9 Απίστευτα πράγματα που δεν γνωρίζατε για τις μέλισσες




Σίγουρα γνωρίζετε ότι οι μέλισσες εκτός του ότι μας δίνουν το μέλι, βοηθούν και στην γονιμοποίηση των φυτών. Νέες επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν οτι οι μέλισσες έχουν την ικανότητα να εκτελούν πολύπλοκες διεργασίες που δεν θα φανταζόμασταν μέχρι σήμερα!

1. Το κεντρί και τα οφέλη του στην υγεία.
Μια τοξίνη στο δηλητήριο της μέλισσας που ονομάζεται μελιττίνη παρέχει προστασία απο τον ιό HIV. Επιστήμονες απο το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις πειραματίζονται στην εφαρμογή της τοξίνης σε διάφορα τζέλ. Το τσίμπημα της μέλισσας μπορεί να απαλύνει αποτελεσματικά τον πόνο που προκαλείται απο την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

2. Εργάζονται σκληρότερα απο εσένα.
Το φθινόπωρο και τον χειμώνα μια μέλισσα μπορεί να ζήσει μέχρι και 6 μήνες ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι ζεί το πολύ 7 εβδομάδες. Εργάζονται κυριολεκτικά μέχρι θανάτου!

3. Όταν αλλάζουν θέσεις εργασίας, αλλάζει και η χημεία του εγκεφάλου τους.
Στις μέλισσες παρατηρείται μια κατανομή εργασίας η οποία συνδέεται με την ηλικία τους. Μόλις γεννηθεί μια μέλισσα αναλαμβάνει τον καθαρισμό τον κελιών της. Καθώς προχωράει σε ηλικία περνάει απο διάφορες εργασίες, όπως να φροντίζει τον γόνο και την βασίλισσα, να χτίζει κελιά, να φρουρεί την κυψέλη και σε πιο μεγάλη ηλικία να συλλέγει τροφή. Είναι ικανή να εκτελεί πολλαπλές εργασίες κατά την διάρκεια της ζωής της αλλάζοντας την χημεία του εγκεφάλου της.

4. Η εναλλακτική ιατρική.
Οι μέλισσες χρησιμοποιούν μια κολλώδες ρητίνη που ονομάζεται πρόπολη. Παρά το γεγονός ότι οι μέλισσες την χρησιμοποιούν για να κλείνουν τρύπες, χαραμάδες και να απολυμαίνουν την κυψέλη τους, η πρόπολη χρησιμοποιείτε απο τους ανθρώπους για να καταπολεμήσουν βακτήρια, ιούς και μύκητες. Πολλές έρευνες μας φανερώνουν ότι η πρόπολη μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στην θεραπεία του αναπνευστικού συστήματος, μπορεί να ανακουφίσει απο ωτίτιδες, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαρκινική δράση.

5. Έχουν προσωπικότητες.
Ακόμη και στις κυψέλες υπάρχουν οι εργασιομανείς και οι κοπανατζήδες σαν τους κηφήνες. Ερευνητές απο το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις διαπίστωσαν άλλες μέλισσες να είναι πιο τολμηρές και άλλες λιγότερο. Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι οι ταραγμένες μέλισσες μπορεί να είναι λίγο απαισιόδοξες, δείχνοντας σε κάποιο βαθμό ότι μπορούν να έχουν κάποια συναισθήματα.

6. Έχουν πολύ καλή μνήμη.
Πολλοί νομίζουν ότι μόνο τα πρωτεύοντα είναι έξυπνα, όμως κάνουν λάθος, λέει η Γαλλίδα Ορόρ Αβαργκέ-Ουεμπέρ, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Επιστημών της Τουλούζης όπου διαπίστωσε ότι όταν τοποθετούσε τις μέλισσες σε έναν λαβύρινθο, αυτές εντόπιζαν τα διαφορετικά σημάδια, τα κατανοούσαν αρκετά γρήγορα και αμέσως μετά επέλεγαν να ακολουθήσουν το σημάδι που θα τις οδηγούσε στην έξοδο όπου τις περίμενε η ανταμοιβή τους. Αν και ο εγκέφαλός τους έχει το μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας, οι μέλισσες έχουν άριστη όραση και πολύ καλή μνήμη, ενώ δε κατευθύνονται μόνο απο το ένστικτό τους.

7. Οι πιο οικονομικοί οικοδόμοι της φύσης.
Το 36 π.Χ. ο Μάρκος Τερέντιος Βάρρων υποστήριξε ότι οι κηρήθρες αποτελούν τις πιο πρακτικές δομές της φύσης. Σχεδόν 2000 χρόνια αργότερα ο Τόμας Χέιλς έγραψε 19 σελίδας μαθηματικών αποδείξεων που δείχνουν ότι απ όλες τις πιθανές δομές, οι κηρήθρες χρησιμοποιούν το ελάχιστο ποσοστό σε κερί απεικονίζοντας ένα τέλειο εξάγωνο.

8. Μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των κατά συρροή δολοφόνων.
Η συμπεριφορά τον κατά συρροή δολοφόνων μοιάζει με τις μέλισσες. Διαπράττουν τα εγκλήματά τους κοντά στο σπίτι τους, αλλά αρκετά μακριά απο τους γείτονες ώστε να μην τους υποπτεύονται. Ομοίως, οι μέλισσες συλλέγουν γύρη κοντά στην κυψέλη τους, αλλά αρκετά μακριά απο τα αρπακτικά ζώα ώστε να μην μπορούν να βρουν την κυψέλη τους. Για να καταλάβουμε πως λειτουργεί αυτή η νεκρή ζώνη, οι επιστήμονες μελέτησαν την συμπεριφορά των μελισσών καταγράφοντας μερικούς αλγόριθμους. Τα ευρήματά τους έχουν προσαρμοστεί στα σύγχρονα μοντέλα υπολογιστών που χρησιμοποιεί η αστυνομία για να εντοπίσει τους εγκληματίες.

9. Είναι οι ίδιες δημιουργοί θέσεων εργασίας.
Οι Αμερικάνοι καταναλώνουν περίπου 285 εκατομμύρια λίτρα μελιού κάθε χρόνο. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εκτιμά ότι οι μέλισσες γονιμοποιούν το 80% των καλλιεργειών που επικονιάζονται απο τα έντομα, δηλαδή γονιμοποιούν καλλιέργειες αξίας πάνω απο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.