ΑΝΤΙ «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑΣ», «ΑΤΟΜΙΚΑ» ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ!


Μόλις πριν ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, υποσχόταν, προεκλογικά, σεισάχθεια για εκατοντάδες χιλιάδες υπερήμερους δανειολήπτες προκειμένου να εκλεγεί. Η σεισάχθεια ήταν το πρώτο νομοθέτημα του Σόλωνα που σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς προέβλεπε τη διαγραφή εξ ολοκλήρου των χρεών των υπερχρεωμένων οφειλετών ενώ με βάση την επικρατέστερη άποψη θέσπιζε μέτρα για την ανακούφιση καταπιεζομένων οφειλετών από τους τοκογλύφους.

Ένα χρόνο μετά, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, θέσπισε την αυστηρότερη μέχρι στιγμής νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια, ελευθερώνοντας την πώληση τους σε ξένα ταμεία και καταργώντας το μόνο, σχετικό, ευνοϊκό νόμο για τους υπερήμερους δανειολήπτες (νόμο Κατσέλη). Επιπλέον, έδωσε υπερεξουσίες στις τράπεζες πάνω στην οικονομική ζωή των πολιτών, υιοθετώντας ένα μοντέλο το οποίο στην Ιρλανδία, όπου και εφαρμόστηκε αρχικά, οδήγησε στα πρώτα δύο χρόνια 60% των πολιτών στα δικαστήρια, σε δυσμενή θέση απέναντι στις τράπεζες.

Και τώρα εγκαινιάζει τα «Κέντρα Πληροφόρησης δανειοληπτών», για να καθοδηγήσουν, ως δωρεάν κρατικοί νομικοί σύμβουλοι, τους πολίτες στην υπογραφή των νέων «ατομικών Μνημονίων» τους με τις τράπεζες «έτσι ώστε οι δανειολήπτες να μην είναι δέσμιοι της νομικής συμβουλής» ανεξάρτητων δικηγόρων, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη εξαιτίας της νέας αυστηρής νομοθεσίας θα χρειαστεί «θωράκιση» των νοικοκυριών και ειδικά για εκείνα που ανήκουν στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά ομάδα, δηλαδή με εισοδήματα των 20.000 ως 35.000 ευρώ, αυτή θα γίνει με «εργαλεία» που το κράτος θα παρέχει στον δανειολήπτη προκειμένου να βελτιώσει τη θέση του έναντι των τραπεζών και τελικά να πληρώσει την οφειλή του με βάση την πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου και τις δυνατότητες που του παρέχει το εισόδημά του.

Όμως αυτό γινόταν μόνο με το νόμο Κατσέλη και αρκούσε μία προσαρμογή των εμπορικών και αντικειμενικών αξιών για να ενημερωθεί και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, παρέχοντας την απαιτούμενη προστασία σε εκατοντάδες χιλιάδες κατεστραμμένους από την κρίση και την απόλυτη αποτυχία του κράτους Έλληνες πολίτες.

Ένα νόμο που η κυβέρνηση δε θα χρειαζόταν να καταργήσει, αν οι τράπεζες δεν είχαν καταρρεύσει μετά από ένα χρόνο πλήρους υπακοής του πρωθυπουργού και του οικονομικού του επιτελείου στο «σχέδιο διαπραγμάτευσης» του Γιάνη, που οδήγησε σε κατάρρευση τις τράπεζες και έκανε αναγκαία τόσο μία ανακεφαλαιοποίηση τους όσο και την πώληση των υπερήμερων δανείων τους.

Αλλά ας μην είμαστε αυστηροί με την κυβέρνηση. Εξ άλλου όπως είπε και ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης όλα τα παραπάνω θα έχουν θετικό αντίκτυπο αφού θα συμβάλλουν «στην αποσυμφόρηση του δικαστικού συστήματος από τον τεράστιο όγκο υποθέσεων με ενίσχυση της εξωδικαστικής και προδικαστικής επίλυσης των υποθέσεων».

Δεδομένου του ιστορικού αξιοπιστίας της κυβέρνησης, ωστόσο, ίσως θα ήταν φρόνιμο πριν οι εκατοντάδες χιλιάδες εξαπατημένοι δανειολήπτες εμπιστευτούν ως νομικό σύμβουλο στην υπογραφή του «ατομικού Μνημονίου» τους με τις τράπεζες, να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν μία πιο αντικειμενική νομική συμβουλή. Δυστυχώς, τα «ατομικά Μνημόνια» θα τους δεσμεύουν, θα τους ταλαιπωρούν και θα καθορίζουν τη ζωή τους για πολλά χρόνια.

ΠΗΓΗ:analitis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.