O κανόνας follow the money - Κερδισμένοι και χαμένοι από την εκτέλεση Σουλεϊμανί


Γράφει ο Γιώργος Αδαλής

Η επίθεση των ΗΠΑ και ο θάνατος του Σουλεϊμανί δημιούργησε διεθνώς ένα ντελίριο, το οποίο αποκάλεσα "Σουλεϊμανίτιδα"! Έχουν αναλυθεί τα πάντα για την ζωή του και για την αμερικανική επίθεση εκτός από δύο λεπτομέρειες: Πρώτον ότι η ενέργεια αυτή έγινε μεταξύ δύο εχθρικών κρατών (ΗΠΑ-Ιράν) εντός του εδάφους μιας τρίτης χώρας (Ιράκ) που συμπτωματικά αποτελεί το νούμερο δύο διεθνώς σε αποθέματα υδρογονανθράκων.
Δεύτερον, ουδείς στην Ελλάδα επιχείρησε να ενημερώσει ποιοι αντέδρασαν θετικά και ποιοι αρνητικά στην ενέργεια αυτή του Τραμπ.

Η υπόθεση έχει πυροδοτήσει πάλι πολεμικά σενάρια, ενώ άπαντες γνωρίζουν ότι μετά το 2012 η Αμερική έχει αποσύρει από το Ιράκ άνω των 40.000 στρατιωτών, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει σήμερα μόνο 5.000 στρατιώτες. Δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι η Αμερική θα ξεκινήσει έναν πόλεμο με τόσο λίγο στρατό! Ακόμη και οι επιπλέον 3.000 που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ ότι θα μεταφέρουν άμεσα, δεν επαρκούν για να μιλάμε για στρατιωτική ανάφλεξη ευρύτερων διαστάσεων, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Στην Ελλάδα συνήθως εξετάζουμε σε βάθος την περιφέρεια γεγονότων διεθνούς εμβέλειας, όπως ο θάνατος Σουλεϊμανί, με χολιγουντιανό τρόπο. Και σχεδόν πάντα ξεχνάμε να ασχοληθούμε με την ουσία, που δεν είναι άλλη από την τεράστια μεταβολή των όρων, με τους οποίους διεξάγεται εδώ και δύο δεκαετίες το μεγάλο παιχνίδι στα ενεργειακά και στην διεθνή οικονομία.
Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.