Δέκα ειδήσεις του 2017 που έκρυψαν κάτω από το χαλί τα ΜΜΕ


Καθώς φτάσαμε στη μέση της χρονιάς αρκετοί δημοσιογράφοι συγκεντρώνουν τις σημαντικότερες ειδήσεις του πρώτου εξαμήνου.
Ο Νικ Κλαρκ παρουσιάζει τις δέκα σημαντικότερες διεθνείς εξελίξεις που έλαβαν δυσανάλογα μικρή κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης.

Από την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, αποτέλεσμα της εισβολής της Σαουδικής Αραβίας με τη στήριξη των ΗΠΑ, μέχρι την αποκάλυψη ότι το Ισραήλ εξοπλίζει και χρηματοδοτεί ομάδες ισλαμιστών μαχητών στη Συρία, πολλές ειδήσεις πέρασαν στα «ψιλά» των ΜΜΕ καθώς η παρουσίασή τους έθιγε ισχυρά συμφέροντα.

Εμείς παρουσιάζουμε τη δική μας λίστα με τις διεθνείς ειδήσεις που θεωρούμε ότι εσκεμμένα δεν έλαβαν τη δημοσιότητα που τους άξιζε:

Υεμένη: Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λιμού στην Υεμένη, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και τη Νιγηρία. Στην Υεμένη, που βιώνει την καταστροφή των υποδομών από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς της Σαουδικής Αραβίας, τουλάχιστον 1.310 άνθρωποι πέθαναν από επιδημία χολέρας που απειλεί να πλήξει 300.000 άτομα μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Το Ισραήλ ενισχύει ισλαμιστές μαχητές στη Συρία

Το Ισραήλ διαφήμισε αρκετά τους βομβαρδισμούς που πραγματοποιεί στο έδαφος της Συρίας αποκρύπτοντας όμως ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται εναντίον του καθεστώτος Ασαντ και ενισχύουν δυνάμεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Wall Street Journal το Ισραήλ χρηματοδοτεί και εξοπλίζειi ισλαμιστές αντάρτες από το 2013.

Η Συρία δεν χρησιμοποίησε σαρίν αποκαλύπτει ο Σίμουρ Χερς

Ο βετεράνος δημοσιογράφος και ερευνητής μιλώντας με ανώτατα στελέχη του Πενταγώνου αποκάλυψε ότι το καθεστώς Ασάντ δεν έκανε χρήση χημικών όπλων τύπου σαρίν, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος Τραμπ για να δικαιολογήσει την πρώτη του πυραυλική επίθεση στη χώρα. Ο Σίμουρ Χερς, αν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έγινε χρήση χημικών ουσιών από τοπικές δυνάμεις, αναφέρει ότι η απόφαση του Τραμπ στηρίχθηκε σε απροσδιόριστης προέλευσης φωτογραφίες που είδε με θύματα χημικών. Αρκετοί αποδίδουν την κυκλοφορία των φωτογραφιών στην οργάνωση Λευκά Κράνη που χρηματοδοτείται από την Ουάσινγκτον.

Το 2017 θα είναι πιθανότατα η θερμότερη χρονιά στην ιστορία για τέταρτη συνεχόμενη φορά

Με θερμοκρασίες που έφτασαν στο Ιράν ακόμη και τους 54 βαθμούς επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξάνονται με τρομακτικούς ρυθμούς λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον. Ο Μάιος του 2017 ήταν ο δεύτερος πιο θερμός μήνας από τότε που άρχισε η καταγραφή σχετικών στοιχείων το 1880.

Το Κατάρ σουβλίζει κρατούμενους στην Υεμένη για να τους ανακρίνουν οι ΗΠΑ

Φρικτά βασανιστήρια τα οποία περιελάμβαναν το δέσιμο ανθρώπων σε σούβλες που τοποθετούνταν πάνω από μεγάλες φωτιές πραγματοποιούνταν σε μυστικά κρατητήρια στη Νότια Υεμένη, με τη συμμετοχή ανδρών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποκαλύπτει το
Associated Press. Οι ΗΠΑ, οι οποίες ανακρίνουν τους κρατούμενους στα ίδια κρατητήρια αρνήθηκαν κάθε ανάμιξη. Ακόμη όμως και η ανάκριση θυμάτων βασανιστηρίων αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

H BNP Paribas κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τη γενοκτονία στην Ρουάντα

Τρεις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κατηγορούν την γαλλική τράπεζα
BNP Paribas για ανάμειξη στη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994. Οι οργανώσεις κατηγορούν τη BNP Paribas ότι χρηματοδότησε την αγορά 80 τόνων όπλων που χρησιμοποιήθηκαν για να διεξαχθεί η γενοκτονία από το καθεστώς των Χούτου, παρ’όλο που η τράπεζα γνώριζε τις προθέσεις των αρχών της χώρας. Λίγους μήνες νωρίτερα ο γαλλο-ελβετικός κολοσσός της βιομηχανίας τσιμέντου LafargeHolcim παραδέχθηκε βρισκόταν σε επαφή με τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία για να εξασφαλίσει τη συνέχιση των δραστηριοτήτων του.

Οι ΗΠΑ ανοίγουν το δρόμο για νέα αιματοχυσία στο Κονγκό

Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου ένα εκατομμύριο εκτοπίστηκαν τον τελευταίο χρόνο από το Κονγκό λόγω εσωτερικών συγκρούσεων. Η αιματοχυσία αναμένεται να κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες καθώς ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να παγώσει νομοθεσία που απαιτούσε από αμερικανικές εταιρείες να μην αγοράζουν σπάνια ορυκτά μεταλλεύματα από περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις. Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου έχει ως στόχο να ενισχύσει τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούν υλικά όπως το Κολτάνιο σε κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές.

Πρόσφυγες πωλούνται σαν σκλάβοι σε υπαίθριες αγορές της Λιβύης


Η αμερικανο-γαλλική επέμβαση στη Λιβύη δεν μετέτρεψε απλώς τη χώρα σε μια μηχανή που γεννά τζιχαντιστές άλλα επανέφερε και το εμπόριο σκλάβων σε υπαίθριες αγορές. Στην «απελευθερωμένη» Τρίπολη πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες συνεχείς συγκρούσεις ένοπλων ομάδων καθώς η χώρα είναι ολοκληρωτικά ακυβέρνητη.

Πρόσφυγες επιστρέφουν στη Συρία

Σχεδόν μισό εκατομμύριο εκτοπισμένοι Σύροι επέστρεψαν στις κατοικίες τους – κυρίως σε περιοχές που περνούν και πάλι στον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Πηγή  μέσω 
gataros



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.