Παρελθόν η χρυσή εποχή της Μέρκελ


της Έφης Τριήρη

   
Στις αρχές του έτους, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε όλους τους λόγους να αποτελεί την πιο επιτυχημένη πολιτικό στον κόσμο. Είχε στο ενεργητικό της τρεις συνεχόμενες εκλογικές νίκες και αποτελούσε το κυρίαρχο πολιτικό πρόσωπο στην Ευρώπη και στη χώρα της.

Και ξαφνικά ήρθε η προσφυγική κρίση... που χτύπησε και την πόρτα της Γερμανίας και ίσως να σημάνει το τέλος της «χρυσής εποχής» της. Η δημοτικότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου γνωρίζει από τον Σεπτέμβριο σημαντική πτώση, εξαιτίας της στάσης της στο προσφυγικό. Με τη Γερμανία, δε, να αναμένεται να δεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο μόνο φέτος, η λαϊκή δυσαρέσκεια κορυφώνεται, το ίδιο και οι κριτικές απέναντι στο πρόσωπό της. ...
   

Ορισμένοι από το στενό περιβάλλον της παραδέχονται ότι είναι πλέον πιθανόν να μην καταφέρει να εξαντλήσει τη θητεία της και να παραδώσει τα σκήπτρα πριν από τις εκλογές του 2017. Ακόμη όμως και να καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία της, αυτό δεν βελτιώνει την κατάσταση, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Financial Times». H καγκελάριος προσπάθησε να τιμήσει τις αρχές και τις παραδόσεις της μεταπολεμικής Γερμανίας - σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τήρηση των διεθνών νομικών υποχρεώσεων.

Το θέμα όμως είναι ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση της κας Μέρκελ έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, με τον πανικό να είναι ευδιάκριτος πίσω από τις κινήσεις: το κόστος έχει φθάσει στα ύψη, το σύστημα κοινωνικών υπηρεσιών καταρρέει, τα ποσοστά δημοτικότητάς της μειώνονται και η βία της ακροδεξιάς βρίσκεται σε έξαρση.

Ανεξαρτήτως από την προσωπική τύχη της καγκελαρίου, η προσφυγική κρίση σηματοδοτεί καμπή βάζοντας τέλος στη «χρυσή» δεκαετία της ευημερίας που ακολούθησε την άνοδο της κας Μέρκελ στην εξουσία το 2005. Εάν ο αριθμός των προσφύγων στη Γερμανία συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και εάν η Αγκελα Μέρκελ παραμείνει δεσμευμένη στα ανοικτά σύνορα, το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο και οι προκλήσεις μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά.

Τη στιγμή που οι «πληγές» από την πολιτική της «σκληρής» λιτότητας στην Ευρωζώνη παραμένουν ανοικτές και το προσφυγικό επιτάσσει κάποια χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων...

ΠΗΓΗ: naftemporiki 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.