Αύξηση εισφορών κατά 19% με το νέο ασφαλιστικό!


Αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 18,9% αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2020, για τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο και να τεθεί άμεσα σε ισχύ.

Οι εισφορές κλιμακώνονται σε 6+1 κατηγορίες και το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι αυξάνονται για το 80% των επαγγελματιών που δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ, και μειώνονται για τα υψηλότερα εισοδήματα.
Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες και γενικά οι μη μισθωτοί, υποχρεώνονται μέχρι τον Απρίλιο να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία και το ύψος των εισφορών που θα πληρώνουν μηνιαίως, αλλά δεν υπάρχει καμία επιλογή για όσους δηλώνουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ, οι οποίοι υποχρεωτικά θα πληρώνουν αυξημένη εισφορά κατά 35 ευρώ τον μήνα ή κατά 18,9%. Φυσικά μπορούν να επιλέξουν υψηλότερη ασφαλιστική κλάση και να καταβάλλουν υψηλότερη εισφορά.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όλοι οι μη μισθωτοί θα πρέπει να επιλέγουν μέχρι την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους (στην ουσία μέχρι τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους), την ασφαλιστική κλάση στην οποία θα ενταχθούν στο επόμενο έτος η οποία θα είναι δεσμευτική και δεν θα μπορεί να αλλάξει στη διάρκεια του έτους.
Ειδικά για φέτος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, θα πρέπει να επιλέξουν την ασφαλιστική κλάση στην οποία θα ενταχθούν, για το 2020, εντός δύο μηνών από την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Με βάση τον στόχο του υπουργείου Εργασίας για ψήφισή του εντός του Φεβρουαρίου, η προθεσμία για την επιλογή της ασφαλιστικής κλάσης και του ύψους των εισφορών θα είναι μέχρι τον Απρίλιο.
Κατόπιν, μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2021, θα επιλέξουν την ασφαλιστική κλάση στην οποία θα ενταχθούν το 2021. Οι επαγγελματίες και αγρότες θα πρέπει να κατατάσσονται υποχρεωτικά για τον κλάδο υγείας στην ίδια κατηγορία που κατατάσσονται για κύρια σύνταξη.
Σε ότι αφορά στις εισφορές του 2020, η επιλογή των μη μισθωτών θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο και οι εισφορές (με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου), που θα καταβάλλουν στο διάστημα που μεσολαβεί, θα συμψηφιστούν με τις νέες εισφορές και η εκκαθάρισή τους θα γίνει μετά τον Απρίλιο και μετά την επιλογή της ασφαλιστικής κλάσης.
Μετά τον επανυπολογισμό των εισφορών, τα επιπλέον ποσά για έχοντες εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και οι μειώσεις για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα θα βεβαιωθούν στις εισφορές των επομένων μηνών.
Σημειώνεται ότι, όσοι δεν επιλέξουν με αίτησή τους την ένταξή τους σε κάποια κατηγορία, θα ενταχθούν υποχρεωτικά στην πρώτη και κατώτατη ασφαλιστική κλάση, ήτοι 220 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους και 121 ευρώ για τους αγρότες.
Επίσης, όπως αποκάλυψε το Σin, οι εισφορές θα αυξάνονται κάθε χρόνο με βάση τη μισό ποσοστό μεταβολής του πληθωρισμού και του ΑΕΠ του προηγούμενου έτους.

Όλες οι νέες εισφορές

Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών ασφάλισης και υγείας, καθώς αποσυνδέονται από το ύψος του εισοδήματος που ισχύει με τον ν. Κατρούγκαλου και καθορίζονται 6 γενικές κατηγορίες και μία ειδική για τους νέους επαγγελματίες, όπως επίσης και έξι κλάσεις για τους αγρότες.
Συγκεκριμένα, η ελάχιστη εισφορά (μαζί με τα 10 ευρώ της εισφοράς υπέρ των ανέργων) αυξάνεται στα 220 ευρώ τον μήνα, από 185,18 ευρώ, που είναι σήμερα. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης των 35 ευρώ τον μήνα ή κατά 18,9%.
Επίσης υπάρχει η πρόβλεψη για την πληρωμή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους επαγγελματίες και για τα πέντε πρώτα έτη της επαγγελματικής δραστηριότητας. Η μηνιαία εισφορά για τη συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών θα είναι 136 ευρώ εκ των οποίων 93 ευρώ για σύνταξη και 33 ευρώ για υγεία.
Οι υπόλοιποι επαγγελματίες, θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ των ακόλουθων έξι κατηγοριών ασφαλιστικών εισφορών:
  • 1η κατηγορία: 220 ευρώ. 
  • 2η κατηγορία : 262 ευρώ. 
  • 3η κατηγορία : 312 ευρώ. 
  • 4η κατηγορία: 373 ευρώ. 
  • 5η κατηγορία:  445 ευρώ. 
  • 6η κατηγορία: 576 ευρώ.

Οι εισφορές των αγροτών

Οι εισφορές των αγροτών θα είναι έξι κατηγοριών, ελεύθερης επιλογής και θα διαμορφώνονται:
  • σε 121 ευρώ
  • σε 144 ευρώ
  • σε 173 ευρώ
  • σε 207 ευρώ
  • σε 249 ευρώ
  • σε 324 ευρώ

Οι εισφορές για το εφάπαξ

Οι εισφορές για το εφάπαξ που αφορά περίπου 160.000 ασφαλισμένους θα είναι τριών κατηγοριών ελεύθερης επιλογής και θα διαμορφώνονται ως εξής:
  • 26 ευρώ η ελάχιστη, 
  • 31 ευρώ η μεσαία
  • 37 ευρώ η μέγιστη

Οι εισφορές για την επικούρηση

Για την επικουρική ασφάλιση (που αφορά 145.000 αυτοαπασχολούμενους) προβλέπονται τρεις κατηγορίες εισφορών, τις οποίες θα επιλέγει ελεύθερα ο ασφαλισμένος. Οι εισφορές είναι:
  • 42 η ελάχιστη,
  • 51 ευρώ η μεσαία
  • 61 ευρώ η μέγιστη
από sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.