Στριμώχνονται παλιοί και νέοι σωτήρες, για το διπλό νόμισμα του Σόιμπλε

 

Του Μιχάλη Αριδά*

Τι είναι το περίφημο grexit, με το οποίο μας φοβερίζει και μας τρομάζει κάθε τόσο ο κ. Σόιμπλε; Γιατί εδώ και ένα χρόνο το αναφέρει τόσο συχνά; Είναι η έξοδος από το ευρώ και η μετάβασή μας σε ένα εθνικό νόμισμα; Όχι βέβαια. Σιγά μη χάσει την κότα με τα χρυσά αυγά, που λέγεται Ελλάδα. Μέσω του ευρώ την ελέγχει και δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί να την χάσει. Τι είναι τότε το grexit κατά Σόιμπλε; Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του έγκυρου σε αυτά τα θέματα Bloomberg, το οποίο αναπαράχθηκε από όλα τα δικά μας μέσα, το Μάιο του 2015, αλλά και μύρια άλλα ρεπορτάζ έκτοτε, σε Ελλάδα και εξωτερικό.  

Το grexit Σόιμπλε, δεν είναι τίποτα άλλο, από το διπλό νόμισμα. Τι μορφή μπορεί να έχει ένα διπλό νόμισμα; Το ένα νόμισμα θα είναι σίγουρα το ευρώ. Το άλλο μπορεί να είναι ένα δεύτερο νόμισμα (geuro το ονόμαζαν οι «εταίροι» μας παλιότερα) ή μια υποσχετική του κράτους. Ότι και να ‘ναι αυτό, θα είναι πάντα υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βεβαίως και όχι υπό τον έλεγχο της Ελληνικής κυβέρνησης ή μιας Ελληνικής κρατικής κεντρικής τράπεζας. Οι υποστηρικτές του διπλού νομίσματος μας λένε πως έτσι θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ρευστότητα και θα πάρει μπρος η οικονομία μας.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΠΑΤΗ. Χρησιμοποιήστε τη λογική σας και σκεφτείτε. Υπάρχει περίπτωση να μην υποτιμηθεί το οποιοδήποτε δεύτερο νόμισμα, έναντι του πρώτου και ισχυρού ευρώ; Δε θα γίνει σε λίγους μήνες, λόγω της συνεχούς υποτίμησης, σαν τα ράλλικα ή κοτζαμάνικα λεφτά, που μας έλεγαν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας; Τότε που πήγαιναν να  αγοράσουν ένα καρβέλι ψωμί και στοίχιζε μερικά δισεκατομμύρια; Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αναγνώστες θα θυμούνται πως ήταν γεμάτα τα ρέματα με τα πεταμένα αυτά χαρτονομίσματα των δισεκατομμυρίων. Όπως τότε υπήρχε το …ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.