‘Κίνδυνος για τα πιάτα μας’: Κορυφαίοι Γάλλοι σεφ καταδικάζουν την συμφωνία $66 δις μεταξύ Bayer και Monsanto

 

Κορυφαίοι Γάλλοι σεφ κατηγορούν την εξαγορά της Monsanto από τον γίγαντα χημικών προϊόντων  Bayer σαν έναν “κίνδυνο για τα πιάτα μας”.

"Χωρίς υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα, χωρίς ποικιλία, ένας σεφ δεν μπορεί να εκφράσει το δημιουργικό του ταλέντο", αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή 100 σεφ.

Αυτή η αγροχημική συγχώνευση είναι ένας κίνδυνος για τα πιάτα μας, αλλά και μια ανησυχία για τους αγρότες που βλέπουν την ελευθερία τους στην καλλιέργεια να περιορίζεται", αναφέρεται στην επιστολή που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα γαστρονομικών νέων Atabula.

"Σπουδαίες προκλήσεις συμβαίνουν όσον αφορά στην τροφή μας. Η φυσική προέλευση, η ποικιλία και η ποιότητα της τροφής μας δεν πρέπει να καταλήξουν κάτω από τον δρακόντειο οδοστρωτήρα της Bayer και της Monsanto".

Στους διακεκριμένους σεφ περιλαμβάνονται ο Αργεντινός Mauro Colagreco, επικεφαλής του διάσημου ρεστοράν της γαλλικής Ριβιέρα Mirazur, που κρίθηκε σαν το 6ο καλύτερο παγκοσμίως. Οι σεφ της Michelin Yannick Alleno και Michel και Sebastien Bras συμμετέχουν επίσης στην έκκληση για δράση.

Η επιστολή ήταν πρωτοβουλία του ιδρυτή και εκδότη της Atabula, Franck Pinay-Rabaroust, ο οποίος επαίνεσε την άμεση ανταπόκριση των σεφ στο κάλεσμα του για βοήθεια.

"Σήμερα έχουν ένα κύρος, ένα ειδικό βάρος και ένα μήνυμα να περάσουν", είπε στους δημοσιογράφους ένας πρώην εκδότης της Michelin Guide.

Η εξαγορά των $66 δις από την γερμανική εταιρεία Bayer της Monsanto – η μεγαλύτερη που έκανε ποτέ η εταιρεία – έχει κατακριθεί από πολλές ομάδες ακτιβιστών, με την Friends of the Earth να την ονομάζει “γάμο που έγινε στην κόλαση”.

"Αυτή η γιγαντιαία εταιρεία θα κάνει ότι μπορεί για να προωθήσει τα βλαβερά ζιζανιοκτόνα και τους γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους στις υπαίθρους μας", είπε σε δήλωση στο Guardian ο ακτιβιστής για τις τροφές και τις καλλιέργειες Adrian Bebb.

Η National Farmers Union στις ΗΠΑ ενώθηκε στην εκστρατεία δηλώνοντας ότι η ένωση των εταιρειών καθώς και άλλες αναμενόμενες γεωργικές συμφωνίες "γίνονται για να ευεργετηθούν τα υψηλά κλιμάκια των μονοπωλίων σε βάρος των οικογενειακών καλλιεργητών, των αγροτών, των καταναλωτών και των αγροτικών οικονομιών", σύμφωνα με το Local.

Μετάφραση: Ο Γιώργος του Κλικ

ΠΗΓΗ: rt.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.