Νέο ευρωπαϊκό «όπλο» στο διαδίκτυο

 


Γράφει η Υπατία Κοκκινάκη

Τη δημιουργία μιας νέας Κοινής Μονάδας στον κυβερνοχώρο για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων στις δημόσιες υπηρεσίες σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ασφάλεια των επιχειρήσεων και των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Οι προηγμένες και συντονισμένες απαντήσεις στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο κρίνονται πλέον απαραίτητες, καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται σε αριθμό, κλίμακα και συνέπειες, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την ασφάλειά μας. Όλοι οι σχετικοί φορείς στην Ε.Ε. πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να απαντήσουν συλλογικά και να ανταλλάξουν σχετικές πληροφορίες για την ασφάλεια και τις απειλές του διαδικτύου.


Η Κοινή Κυβερνομονάδα, της οποίας τη σύσταση προτείνει η Κομισιόν, αποσκοπεί στη συγκέντρωση πόρων και εμπειρογνωμοσύνης που διαθέτουν η Ε.Ε. και τα κράτη – μέλη της για την αποτελεσματική πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση των μαζικών περιστατικών και κρίσεων στο διαδίκτυο.
Οι κοινότητες της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων των κοινοτήτων πολιτών, των αστυνομικών και δικαστικών αρχών, της διπλωματικής και της διαδικτυακής άμυνας, καθώς και των εταίρων του ιδιωτικού τομέα, λειτουργούν πολύ συχνά ξεχωριστά.

Με την Κοινή Μονάδα κυβερνοχώρου θα έχουν μια εικονική και φυσική πλατφόρμα συνεργασίας: τα σχετικά θεσμικά όργανα, φορείς και οργανισμοί της Ε.Ε. μαζί με τα κράτη – μέλη θα δημιουργήσουν προοδευτικά μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα αλληλεγγύης και βοήθειας για την αντιμετώπιση μεγάλων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.
Η σύσταση για τη δημιουργία αυτής της Κοινής Μονάδας αποτελεί σημαντικό βήμα για τη διαχείριση κρίσεων στο διαδίκτυο και αποτελεί προϊόν της στρατηγικής της Ε.Ε. για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, συμβάλλοντας σε μια ασφαλή ψηφιακή οικονομία και κοινωνία.

Πως θα λειτουργεί


Η Κοινή Μονάδα στον κυβερνοχώρο θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα για τη διασφάλιση συντονισμένης απόκρισης της Ε.Ε. σε συμβάντα και κρίσεις μεγάλης κλίμακας στον κυβερνοχώρο, καθώς και για να προσφέρει βοήθεια για την ανάκαμψη από αυτές τις επιθέσεις.
Σήμερα η Ε.Ε. και τα κράτη – μέλη της έχουν πολλές οντότητες που εμπλέκονται σε διαφορετικούς τομείς. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να παρέχουν επιχειρησιακούς πόρους για αμοιβαία βοήθεια στο πλαίσιο της Κοινής Μονάδας του κυβερνοχώρου. Η Κοινή Μονάδα θα επιτρέψει στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές, καθώς και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με απειλές που ενδέχεται να προκύψουν στους αντίστοιχους τομείς τους.


● Θα λειτουργήσει επίσης σε επιχειρησιακό και σε τεχνικό επίπεδο για να παραδώσει το σχέδιο συμβάντων και ασφάλειας στην κυβερνοασφάλεια της Ε.Ε,. βάσει εθνικών σχεδίων.
● Θα δημιουργηθούν και θα κινητοποιηθούν ομάδες ταχείας αντίδρασης της κυβερνοασφάλειας της Ε.Ε.
● Θα διευκολύνει την έγκριση πρωτοκόλλων αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των συμμετεχόντων.
● Θα καθιερώσει εθνικές και διασυνοριακές δυνατότητες παρακολούθησης και ανίχνευσης, συμπεριλαμβανομένων των Κέντρων Λειτουργίας Ασφαλείας (SOCs) κι άλλα.

Το σύστημα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της Ε.Ε. είναι ευρύ και ποικίλο. Μέσω της Κοινής Μονάδας στον κυβερνοχώρο θα υπάρχει ένας κοινός χώρος για συνεργασία σε διάφορες κοινότητες και τομείς, γεγονός που θα επιτρέψει στα υπάρχοντα δίκτυα να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.


Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία της Κοινής Μονάδας στον κυβερνοχώρο μέσω μιας σταδιακής και διαφανούς διαδικασίας σε τέσσερα στάδια, σε συνιδιοκτησία με τα κράτη – μέλη και τις διάφορες οντότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η Κοινή Μονάδα κυβερνοχώρου θα τεθεί σε λειτουργία έως τις 30 Ιουνίου 2022 και ότι θα συσταθεί πλήρως έναν χρόνο αργότερα, έως τις 30 Ιουνίου 2023.
Ο οργανισμός για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ENISA, θα λειτουργήσει ως γραμματεία για την προπαρασκευαστική φάση και η Μονάδα θα λειτουργεί κοντά στα γραφεία των Βρυξελλών και στο γραφείο του CERT-EU, της ομάδας Πληροφορικής Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (Computer Emergency Response Team) για τα θεσμικά όργανα, τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες της Ε.Ε.

Η εποπτεία στις πλατφόρμες

Η Κομισιόν υπέβαλε μια έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ε.Ε. για την ασφάλεια.
Μαζί με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, παρουσίασε επίσης την πρώτη έκθεση για τη νέα στρατηγική της Ε.Ε. αναφορικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.


Σημαντικά βήματα έγιναν επίσης τους τελευταίους έξι μήνες στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ένωσης για την ασφάλεια της Ε.Ε. στον τομέα διασφάλισης του φυσικού και ψηφιακού περιβάλλοντος. Νέοι κανονισμοί της Ε.Ε. που τέθηκαν σε ισχύ θα υποχρεώνουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες να αφαιρούν τρομοκρατικό περιεχόμενο, ύστερα από αναφορά των αρχών των κρατών – μελών, εντός μίας ώρας.

Η Επιτροπή πρότεινε επίσης μια οδηγία για την κατάργηση παράνομων αγαθών, υπηρεσιών ή περιεχομένου στο διαδίκτυο, καθώς και μια νέα δομή εποπτείας για πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες. Η πρόταση εξετάζει επίσης τις ευπάθειες των πλατφορμών στην ενίσχυση του επιβλαβούς περιεχομένου ή στη διάδοση της παραπληροφόρησης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για τους κανονισμούς σχετικά με τον εθελοντικό εντοπισμό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω διαδικτύου από υπηρεσίες επικοινωνιών.
Για να υποστηρίξει καλύτερα τα κράτη – μέλη στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, η Επιτροπή πρότεινε επίσης τον Δεκέμβριο του 2020 να αναβαθμίσει την Europol.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.