Η ευεργετική ηλιοφάνεια της Ψωραλέξαινας

Στο μέγαρο Μαξίμου διαχέεται άπλετο φως, καθώς ο αρχιτέκτων Αναστάσιος Μεταξάς φρόντισε να το εφοδιάσει με ευμεγέθεις πόρτες και παραθύρια


Συντάκτης: Δημήτρης Νανούρης
    
Εκθαμβωτικό το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου παρατείνεται φέτος ώς τον συνεορτασμό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και ακολουθεί συνέχεια. Επί τη ευκαιρία, χρόνια πολλά στους Μιχάληδες και τις Μιχαέλες, τις Γαβριέλες και τους Γαβρίληδες, τους Αγγελους και τις Αγγελικές, τις Σταματίνες και τους Σταμάτηδες, τους Ραφαήλ και τις Ραφαέλες, τις Μεταξίες, τους Ταξούληδες και τους κατόχους τυχόν ονομάτων άτινα παρέλειψα. Στο μέγαρο Μαξίμου διαχέεται άπλετο φως, καθώς ο αρχιτέκτων Αναστάσιος Μεταξάς φρόντισε να το εφοδιάσει με ευμεγέθεις πόρτες και παραθύρια. Πανικόβλητοι οι ένοικοί του ξεσκονίζουν συρτάρια και ερμάρια, αναζητώντας εις μάτην κόντρα μέτρα, μπας και βγει ο λογαριασμός των προαπαιτούμενων του τρίτου, επαχθέστατου, αριστερού Μνημονίου και εισπράξουν έστω και στο πέντε την πολυπόθητη υποδόση των δύο δισ. ευρώ. ...


Πρεζόνια οι προκάτοχοί τους, τοξικοεξαρτημένοι κι ίδιοι σε διάστημα ελαχίστων μηνών, τραβούν τις γραμμές των προσθέσεων και των πολλαπλασιασμών, υπολογίζουν τους μέγιστους κοινούς διαιρέτες, τοποθετούν στο σωστό ψηφίο τις υποδιαστολές, απαγγέλλουν απέξω κι ανακατωτά την προπαίδεια, κατεβάζουν το μολύβι απ’ τ’ αυτί, σβήνουν και ξαναγράφουν ακατάληπτα νούμερα, αλλά, καθότι άπειροι, δεν λέει να χαμογελάσει η λυπητερή, να δει Θεού πρόσωπο η Κουτσαλέξαινα, βρε αδερφέ. Ατιμο πράμα τα ισοδύναμα. Με καθαρότερο μυαλό από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τζίφρας, τα θεωρούσε πως είναι σαν να αναγκάζεσαι να κόψεις τον παράμεσο προκειμένου να σώσεις τον δείκτη ή να κατακρεουργήσεις τον μικρό για να γλιτώσεις τον αντίχειρα.

Ετσι που τα κατάφερε, ωστόσο, στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές τον ματωμένο Ιούλιο, δεν του μένει παρά να σιγοτραγουδά ελαφρώς παραφρασμένη την επιτυχία του Πάριου: «Μα το δικό μου αμάρτημα, του κόσμου όλα τα δάχτυλα». Ο Λέων Νταβίντοβιτς Μπρονστάιν, επονομαζόμενος και Τρότσκι, που γεννήθηκε σαν σήμερα στα 1879, το πορτρέτο του οποίου κουβάλησαν στο Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού οι αποστάτες της Πλατφόρμας κατά το θέρος του Ιανουαρίου, έχει πλαντάξει στο κλάμα καταχωνιασμένος πια στο υπόγειο. «Θαύμα, θαύμα» αναφωνούν ξάφνου εκστασιαμένα τα καϊνάρια του επιτελείου. «Αν πιστώναμε με μια έκτακτη εισφορά, που ασφαλώς οσημέραι θα μονιμοποιηθεί, όλους όσοι γιορτάζουν την Κυριακή, πιθανόν να γλιτώναμε τις σπαλομπριζόλες», εκμυστηρεύεται τη φαεινή του έμπνευση ο τολμηρότερος απ’ αυτούς. «Αλλιώς θα χαρατσώσουμε και τα κόκαλα».

Αναυδοι τον ακούν οι υπόλοιποι. Κάποιος προτείνει να επεκταθεί το μέτρο και στις ονομαστικές εορτές που έπονται, γιατί όχι και στα γενέθλια. Επικρατεί σιγή, απότοκο ενδελεχούς σκέψης. «Επεα πτερόεντα» ανακράζει ο γηραιότερος και άπαντες κρέμονται απ’ τα χείλη του. «Κοιτάξτε έξω την ευεργετική λιακάδα», συνεχίζει. «Στη χώρα μας έχουμε κατά μέσον όρο 250 ηλιόλουστες μέρες τον χρόνο. Απίστευτο πλεονέκτημα για τους προνομιούχους κατοίκους της. Εάν πολλαπλασιάσουμε κάθε μια απ’ αυτές επί τα 11 εκατομμύρια του πληθυσμού, δημιουργούμε μια φορολογική βάση 2.750.000.000 μονάδων. Με ένα μόλις ευρώ, τζάμπα πράμα, εξασφαλίζουμε εξ ιδίων πόρων τη δόση και μας μένουν 750 σπαρταριστά εκατομμυριάκια για να κάνουμε κοινωνική πολιτική. Διότι δεν δικαιούμεθα να ξεχνάμε πως είμαστε Αριστεροί πάνω απ’ όλα». Τον αντίκρισαν με πασίδηλο θαυμασμό και συμφώνησαν αυτοστιγμεί. Ο ήλιος τελικώς κατεβάζει ιδέες. Στις αρχές της εβδομάδος αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

ΠΗΓΗ: efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.