Κάτι τρέχει με το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας
Γράφει η Νόρα Ράλλη
Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο για τις Επανορθώσεις, ο συγκεκριμένος διακρατικός οργανισμός στοχεύει να ξεπλύνει τα εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία κατά του ελληνικού λαού ● Επισημαίνουν επίσης ότι η κύρωση της συμφωνίας για το Ιδρυμα παραβιάζει πολλαπλώς το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής.
Τελευταία στιγμή και ύστερα από πολλές πιέσεις (καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική «οδηγία» ήταν να μη δοθεί καθόλου χώρος για αντιδράσεις) μέλος του Συμβουλίου για τις γερμανικές επανορθώσεις, συγκεκριμένα ο Αριστομένης Συγγελάκης, μπόρεσε να τοποθετηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής όσον αφορά την κύρωση της ελληνογερμανικής συμφωνίας για την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.
Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο για τις Επανορθώσεις (η θέση του οποίου φέρει τη στήριξη πολλών βουλευτών ονομαστικά αλλά και της πλειονότητας της αντιπολίτευσης - από τη Ν.Δ. δεν έχουν όλοι την ίδια θέση, με εξαίρεση τον κ. Φωτήλα που ήταν καταφανώς υπέρ), ο συγκεκριμένος διακρατικός οργανισμός στοχεύει πρωτίστως και κυρίως, μέσω της διείσδυσης της Γερμανίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, να στρεβλώσει την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και να ξεπλύνει τα εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία κατά του ελληνικού λαού.
Επισημάνθηκε επίσης το γεγονός της ίδιας της κύρωσης της συμφωνίας, η οποία παραβιάζει καταφανώς και πολλαπλώς το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, καθώς: υπογράφτηκε από «άγνωστο» πρόσωπο τρεις (3) μόλις μέρες πριν από τις εκλογές του 2019, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά ήταν υπηρεσιακή, ως διεθνής σύμβαση έπρεπε να εισαχθεί με αυτοτελές νομοσχέδιο κατά τα άρθρα 108 και 112 του κανονισμού της Βουλής και όχι ως άρθρο επ’ ευκαιρία άλλου νομοσχεδίου, και τέλος γιατί το νομοσχέδιο δεν φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών και δεν πληροί τις προϋποθέσεις της παραγράφου 7 του άρθρου 85 του Κανονισμού της Βουλής».
Τα ανωτέρω τρία σημεία επισημάνθηκαν και από τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος μάλιστα προχθές (14/12/2020) έστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα, που απ’ ό,τι φαίνεται είναι αυτός που θα πάρει την τελική απόφαση κύρωσης ή μη της προαναφερθείσας μη συνταγματικής καν συμφωνίας.
«Το εν λόγω ίδρυμα, με την πρόφαση ότι σκοπό έχει τη “βελτίωση της αλληλοκατανόησης μεταξύ των νέων ανθρώπων από την Ελλάδα και τη Γερμανία” όπως λέει και στην ιστοσελίδα του, ουσιαστικά χρησιμοποιεί δήθεν ανώδυνα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία όμως παραχαράσσουν άλλοτε ανοιχτά κι άλλοτε κεκαλυμμένα την Ιστορία της Κατοχής» ανέφερε ο κ. Συγγελάκης, δίνοντας έμφαση στη συσχέτιση της μάχης για την ιστορική μνήμη και της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. «Δεν είναι βίοι παράλληλοι και ασύμπτωτοι, είναι μια παράλληλη, διττή και αδιάσπαστη μάχη» τόνισε.
Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, καθώς υπάρχουν αντιρρήσεις και από τον χώρο της διανόησης για τα παραπάνω, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η κύρωση έγινε υπό μη αποδεκτές θεσμικά συνθήκες. Το αυτό πάει να γίνει ακόμα μια φορά.
από efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια: