Οι πύλες της οικονομικής κόλασης για τον Έλληνα φορολογούμενο άνοιξαν

 

Το αμόκ νέων φόρων και τα ραντεβού με την Εφορία έως το τέλος του έτους - Οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ και τα επιπλέον χαράτσια σε εταιρείες και αγρότες - Τι θα γίνει με τα τέλη κυκλοφορίας 

Τελευταία ενημέρωση 25/10/2015, 01:20 

Με το χέρι στην τσέπη θα βρίσκονται οι Έλληνες για τους επόμενους μήνες προκειμένου να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Το ραντεβού με την εφορία έφτασε, φόροι ανέβηκαν στο Taxis, άλλοι ανεβαίνουν τις επόμενες μέρες και σε κάθε περίπτωση ο χειμώνας θα είναι θερμός... 

Οι φορολογούμενοι μπορεί να μην κατάφεραν να πληρώσουν 1,5 δισ. ευρώ μόνο τον Σεπτέμβριο στην εφορία, ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών κάθονται σε... αναμμένα κάρβουνα για τις πληρωμές.
 ...


Άλλωστε έως το τέλος του έτους η εφορία θέλει να εισπράξει:
 

• 3 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος 
• 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ 
• 251 εκατ. ευρώ από τη φουσκωμένη πλέον εισφορά αλληλεγγύης 
• 48,5 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης 
• 795 εκατ. ευρώ από το νέο κύμα αυξήσεων που ήρθε μέσω ΦΠΑ από 1ης Οκτωβρίου 
• 1 δισ. ευρώ και πλέον από τα τέλη κυκλοφορίας 

Οι νέοι φόροι



Μάλιστα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, επιβάλει νέους φόρους αναδρομικά (!), ενώ σκέφτεται να επιβάλει νέα έκτακτη εισφορά μετά τη... μονιμοποίησης της προηγούμενης έκτακτης -κατά τα άλλα- εισφοράς αλληλεγγύης.


Πληροφορίες λένε ότι υπάρχει σχέδιο για κλιμακωτή εισφορά σε μισθούς πάνω από 1.200 ευρώ μηνιαίως. Μεγαλύτερες προβλέπονται οι επιβαρύνσεις για όσους έχουν αποδοχές που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ. Επίσης, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος στη μεγάλη περιουσία, ενώ εξετάζεται παρακράτηση εισφοράς απευθείας από τον τζίρο των επιχειρήσεων για το ασφαλιστικό! 


Όλα αυτά είναι ακόμα σε επίπεδο σχεδιασμού και θα εξελιχθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, όπως και οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας για να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου, αλλά και ο νέος ΕΝΦΙΑ που θα ονομαστεί ΦΠΑ και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 50.000 ευρώ. Ταυτόχρονα εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία ή σε φροντιστήρια και ΙΕΚ καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν ΦΠΑ 13% η 6%. 


Παράλληλα, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται οι ρυθμίσεις για τη φορολόγηση τόσο των ανείσπρακτων ενοικίων, όσο και των ενοικίων που εισπράττονται. Οι πρώτες διατάξεις αποσύρθηκαν, όμως η νέα κλίμακα με τη φορολόγηση των ενοικίων θα επανέλθει μέσα στο Νοέμβριο και κατά την πάγια τακτική των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών θα αφορά αναδρομικά χρήματα που εισπράχθηκαν από την αρχή του 2015... 


Να σημειωθεί ότι χιλιάδες Ανώνυμες Εταιρείες και ΕΠΕ, καθώς και αγρότες καταβάλλουν αυξημένη προκαταβολή του φόρου. Οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν διπλάσια προκαταβολή φόρου, μετά την αύξησή της από το 27,5% στο 55% και οι έχοντες πλήττονται από την αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13% της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης για ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, σκάφη, αεροσκάφη και πισίνες. Η εξόφληση των οφειλών προβλέπεται να γίνει σε τρεις δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Νοεμβρίου. 


Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ο επιπλέον φόρος που βεβαιώθηκε μπορεί να πληρωθεί εφάπαξ μέχρι την 30/11/2015 με την σχετική έκπτωση 2%, ή σε δόσεις. 


Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να μην περιληφθούν στο νομοσχέδιο του Νοεμβρίου τα σκληρά φορολογικά μέτρα όπως είναι οι νέες φορολογικές κλίμακες και συντελεστές για όλους τους φορολογούμενους, η κατάργηση φοροαπαλλαγών, επιβαρύνσεις στη φορολογία των αγροτών και η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα. Βέβαια απλά τα μέτρα θα πάνε λίγο αργότερα ενδεχομένως στο τέλος του έτους ή τον Ιανουάριο του 2016. 

Τι θα γίνει τελικά με τα τέλη κυκλοφορίας



Παραδοσιακά τα τέλη κυκλοφορίας ανεβαίνουν στο Taxis κάθε χρόνο την 1η Νοεμβρίου και οι ιδιοκτήτες ΙΧ έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να τα πληρώσουν. Για φέτος τα πράγματα είναι ακόμη λίγο θολά. «Θα καθυστερήσουμε να τα βγάλουμε για να μπορέσουμε να είναι ποιο δίκαια», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. 


Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα κληθούν φέτος να πληρώσουν νέα τέλη κυκλοφορίας, ενώ οι αλλαγές εντοπίζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων. 


Το σχέδιο που συζητείται θέλει καταρχήν να καταργηθούν τα μηδενικά τέλη που υπολογίζονται με βάση τους ρύπους είτε να μειωθεί το όριο των 99γρ/CO2 στα 80γρ/CO2. Σε αυτή την περίπτωση, περίπου 50.000 ιδιοκτήτες θα καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας ύψους 50 ευρώ για το 2016. 


Επιπλέον, εξετάζονται αλλαγές των συντελεστών στα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές καυσαερίων, τα οποία αφορούν περίπου σε 410.00 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Οι προτάσεις προβλέπουν αυξήσεις στους συντελεστές από 10% έως και 50%, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να προβλέπονται για τα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας άνω των 1.800 κ.ε. 


Σε κάθε περίπτωση παρά τις ενδεχόμενες αλλαγές που θα γίνουν την φετινή χρονιά για τα τέλη του 2016, τη νέα χρονιά αναμένεται να υπάρξει ριζική αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας. Δηλαδή στα τέλη που θα πληρωθούν το 2016 και θα αφορούν το 2017. 

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ



Ο ΕΝΦΙΑ εδώ και λίγες μέρες βρίσκεται στο Taxis και η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί έως την Παρασκευή. Πρόκειται για πάνω από 3,2 δισ. ευρώ και 6 εκατομμύρια εκκαθαριστικά. Κερδισμένοι είναι αυτοί στους οποίους η εκκαθάριση έβγαλε φόρο κάτω από 1 ευρώ και μετά την πρόσφατη διάταξη νόμου, ΕΝΦΙΑ κάτω από 1 ευρώ δεν βεβαιώνεται και δεν είναι απαιτητός. 


Στην εκκαθάριση περιλαμβάνονται και 600.000 μηδενικά σημειώματα τα οποία αφορούν κυρίως πρώην ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου είχαν μεταβιβάσει το ακίνητο για το οποίο εκλήθησαν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ πέρυσι. 


Ένας στους πέντε ιδιοκτήτες ακινήτων θα διαπιστώσει στο εκκαθαριστικό του ότι ο φόρος έχει μειωθεί είτε κατά 20% -εφόσον πρόκειται για κενό μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο- είτε κατά 50% έως και 100% εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στα εκκαθαριστικά τα οποία έχουν αναρτηθεί έχουν περάσει ήδη εκπτώσεις και απαλλαγές από το φόρο για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες εφόσον έχουν χαμηλά εισοδήματα (οι εκπτώσεις ξεκινούν από ατομικό εισόδημα 9.000 ευρώ), ενώ παρέμεινε και η έκπτωση 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. 


Η δυσάρεστη έκπληξη συνίσταται στο ότι μπορεί ο φόρος ως ποσό να είναι ο ίδιος, όμως φέτος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις και όχι σε έξι. Φέτος αν κάποιος πληρώσει εφάπαξ δεν θα έχει καμία έκπτωση, ενώ εκτός από τον ΕΝΦΙΑ όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ είναι αντιμέτωποι με έναν διπλό φόρο. 

Η 1η δόση θα πρέπει να πληρωθεί σχεδόν αμέσως ως τις 30 Οκτωβρίου. Αν καθυστερήσει ο φορολογούμενος να πληρώσει έστω και μία ημέρα, θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις 0,73% για κάθε μήνα που θα περνάει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της κάθε δόσης. Οι επόμενες τέσσερις δόσεις θα πληρωθούν αντίστοιχα στα τέλη των επόμενων μηνών, με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου. 

Οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων



Όσοι έχουν μπει στις 100 δόσεις είδαν να αυξάνονται τα ποσά που πληρώνουν κάθε μήνα, καθώς αυξήθηκαν οι τόκοι. Οι εκπλήξεις όμως δεν τελείωσαν... 


Αντιμέτωποι με μείωση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων για την εξόφληση των οφειλών τους ή ακόμη και με αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων βρίσκονται οι φορολογούμενοι για τους οποίους η Φορολογική Διοίκηση θα διαπιστώσει ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους. Κριτήριο που θα προσδιορίζει την οικονομική δυνατότητα των οφειλετών να εξοφλήσουν σε λιγότερες δόσεις ή ακόμη και εφάπαξ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους αποτελούν οι τραπεζικές καταθέσεις τους. 

Το ημερολόγιο της εφορίας



Οκτώβριος 
• ΕΝΦΙΑ η πρώτη δόση 
• Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων 
• Τέλος επιτηδεύματος 
• Ρύθμιση 100 δόσεις 


Νοέμβριος 


• Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων 
• ΕΝΦΙΑ 
• Ρύθμιση 100 δόσεις 


Δεκέμβριος 
• Τέλη κυκλοφορίας 
• ΕΝΦΙΑ 
• Φόρος εισοδήματος 
• 100 δόσεις 

1 σχόλιο:

Από το Blogger.