"Ne mutlu Türküm diyene"


Τέσσερις μέρες μετά την επιβολή της δικτατορίας ο Παττακός έλεγε στη δημοσιογράφο Ελένη Βλάχου: "Θέλαμε να σώσουμε την Ελλάδα μόνοι μας χωρίς καμιά βοήθεια". Να σώσουν την Ελλάδα από τον κομουνισμό...όταν την ίδια ώρα ο Παπαδόπουλος δήλωνε "Ο κομουνισμός ουδέποτε ρίζωσε στην Ελλάδα". (Το πιστεύω μας, Γ. Παπαδόπουλος) 

Τον παράνομο οπλισμό των κομμουνιστών που υποτίθεται ότι βρήκαν και θα παρουσίαζαν στον ελληνικό λαό ουδέποτε παρουσίασαν. Εκτός από τον κίνδυνο του κομουνισμού, οι πραξικοπηματίες είχαν αποφασίσει "να σώσουν τον τόπο" με την ελεύθερη οικονομία της ατομικής πρωτοβουλίας και τις άπλετες ατομικές ελευθερίες. 

Στο ξεκίνημα τους και εντός 10 ημερών, μόνο στην Αθήνα, συνελήφθησαν 8.270 άτομα εκ των οποίων τα 6.118 εκτοπίστηκαν. Μεταξύ των άλλων απαγορεύτηκαν: Η είσοδος στη χώρα ξένων με μακρυά γένια ή μίνι φούστες, το ρωσικό χαβιάρι και το ελληνοβουλγαρικό λεξικό...

Το καθεστώς είχε δομηθεί με έναν ακραίο ψυχωτικό αντικομουνισμό, με έναν πρωτόγονο εθνικισμό θρησκόληπτης εθνικοφροσύνης και με έναν μεσσιανισμό με το χάρισμα της μοναδικής αυθεντικής ερμηνείας των πάντων. Η ασφάλεια του καθεστώτος εδραζόταν στο αλτ ή πυροβολώ.

Επίσημα οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι δεν είχαν ανάμειξη στην προετοιμασία και την επιβολή της δικτατορίας και ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αιφνιδιάστηκε. Αναμφισβήτητο όμως είναι ότι η CIA και γνώριζε το προετοιμαζόμενο πραξικόπημα και ότι ενθάρρυνε τους πραξικοπηματίες. Οι ΗΠΑ στην αρχή τήρησαν στάση διστακτικής αποδοχής αλλά στην συνέχεια στήριξαν τη δικτατορία, ενώ η τελευταία θα χρηματοδοτούσε το 1968 τον προεκλογικό αγώνα του προέδρου Νίξον και το 1973 θα υπέγραφε τον ελλιμενισμό των αμερικανικών δυνάμεων. "Η πρωτεύουσα της Ελλάδος έγινε σήμερα επισήμως το μεγαλύτερο αγκυροβόλιο του αμερικανικού ναυτικού στην Ευρώπη". (N. Y. Times 9. 1. 1973)

Ταυτόχρονα η δικτατορία βάλλοταν από το Κογκρέσο, πράγμα που αναδίπλωνε την πολιτική στήριξη της Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα η αμερικανική πολιτική να εμφανίζεται παραπαίουσα μεταξύ ανοχής ή στήριξης και πιέσεων για ομαλοποίηση. Έτσι για έναν χρόνο η θέση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα θα μείνει κενή. Αποχωρώντας ο Αμερικανός πρέσβης θα εγκωμίαζε το καθεστώς ενώ ο ίδιος είχε εισηγηθεί τη μη αναγνώρισή του.

Ο Τζόζεφ Σίσκο δήλωνε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση από την εξακολούθηση "μιας πολιτικής δύο στόχων", δηλ. αφ' ενός στήριξης της δικτατορίας και αφ' ετέρου πιέσεων φιλελευθεροποίησης.

Σαράντα μέρες "δοτής" πρωθυπουργίας συμπλήρωνε ο Μαρκεζίνης όταν στις 25.11.1973" εντός μιας και μόνης ώρας, χωρίς ν' ανοίξη μύτη "και" χωρίς καν μια διαμαρτυρία " ο Ιωαννίδης θα ανέτρεπε και τον Μαρκεζίνη και τον Παπαδόπουλο.

"Πως θα τα καταφέρεις ρε Μίμη; "τον ρωτούσε ο Παττακός και αυτός απαντούσε" όπως τα κατάφερε ο Γιώργης". Μετά από 6 μήνες ο Μαρκεζίνης σε υπόμνημά του διαπίστωνε εσωτερική και εξωτερική χρεοκοπία.

Στο τέλος, μετά από 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες, δεν υπήρχε ούτε "εθνεγερσία", ούτε Μίμης, ούτε Γιώργης.

"Επιτέλους δεν υπάρχει κανείς σ' αυτόν τον τόπο;", φώναζε αγανακτισμένος ο υφεξ των ΗΠΑ Σίσκο, όταν δεν εύρισκε κανένα να συνεννοηθεί για την ανακωχή στην Κύπρο.

"Όλοι είχαν εξαφανισθεί ...μετά από 24 ώρες βρήκα μόνο ένα ναύαρχο". ( συνέντευξη Σίσκο σε Τούρκο δημοσιογράφο )

Δύο μέρες αργότερα ο Γκιζίκης έλεγε στον Κανελλόπουλο: "Δεν υπάρχει κυβέρνηση! Δεν υπάρχει πρωθυπουργός! Δεν υπάρχει υπ. εξωτερικών!". Υπήρχε η επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα με τίμημα το 40% της Κύπρου.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Τάσου Μηνά Ηλιαδάκη "Ο εξωτερικός δανεισμός στη γένεση και εξέλιξη του Ελληνικού Κράτους 1824-2009 "

*Η τεράστια σημαία του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους στον Πενταδάκτυλο δημιουργήθηκε για να προκαλεί τους Κύπριους και να τους υπενθυμίζει ότι οι τόποι τους και τα σπίτια τους τελούν υπό κατοχή. Η σημαία έχει 425 μέτρα πλάτος και 250 μέτρα ύψος. Σ' αυτήν αναγράφεται η φράση "Ne mutlu Türküm diyene" που σημαίνει "Τι ευτυχία το να μπορεί να λέει κάποιος ότι είναι Τούρκος"

Στις 28 Οκτωβρίου 2003, ανήμερα δηλαδή της εθνικής επετείου, η σημαία φωταγωγήθηκε ώστε να είναι ορατή και το βράδυ.

ΠΗΓΗ: kali.sfetsou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.