Ο “πορθητής” Ερντογάν και ο μοιραίος Πασινιάν



 Γράφει ο Γιώργος Πρωτόπαπας

Το Ναγκόρνο-Καρμπακάχ και συγκεκριμένα την πόλη Σούσα ετοιμάζεται να επισκεφθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, με το αέρα του “απελευθερωτή”, φυσικά μαζί με το στενό του σύμμαχο τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ. Ο Ερντογάν αναμένεται να κάνει μια ακόμα μεγαλοπρεπής φιέστα υπό τις ευχαριστίες του Αλιέφ και τις ζητωκραυγές του πλήθους. Στην άλλη πλευρά, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού της Αρμενίας, ο μοιραίος Νικόλ Πασινιάν προσπαθεί να μαζεύσει τα ασυμμάζευτα, μετά τη συνθηκολόγηση με το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ερντογάν με την επίσκεψη βρίσκει την ευκαιρία να προωθήσει και πάλι το προφίλ του “προστάτη” των μουσουλμανικών πληθυσμών και να τονίσει τις στενές σχέσεις των κρατών της Κεντρικής Ασίας με την Τουρκία, η οποία για αυτόν είναι η “Μητέρα Πατρίδα”. Τέτοιου είδους φανφάρες είναι “βούτυρο στο ψωμί” του Ερντογάν,  που όμως έχει σιγήσει αναφορικά με τα δικαιώματα των μουσουλμάνων Ουϊγούρων στην Κίνα –καλά και συμφέροντα.

Τα Σούσα που ανακαταλήφθηκαν απο τους  Αζέρους, δεν επιλέχθηκαν  τυχαία και πάλι από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος προωθεί τον Παντουρκισμό. Θεωρούνται σύμβολο της ιστορίας Αζερμπαϊτζάν. Να υπενθυμίσουμε ότι βάσει του “νεοοθωμανικού οράματός του”  φιλοδοξεί να “εντάξει” στον χάρτη του Παντουρκισμού και τα κράτη της Κεντρικής Ασίας. Τον Ιανουάριο  δημοσιεύθηκε ένας χάρτης για “πέντε έθνη–ένα κράτος”, ο  “τουρκικός κόσμος”. Ο χάρτης εκτός από ένα μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ασίας, περιλαμβάνε, μεταξύ άλλων, μεγάλο τμήμα του Καυκάσου, περίπου το 1/3 του εδάφους της Ρωσίας. Το ότι εποφθαλμία και την Αρμενία είναι ηλίου φαεινότερον, αλλά εδώ πρέπει να ρωτήσει τον “ξενοδόχο” τη Ρωσία.

Ο Ερντογάν με τις κινήσεις του επιδιώκει να καταστήσει την Τουρκία σημαντικό δρώντα στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τον Νότιο Καύκασο, καθώς απέδειξε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ότι έχει τη δυνατότητα να τις επηρεάζεi. Η νίκη των Αζερικών ενόπλων δυνάμεων έναντι των αρμενικών επιτευχθεί εξαιτίας της χρησιμοποίησης των τουρκικών drones Bayraktar TB2.

Ο μοιραίος

Ο Νικόλ Πασινιάν, οποίος χαρακτηρίζεται προδότης από την αντιπολίτευση και  μεγάλο αριθμό πολιτών, γνωρίζει ότι δεν έχει καμία πιθανότητα σε μια τρίτη σύγκρουση με τον Αζερμπαϊτζάν. Όμως, η μόνη του έγνοια είναι να επανεκλεγεί στην πρωθυπουργία στις εκλογές του Ιουλίου. Μεταξύ μας, έχει δείξει ανθεκτικότητα στην εξουσία, παρά τις μαζικές διαδηλώσεις και τις επικρίσεις εναντίον του, που ξέσπασαν το Νοέμβριο του 2020 μετά τη συνθηκολόγηση.

Τα πρόσφατα επεισόδια στα σύνορα του Ναγκόρνο-Καρμπάχ με τους στρατιώτες των δυο πλευρών αποτελούν ένα ακόμα πονοκέφαλο, ιδιαίτερα η σύλληψη έξι Αρμένιων στρατιωτών. Η ατυχής δήλωση του Πασινιάν ότι είναι έτοιμος να ανταλλάσσει τον γιο του Ασότ Πασινιάν με τους αιχμαλώτους προκάλεσε, τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και το σκωπτικό σχόλιο του Αλίεφ. Το μέλλον του Πασινιάν εξαρτάται από τον Πούτιν, στον οποίο έχει κάνει επαναλημμένες εκκλήσεις να υποστηρίξει στρατιωτικά την Αρμενία.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.