Έτσι δείχνουν οι Τουρκοκύπριοι την πρόθεσή τους για “διάλογο”



 Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Η τεράστια κατοχική σημαία στον Πενταδάκτυλο φαίνεται από παντού, από κάθε σημείο κινηθείς στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας. Είναι η καθημερινή υπενθύμιση για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από την κατοχική Τουρκία. Οι Τούρκοι έχουν φροντίσει, από την κατασκευή της, τη δεκαετία του ΄80 (υπολογίζεται ότι εκτείνεται 425 πλάτος και 250 μέτρα ύψος), να τη συντηρήσουν, ανεξαρτήτως ποιος ηγείτο του κατοχικού καθεστώτος, είτε Ταλάτ είτε Ακιντζί, καθώς θεωρείται μνημείο κατοχής. Σημειώνεται δε πως είχε φωταγωγηθεί στις 28 Οκτωβρίου 2003.

Τις ημέρες αυτές διεξάγονται εργασίες βαψίματος της σημαίας του κατοχικού καθεστώτος. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Hakikat ( μετάφραση ΓΤΠ), οι εργασίες γίνονται με πρωτοβουλία του λεγόμενου συνδέσμου φωταγώγησης της σημαίας στον Πενταδάκτυλο και με χορηγία της εταιρείας Intergaz. Τόσο σημαντικό γεγονός είναι οι εργασίες, που τις επιθεώρησε ο ίδιος ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Έσπευσε δε να χαρακτηρίσει ως «εθνικό και ηθικό καθήκον» την υπεράσπιση της σημαίας και τις εργασίες που γίνονται για διαφύλαξη της εικόνας της στον Πενταδάκτυλο. Θέλησε να στείλει και πολιτικό μήνυμα ενόψει προφανώς της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, που χρονικά τοποθετείται το δεύτερο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου.

Ο Τατάρ υποστήριξε ότι με αυτή την σημαία εκπροσωπείται ο αγώνας που διεξήγαγε ο τουρκοκυπριακός «λαός» σε αυτά τα χώματα, η «κυριαρχία», η «ανεξαρτησία» και η ελευθερία του, καθώς και η υπεράσπιση της «ΤΔΒΚ» και η «ιερότητα» όλων αυτών.
Όλα αυτά τα χρόνια συμφωνήθηκαν διάφορα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά κανένας από τους διαχειριστές δεν έθεσε το θέμα της κατοχικής σημαίας, η οποία φέρει και το γνωστό εθνικιστικό σύνθημα του Ατατούρκ “Τι ευτυχία να λες είμαι Τούρκος”. Ούτε όταν βρισκόμαστε «κοντά σε λύση» εγέρθηκε τέτοιο ζήτημα, ούτε και ακούστηκε οποιαδήποτε αντίδραση στα κατεχόμενα, πλην των γνωστών φωνών, που δεν είναι στο λεγόμενο πολιτικό σύστημα.

Τα μηνύματα του μνημείου

Η κατοχική σημαία, την οποία έσπευσε να επιθεωρήσει ο Τατάρ, είναι το μνημείο της συνεχιζόμενης κατοχής. Μόλις πέσει το σούρουπο, φωταγωγείται, για να μην υπάρχει ούτε στιγμή από το 24ωρο που να μην φαίνεται, για να υπενθυμίζει την κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία. Μπορεί η επίσκεψη του Τατάρ να είχε και επικοινωνιακό χαρακτήρα. Αλλά η ουσία είναι τα μηνύματα που στέλνει. Είτε τα είπε στις δηλώσεις του, είτε προκύπτουν από την παρουσία του.

Ωστόσο, ο  Πενταδάκτυλος καταστρέφεται και περιβαλλοντικά. Η πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο «Πενταδάκτυλος: Τόσο κοντά μα τόσο μακριά»( Ιούνιος 2018) είχε αναφέρει πως η περιοχή κινδυνεύει να καταστραφεί λόγω της υπερβολικής λατόμησης, της υπερβόσκησης, των σκουπιδιών, του παράνομου κυνηγίου, της οικοδομικής ανάπτυξης και των στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Ανέφερε πως το Γραφείο της σε συνεργασία με τα αρμόδια Τμήματα καθώς και επιστήμονες με γνώση στο αντικείμενο, κατάφερε να κυκλοφορήσει το 2017 ένα έντυπο που έχει συνταχθεί στην αγγλική γλώσσα, ώστε να αποτελέσει εργαλείο ενημέρωσης Ευρωπαίων και άλλων Αξιωματούχων, με στόχο την άσκηση πιέσεων προς τις κατοχικές αρχές για εφαρμογή μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας και τερματισμό της παράνομη λατόμησης. Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι κωφεύουν.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.