Έχει o Πάπας εγκαταλείψει την Ευρώπη υπέρ τoυ Iσλάμ;


  
(1) Ο Giulio Meotti είναι Ιταλός δημοσιογράφος. Αρθρογραφεί στην ιταλική εφημερίδα “Il Foglio”.
Σχόλιο επιμελητή μετάφρασης – Ο Giulio Meotti, εκτός από το συντηρητικό “Il Foglio”, αρθρογραφεί επίσης στην Wall Street Journal καθώς και σε άλλες ανάλογες εφημερίδες του εξωτερικού. Το Gatestone Institute είναι ένα συντηρητικό φιλο-ισραηλινό αμερικανικό think tank.

Παρ' όλα αυτά και παρ' όλες τις, σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαιρετικά ακραίες τοποθετήσεις του (ο “νέος αντισημιτισμός” ο “δίκαιος χριστιανικός πόλεμος”, η θέση περί του κράτους της Παλαιστίνης και η μετατροπή των θυμάτων του πολέμου στην ΜΑ σε “ανεξέλεγκτα δημογραφικά κύματα”) αυτά που σε άλλα σημεία του άρθρου του επισημαίνει-καταγγέλλει κάθε άλλο παρά “ακραία” μπορούν να χαρακτηριστούν.

Είναι και αυτό ένα ενδιαφέρον σημείο των παράξενων και ταραγμένων καιρών που διανύουμε όπου η διάκριση μεταξύ εχθρού και φίλου συχνά απαιτεί “ιδιαίτερες δεξιότητες” και όπου ποτέ οι “φίλοι” (όπως και οι “εχθροί”) δεν είναι δεδομένοι.

Ας σημειώσουμε επίσης ότι ο Πάπας Βενέδικτος XVI παραιτήθηκε εντελώς απροσδόκητα στις 28 Φεβρουαρίου 2013 κάτι που συνέβαινε για πρώτη φορά από το 1415. Η επίσημη δικαιολογία της παραίτησης ήταν η ηλικία. Στην πρώτη επέτειο της παραίτησης του ο Βενέδικτος XVI έστειλε μια επιστολή στην εφημερίδα La Stampa όπου διέψευδε τις φήμες περί “εξαναγκασμού σε παραίτηση”.


  • Το 2006, ο Πάπας Βενέδικτος XVI δήλωσε αυτό που κανένας Πάπας δεν είχε ποτέ τολμήσει να πει - ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της βίας και του Ισλάμ. Δέκα χρόνια μετά, ο Πάπας Φραγκίσκος ποτέ δεν αναφέρεται στους υπεύθυνους για αντιχριστιανική βία με το όνομα τους και ποτέ δεν αναφέρει τη λέξη «Ισλάμ».
  • Πάπας Φραγκίσκος δεν προσπαθεί καν να αποκαταστήσει τον ευαγγελισμό ή να ανακαταλάβει την Ευρώπη. Φαίνεται να πιστεύει βαθιά ότι το μέλλον του Χριστιανισμού είναι στις Φιλιππίνες, στη Βραζιλία και στην Αφρική. Πιθανώς για τον ίδιο λόγο, ο Πάπας δαπανά λιγότερο χρόνο και προσπάθεια στην καταγγελία της τρομερής μοίρας των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή.
  • Η "πολυπολιτισμικότητα" στην Ευρώπη είναι το τζαμί που στέκεται πάνω στα ερείπια του ναού. Δεν είναι η ζητούμενη από τον Πάπα Φραγκίσκο σύνθεση. Είναι ο δρόμος προς την εξαφάνιση.
  • Το να ζητάς από την Ευρώπη να γίνει «πολυπολιτισμική», ενώ βιώνει μια δραματική απο-χριστιανοποίηση είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Στη Γερμανία, μια νέα έκθεση διαπίστωσε ότι "η Γερμανία έχει γίνει δημογραφικά μια πολυθρησκευτική χώρα". Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μεγάλη έρευνα συμπέρανε πρόσφατα ότι “η Βρετανία δεν είναι πλέον μια χριστιανική χώρα". Στη Γαλλία, το Ισλάμ αρχίζει να ξεπερνά τον Χριστιανισμό σαν κυρίαρχη θρησκεία.

Αν παρατηρήσει κανείς την λίστα των αποστολικών ταξιδιών του Πάπα Φραγκίσκου - Βραζιλία, Νότια Κορέα, Αλβανία, Τουρκία, Σρι Λάνκα, Ισημερινός, Κούβα, Ηνωμένες Πολιτείες, Μεξικό, Κένυα, Ουγκάντα, Φιλιππίνες - θα μπορούσε να πει ότι η Ευρώπη δεν είναι ακριβώς στην κορυφή της ατζέντας του.

Οι δύο προηγούμενοι ποντίφικες πολέμησαν για το λίκνο της Χριστιανοσύνης. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' τα έβαλε με τον κομμουνισμό ανατρέποντας το Τείχος του Βερολίνου και το Σιδηρούν Παραπέτασμα. Ο Βενέδικτος XVI τα έβαλε με "την δικτατορία του σχετικισμού» (την πεποίθηση ότι η αλήθεια βρίσκεται στο μάτι του παρατηρητή) και τα πόνταρε όλα στην ανανέωση του ευαγγελισμού της ηπείρου ταξιδεύοντας παντού σ' αυτή (επισκέφθηκε την Ισπανία τρεις φορές) αλλά και με ομιλίες του, όπως η μαγευτική στο Regensburg, όπου μίλησε ξεκάθαρα για την απειλή του Ισλάμ, και στο γερμανικό Bundestag (ΣτΜ, γερμανικό κοινοβούλιο), όπου προειδοποίησε τους συγκεντρωμένους πολιτικούς για την φθίνουσα θρησκευτικότητα και για το ότι “θυσιάζουν τα ιδανικά τους για χάρη της εξουσίας".

Αντιθέτως, ο Πάπας Φραγκίσκος, απλά αγνοεί την Ευρώπη σαν να την θεωρεί ήδη χαμένη. Αυτός ο πρώην Αργεντινός Καρδινάλιος, ένας εκπρόσωπος του "παγκοσμιοποιημένου Νότου" του χριστιανισμού, έκανε θεαματικά ταξίδια στα νησιά των μεταναστών της Λαμπεντούζα (Ιταλία) και Λέσβου (Ελλάδα), αλλά ποτέ στην καρδιά της γηραιάς ηπείρου. Ο Πάπας Φραγκίσκος κατέστησε επίσης δύσκολο στους Αγγλικανούς να εισέλθουν στην Καθολική Εκκλησία, υποβαθμίζοντας τον διάλογο μαζί τους.

Πιο χαρακτηριστικά ωστόσο, στην σημαντική του ομιλία της 6ης Μαΐου για το Βραβείο Καρλομάγνου, ο Πάπας, μπροστά στους Ευρωπαίους ηγέτες, στηλίτευσε την Ευρώπη σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική και ζήτησε από τους ηγέτες της να είναι πιο γενναιόδωροι. Στη συνέχεια εισήγαγε κάτι το επαναστατικό στη συζήτηση: «Η ταυτότητα της Ευρώπης είναι, και ήταν πάντα, μια πολυπολιτισμική ταυτότητα», είπε. Αυτή η αντίληψη είναι αμφισβητήσιμη.

Η πολυπολιτισμικότητα είναι μια συγκεκριμένη πολιτική που διατυπώθηκε στη δεκαετία του 1970 και ήταν απούσα από το πολιτικό λεξιλόγιο των Schuman και Αντενάουερ, δύο εκ των ιδρυτών της Ευρώπης. Τώρα την επικαλείται ο Πάπας, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη μιας νέας σύνθεσης. Τι είναι όλα αυτά;

Σήμερα, ο Χριστιανισμός εμφανίζεται οριακός και άνευ σημασίας στην Ευρώπη. Η θρησκεία αντιμετωπίζει μια ισλαμική δημογραφική και ιδεολογική πρόκληση, ενώ τα απομεινάρια του Άουσβιτς των εβραϊκών κοινοτήτων προσπαθούν να ξεφύγουν από το νέο αντισημιτισμό. Υπό αυτές τις συνθήκες, μια σύνθεση μεταξύ της γηραιάς ηπείρου και του Ισλάμ θα ήταν μια παράδοση των αξιώσεων της Ευρώπης για το μέλλον.

Η "πολυπολιτισμικότητα" στην Ευρώπη είναι το τζαμί που στέκεται πάνω στα ερείπια του ναού. Δεν είναι η ζητούμενη από τον Πάπα Φραγκίσκο σύνθεση. Είναι ο δρόμος προς την εξαφάνιση.

Το να ζητάς από την Ευρώπη να γίνει «πολυπολιτισμική», ενώ βιώνει μια δραματική απο-χριστιανοποίηση είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Στη Γερμανία, μια νέα έκθεση διαπίστωσε ότι "η Γερμανία έχει γίνει δημογραφικά μια πολυθρησκευτική χώρα". Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μεγάλη έρευνα συμπέρανε πρόσφατα ότι “η Βρετανία δεν είναι πλέον μια χριστιανική χώρα". Στη Γαλλία, το Ισλάμ αρχίζει να ξεπερνά τον Χριστιανισμό σαν κυρίαρχη θρησκεία. Υπάρχει η ίδια τάση παντού, από την Προτεσταντική Σκανδιναβία μέχρι το Καθολικό Βέλγιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πάπας Βενέδικτος ήταν πεπεισμένος ότι η Ευρώπη χρειάζεται να “επανα-ευαγγελισθεί". Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν έχει καν προσπαθήσει να αποκαταστήσει τον ευαγγελισμό ή ανακαταλάβει την Ευρώπη. Αντίθετα, φαίνεται να πιστεύει βαθιά ότι το μέλλον του Χριστιανισμού είναι στις Φιλιππίνες, στη Βραζιλία και στην Αφρική.

Πιθανώς για τον ίδιο λόγο, ο Πάπας δαπανά λιγότερο χρόνο και προσπάθεια στην καταγγελία της τρομερής μοίρας των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Ο Sandro Magister, ο πιο σημαντικός παρατηρητής του Βατικανού στην Ιταλία, ρίχνει φως στις σιωπές του Πάπα:

"Παρέμεινε σιωπηλός για τις εκατοντάδες μαθήτριες στη Νιγηρία που απήχθησαν από το Boko Haram. Παρέμεινε σιωπηλός για την νεαρή μητέρα στο Σουδάν, την Meriam, που καταδικάστηκε σε θάνατο μόνο και μόνο επειδή ήταν Χριστιανή και που τελικά απελευθερώθηκε μετά από παρέμβαση άλλων. Παραμένει σιωπηλός για την πακιστανική μητέρα Asia Bibi, η οποία έχει καταδικαστεί σε θάνατο εδώ και πέντε χρόνια επειδή είναι και αυτή μια «άπιστη», και δεν έχει καν απαντήσει στις δύο σπαραξικάρδιες επιστολές  που του έγραψε φέτος, πριν και μετά την επιβεβαίωση της ποινής".

Το 2006, ο Πάπας Βενέδικτος XVI, στην ομιλία του στο Regensburg, είπε αυτό που κανένας Πάπας δεν είχε ποτέ τολμήσει να πει - ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της βίας και του Ισλάμ. Δέκα χρόνια μετά, ο Πάπας Φραγκίσκος ποτέ δεν αναφέρεται στους υπεύθυνους για αντιχριστιανική βία με το όνομα τους και ποτέ δεν αναφέρει τη λέξη «Ισλάμ». Ο Πάπας Φραγκίσκος, επίσης, αναγνώρισε πρόσφατα το «κράτος της Παλαιστίνης", πριν υπάρξει καν - μια συμβολική και πρωτοφανής πρωτιά. Ο Πάπας θα μπορούσε επίσης να εγκαταλείψει τη μακρά παράδοση της Εκκλησίας για ένα «δίκαιο πόλεμο», ηθικά ή θεολογικά δικαιολογημένο. Ο Πάπας Φραγκίσκος μιλάει πάντα για την «Ευρώπη των λαών», αλλά ποτέ για την «Ευρώπη των Εθνών». Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της φιλοξενίας των μεταναστών και πλένει τα πόδια τους, ενώ αγνοεί ότι αυτά τα ανεξέλεγκτα δημογραφικά κύματα μετατρέπουν την Ευρώπη, λίγο-λίγο, σε ένα ισλαμικό κράτος.

Το 2006, ο Πάπας Βενέδικτος XVI (αριστερά), είπε αυτό που κανένας Πάπας δεν είχε ποτέ τολμήσει να πει - ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της βίας και του Ισλάμ. Δέκα χρόνια μετά, ο Πάπας Φραγκίσκος (δεξιά) ποτέ δεν αναφέρεται στους υπεύθυνους για αντιχριστιανική βία με το όνομα τους και ποτέ δεν αναφέρει τη λέξη «Ισλάμ». (Πηγή εικόνας: Βενέδικτος: Flickr / Καθολική Εκκλησία της Αγγλίας | Francis: Wikimedia Commons / korea.net)

Αυτό είναι το νόημα των ταξιδιών του Πάπα Φραγκίσκου προς τα νησιά της Λαμπεντούσα, Ιταλία, και της Λέσβου, Ελλάδα - δύο σύμβολα ενός δραματικού γεωγραφικού και πολιτισμικού συνόρου. Αυτό επίσης είναι και το νόημα της ομιλίας του Πάπα στο Βραβείο Καρλομάγνου.

Έχει η κεφαλή του Χριστιανισμού παραιτηθεί από την ιδέα της Ευρώπης σαν χριστιανικού χώρου;


Επιμέλεια μετάφρασης: Ο Γιώργος του Κλικ


ΠΗΓΗ: gatestoneinstitute

μέσω zerohedge

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.