Βραβείο υψηλών αξιών: από τους εστεμμένους της Ευρώπης στους φοιτητές της Ελλάδας



 Γράφει ο Γιώργος Μαργαρίτης

Πριν από πολλούς ήδη μήνες μια επιτροπή εκλεκτών εκπροσώπων που εκπροσωπούσαν όλα τα κλιμάκια της «καλής κοινωνίας» της γερμανικής Ευρώπης – βιομήχανοι, τραπεζίτες, πολιτικοί, αριστοκράτες και τα τοιαύτα- αποφάσισαν να βραβεύσουν εκείνους που μοχθούν για την δημοκρατία και την ειρήνη στην Ευρώπη.

Η σύνθεση της επιτροπής ήταν τότε  η ακόλουθη:

  • Reinhard Zinkann junior, επικεφαλής της εταιρείας Miele & Cie. KG
  • Jean-Claude Juncker, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Πρόεδρος της Κομισιόν
  • Frank-Walter Steinmeier,Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας
  • Jens Weidmann, Πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας
  • Georg Friedrich Prinz von Preußen, Επικεφαλής του βασιλικού οίκου των Hohenzollem
  • Armin Laschet,Πρωθυπουργός του Ομοσπονδιακού Κρατίδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας
  • Friedrich Merz, Εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος/Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CDU/CSU

Η Επιτροπή αυτή βράβευσε πολλούς με το λεγόμενο «Βραβείο της Βεστφαλίας». Μεταξύ τους, ενδεικτικά, τις κυβερνήσεις των κρατών της Βαλτικής για την σθεναρή αντι-ρωσική τους στάση και την απόφασή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η βράβευση όμως που αφορά την Ελλάδα και τους Έλληνες ήταν αυτή των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως κάθε αξιόλογο βραβείο έτσι και το της Βεστφαλίας (σε ανάμνηση της ομώνυμης συνθήκης του 1648) συνοδευόταν από χρηματικό ποσό. Είναι γνωστό ότι βασικός πλέον τρόπος χρηματισμού των «εκλεκτών» της Δύσης είναι οι διάφορες βραβεύσεις. Ο ημέτερος πολιτικός όμως, ο Αλέξης Τσίπρας, στο πεδίο αυτό, αποδείχθηκε ανώτερος των περιστάσεων. Δέχθηκε μεν ευχαρίστως το ποσό που του αναλογούσε, αποφάσισε όμως να το διανείμει σε έξι Τμήματα Πολιτικών Επιστημών των Πανεπιστημίων της χώρας ώστε να βραβευθούν με το χρηματικό ποσό των χιλίων ευρώ για έξι διαδοχικά χρόνια, οι έξι καλύτερες εργασίες που θα εκπονηθούν -μία σε κάθε Τμήμα- με αντικείμενο την προαγωγή της δημοκρατίας και της ειρήνης στα Βαλκάνια.

Με τον τρόπο αυτό οι αξίες του βραβείου, οι αξίες της Επιτροπής που το απέδωσε θα μεταλαμπαδεύονταν στον χώρο της σπουδάζουσας νεολαίας της χώρας μας. Η τελευταία εξάλλου ίσως κληθεί και έμπρακτα να υπηρετήσει τις αξίες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης οπότε είναι θεμιτή η ιδεολογική της προετοιμασία.

Ιδού λοιπόν η σχετική πρόσφατη προκήρυξη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ:

“Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, με απόφαση της Συνέλευσής του, αποδέχθηκε ευχαρίστως τη δωρεά ποσού 6.000 ευρώ από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, με σκοπό τη βράβευση της καλύτερης μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας σε ετήσια βάση (για 6 χρόνια) με το ποσό των 1.000 ευρώ. Η επιλογή της προς βράβευση διπλωματικής θα γίνεται σύμφωνα με τα εξής:

Το θέμα της διπλωματικής θα πρέπει να είναι σχετικό με τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Η διπλωματική θα πρέπει να έχει εκπονηθεί στο πλαίσιο των ΠΜΣ που λειτουργούν στο Τμήμα (α/ Πολιτική Ανάλυση, β/ Πολιτική Θεωρία, γ/ Πολιτική Ιστορία, δ/ Διακυβέρνηση).

Οι προς βράβευση διπλωματικές θα πρέπει να είναι ακαδημαϊκής ποιότητας υψηλού επιπέδου και να έχουν αξιολογηθεί ως άριστες, ενώ θα προτείνονται προς βράβευση με ευθύνη του/της επιβλέποντος/ουσας Καθηγητή/τριας.

Η επιλογή της καλύτερης διπλωματικής θα γίνει από τριμελή επιτροπή, η οποία αποτελείται από Καθηγητές/τριες που διδάσκουν στα ΠΜΣ του Τμήματος.

Υποψήφιες προς βράβευση για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος θα είναι διπλωματικές εργασίες που παρουσιάζονται δημόσια από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 έως την 31η Αυγούστου 2023. Η επιλογή της καλύτερης διπλωματικής εργασίας θα γίνει μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 και η απονομή του βραβείου των 1.000 ευρώ θα γίνει μέσα στον μήνα Νοέμβριο του 2023, σε τελετή που θα οργανωθεί με ευθύνη του Προέδρου του Τμήματος”.

Με τον τρόπο αυτό οι υψηλές αξίες τις οποίες διαφεντεύει η παραπάνω χρηστή επιτροπή θα απλωθούν στον ελληνικό πανεπιστημιακό χώρο και θα φωτίσουν την ελληνική νεολαία. Μια παρατήρηση μόνο: Μέχρι την απονομή του Βραβείου -τον Νοέμβριο του 2023- η συμβολή των εργασιών στην “Δημοκρατία και την Ειρήνη” θα έχει πλούσιες ευκαιρίες έμπνευσης: προφανώς θα αναφερθούν οι εργασίες στην …ειρηνική προπαρασκευή του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Φυσικά, όπως όλοι το αντιλαμβάνονται, την αποδοχή και την προώθηση του εν λόγου βραβείου και των εν λόγω αξιών τις ανέλαβαν οι κατά τόπους ακαδημαϊκές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την μεταφορά

Γιώργος Μαργαρίτης  

από imerodromos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.