίση άφησε μεγάλα σημάδια στην Ελλάδα, όπου ενώ σχεδόν ο μισός πληθυσμός της ανήκε στη μεσαία περιουσιακή τάξη του ευρώ, όταν καθιερώθηκε το νόμισμα, σήμερα ανήκει μόνο το 20%».
Η μέση καθαρή χρηματοπιστωτική περιουσία των Ελλήνων – που αντιστοιχεί στη διαφορά της περιουσίας (τραπεζικών καταθέσεων, αξιόγραφων και συμμετοχών σε ασφαλιστικά προγράμματα) από το χρέος τους – ανήλθε σε 11.231 ευρώ το 2015 και ήταν πολύ χαμηλότερη από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που περιλαμβάνονται στην έκθεση, με εξαίρεση τις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία) και τη Σλοβακία.
Στην πρώτη θέση ήταν οι Ελβετοί με μέση καθαρή περιουσία 170.589 ευρώ και στη δεύτερη οι Αμερικανοί με 160.949 ευρώ, ενώ η διαφορά τους από τους τρίτους στη σειρά Βρετανούς είναι πολύ μεγάλη, καθώς η μέση περιουσία των τελευταίων ήταν 95.600 ευρώ. Οι Γερμανοί είναι στη 18η θέση με 47.681 ευρώ, κάτω από τους Ιταλούς (στη 15η θέση με 53.494 ευρώ) και τους Γάλλους (16οι με 53.425 ευρώ).
«Ταυτόχρονα, όμως, ο πλούτος φαίνεται να συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στα χέρια μίας μικρής πλούσιας ελίτ: Οι πολύ πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τον μέσο όρο. Αυτό αποτελεί επίσης μία μορφή αυξανόμενης ανισότητας. Αν και δεν καταλήγει σε μία πραγματική κοινωνική πόλωση, έχει τη δυναμική να ασκήσει πίεση στην κοινωνική συνοχή μακροχρόνια, εάν η πλειοψηφία του πληθυσμού πεισθεί ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι κάτι που ωφελεί λίγους, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός παραμένει λιγότερο ή περισσότερο εκεί που ήταν», αναφέρει η έκθεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια: