Αγιασμός, προϋπολογισμός και Microsoft – Η ελληνική οικονομία στον καιρό της πανδημίας



 Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός

Την ώρα που ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός Microsoft ανακοίνωνε από το Μουσείο της Ακρόπολης τη δημιουργία ενός μεγάλου Κέντρου Δεδομένων  στην Ελλάδα, στη Βουλή, εισερχόταν για επεξεργασία το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2021. Ενός προϋπολογισμού που θα μείνει στην ιστορία ως “προϋπολογισμός της πανδημίας”.

Η ανακοίνωση τα κατάθεσης από το υπουργείο Οικονομικών του προσχεδίου  του κρατικού προϋπολογισμού 2021 έγινε  από τον προεδρεύοντα Β' αντιπρόεδρο της Βουλής, Χαράλαμπο Αθανασίου, λίγη ώρα αφότου είχε ολοκληρωθεί ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη των εργασιών της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Ένας αγιασμός που ήταν και αυτός προσαρμοσμένος στην “εποχή της πανδημίας”, καθώς εξαιτίας των μέτρων έγινε με περιορισμένο αριθμό βουλευτών.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα εισαχθεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και η επεξεργασία του θα γίνει σε τρεις συνεδριάσεις. Στη συνέχεια θα επιστραφεί στο υπουργείο Οικονομικών για την τελική διαμόρφωσή του, πριν επανεισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Ωστόσο, η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης έχει αρχίσει ήδη.

Τα βασικά μεγέθη

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπει ανάπτυξη 7,5% το 2021 και ύφεση 8,2% το 2020. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στα μεγέθη αυτά αποτυπώνεται όλη την έκταση των επιπτώσεων της πανδημίας στην ελληνική οικονομία για το τρέχον έτος, αλλά και οι προβλέψεις για επαναφορά σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το επόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΑΕΠ προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 185,215 δισ. ευρώ το 2021 έναντι 170,721 δισ. ευρώ το 2020 και το πρωτογενές έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ έναντι 6,3% του ΑΕΠ εφέτος. Για την ανεργία, με βάση την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού, προβλέπεται ότι φέτος θα ανέλθει στο 18,6%, για να υποχωρήσει στο 16,5% το 2021.

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.