Διακοπές ή… κάμπινγκ; 10 προτάσεις για πραγματικά ανέμελη και οικονομική ξεκούραση το καλοκαίρι (photos)

 


Γράφει ο Γιώργος Καλούμενος

Ένας εναλλακτικός τρόπος διακοπών που πολύς κόσμος δείχνει να «αγαπάει» όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια είναι το οργανωμένο κάμπινγκ.

Είναι αρκετοί οι λόγοι που κάποιοι προτιμούν αυτόν τον τρόπο για να ξεκουραστούν το καλοκαίρι σε σχέση με το να επισκεφθούν ένα ξενοδοχείο, ένα δωμάτιο ή κάποιο σπίτι μέσω airbnb.

Η αίσθηση ελευθερίας που σου δίνει ο καλοκαιρινός ύπνος σε μία σκηνή και όχι στους τέσσερις τοίχους που μας περιβάλλουν όλο το χρόνο, η άμεση επαφή με τη φύση, η πολύ κοντινή πρωινή βουτιά στη θάλασσα, η μεγαλύτερη ευκολία στις κοινωνικές επαφές είναι μόνο μερικοί από αυτούς.

Σημαντικός σε αρκετές περιπτώσεις, για να μην κρυβόμαστε, είναι και ο οικονομικός παράγοντας καθώς οι διακοπές σε κάμπινγκ είναι αρκετά φθηνότερες από ένα δωμάτιο ειδικά στη high season που λόγω μεγάλης κοσμοσυρροής στους τουριστικούς προορισμούς οι τιμές ανεβαίνουν πολύ και απότομα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι τιμές στα κάμπινγκ κυμαίνονται από 4 έως 6 ευρώ για τη σκηνή και 5-8 ευρώ για κάθε άτομο ημερησίως.

Δηλαδή κατά μέσο όρο ένα άτομο πληρώνει από 10-15 ευρώ την ημέρα και η τιμή αυτή ανεβαίνει ανάλογα με τις παροχές, αν δηλαδή κάποιος θέλει ρεύμα στη σκηνή ή παρκάρει δίπλα στη σκηνή του το αυτοκίνητο κλπ.

Σε κάθε περίπτωση όμως δύσκολα η τιμή θα περάσει τα 15-20 ευρώ το άτομο όταν στις Κυκλάδες για παράδειγμα ένα απλό δίκλινο δωμάτιο μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει εύκολα τα 100 ευρώ τη βραδιά.

Εκτός όμως από την τιμή της διανυκτέρευσης που είναι αρκετά χαμηλότερη οι καμπίστες έχουν τη δυνατότητα να τρώνε και να πίνουν στα εστιατόρια και καφέ-μπαρ που υπάρχουν μέσα τα ίδια τα κάμπινγκ και τα οποία συνήθως έχουν αισθητά χαμηλότερες τιμές από τον γύρω ανταγωνισμό.

Ειδικά για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν η οποία έχει αρκετές ιδιαιτερότητες καθώς όλοι, τουρίστες και επιχειρηματίες προσπαθούν να συνέλθουν από τα συνεχόμενα λοκντάουν κι την πανδημία το οργανωμένο κάμπινγκ δείχνει να προτιμάται από όλο και περισσότερους.

Επίσης αν δεν διαθέτετε τον απαραίτητο εξοπλισμό (σκηνή, στρώμα κλπ) σε πολλα κάμπινγκ υπάρχει η δυνατότητα να νοικιάσετε έτοιμη στημένη σκηνή ή κάποιο τροχόσπιτο σε τιμές ελάχιστα υψηλότερες. Κάποια βέβαια διαθέτουν ακόμα και μικρά μπάνγκαλόους-δωμάτια τα οποία συνήθως είναι πολύ «λιτά» και διατίθενται σε πολύ προσιτές τιμές

Τώρα αν θέλετε να κάνετε για πρώτη φορά κάμπινγκ και θέλετε να μείνετε σε δική σας σκηνή τότε θα πρέπει να υπολογίσετε στα βασικά έξοδα μία σκηνή(από 10-20 ευρώ), στρώμα (επίσης από 10-20 ευρώ, sleeping bag (από 10 ευρώ).

Αν παρόλα αυτά θέλετε έξτρα ανέσεις τότε μπορείτε να επιλέξετε από μία μεγάλη γκάμα «αξεσουάρ» όπως φορητό ψυγείο, πτυσσόμενες πολυθρόνες και τραπεζάκι που ξεκινάνε και αυτά από 10-20 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με την ποιότητα.

Τα υγειονομικά πρωτόκολα

Φέτος, θα ισχύσουν σχεδόν τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα με την περσινή χρονιά με τη διαφορά ότι όσοι εργάζονται ή παρέχουν υπηρεσία στα οργανωμένα καταλύματα θα πρέπει να υποβάλλονται μία φορά την εβδομάδα σε self test ή rapid, ενώ κάθε επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να διαθέτει γραπτό σχέδιο για τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού κορονοϊού.

Όσο για τις υπηρεσίες εστίασης, αυτές θα λειτουργούν κανονικά, με βάση τα μέτρα που ισχύουν και στα υπόλοιπα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σχετικά με την απόσταση των κατασκηνωτικών μέσων (τροχόσπιτα, αυτοκινούμενα, σκηνές κτλ.) θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 μέτρα από την πόρτα εισόδου του και 3 μέτρα από κάθε άλλη πλευρά του. Επίσης, εάν το κάμπινγκ παρέχει ενοικιαζόμενες σκηνές, πρέπει να τις καθαρίζει και να τις απολυμαίνει μεταξύ των χρήσεων από διαφορετικούς πελάτες. Το ίδιο ισχύει για κάθε εξοπλισμό που εκμισθώνει ή παρέχει. Η κοινωνική απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων που δεν μένουν στο ίδιο κατασκηνωτικό μέσο ή δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια /παρέα πρέπει επίσης να εξασφαλίζεται σε όλους τουςχώρους.

Αν με όλα αυτά σας κινήσαμε την περιέργεια ή σκεφτόσασταν ούτως ή άλλως την πιθανότητα του κάμπινγκ σας προτείνουμε 10 δημοφιλείς επιλογές για να κάνετε ίσως λίγο πιο ανέμελες αλλά σίγουρα πιο οικονομικές τις φετινές διακοπές σας.

Κάμπινγκ Ροβιές (Εύβοια)

Το Κάμπινγκ Ροβιές επί σειρά ετών αποτελεί προορισμό και επιλογή τόσο για πολλές ελληνικές οικογένειες όσο και για ταξιδιώτες και επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου.

Το Κάμπινγκ λειτουργεί από το 1987.

Οικογένειες, παρέες, ζευγάρια, εδώ έχουν την δυνατότητα να ευχαριστηθούν την επαφή με την φύση, σε ένα φυλασσόμενο περιβάλλον, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν βάση για γενικές εξορμήσεις στην Βόρεια Εύβοια.

Το Κάμπινγκ λειτουργεί από την 1η Ιουνίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου του κάθε έτους. Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση χρόνων, γεγονός που ταιριάζει με την αμεσότητα και την λιτότητα της φυσικής κατάστασης.

Είναι εύκολα προσβάσιμο καθώς βρίσκεται σε απόσταση 95χλμ από την Χαλκίδα και μόλις 19χλμ από την Αιδηψό.

Camping Astypalaia

Μια ιστορία που ξεκινά από το 1983 και συνεχίζεται είναι το Camping Astypalaia.

Βρίσκεται στο Β’ Μαρμαρι Αστυπάλαιας και είναι περιτριγυρισμένο από καλαμιές και δένδρα . Το μεγαλύτερο μέρος του χώρου που τοποθετούνται οι σκηνές είναι σκιασμένο από δέντρα και στέγαστρα φτιαγμένα από καλάμια. Η παραλία βρίσκεται λίγα μέτρα από την είσοδο του Κάμπινγκ .

Στο χώρο λειτουργεί το μικρό μπαράκι μας ( μουσικές rock reggae ,έντεχνο) στο οποίο μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον διοργανώνονται live.

Είναι το κατάλληλο μέρος για όμορφες διακοπές και ευχάριστη διαμονή με όλες τις απαραίτητες παροχές και υπηρεσίες.

Στην είσοδο του Κάμπινγκ υπάρχει στάση για το λεωφορείο με το οποίο μπορείτε να κινηθείτε στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού όπως το λιμάνι Αγ. Ανδρέα, τη Χώρα και το λιμάνι του Πέρα Γιαλού που απέχουν μόλις 2.5χιλ, το Λιβάδι σε απόσταση 4χιλ και τη Μαλτεζάνα που βρίσκεται 6 χιλ μακριά.

Grammeno Camping (Παλαιόχωρα Χανίων)

Σε απόσταση μόνο 4 χιλιομέτρων από το κέντρο της Παλαιόχωρας, και πάνω στα καταγάλανα νερά της πολύ όμορφης παραλίας του Γραμμένου και με φόντο το κεδρόδασος με τους κέδρους 150 ετών, βρίσκεται το Grammeno Camping.

Στο κάμπινγκ αυτό μπορείτς να χαλαρώστε, αντικρίζοντας τον ήλιο να βασιλεύει στο βάθος του Λιβυκού Πελάγους και να σταματήσετε το χρόνο σε ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα.

Camping Καστάνης Αμοργός

Το Camping Καστάνης στην Αμοργό αποτελεί την ιδανική λύση, αφού εκεί θα νιώσεις πραγματικά το άγγιγμα της φύσης και θα αφεθείς στις ομορφιές του νησιού. Το περιβάλλον είναι φιλόξενο και η επίσκεψη εκεί θα σας μείνει αξέχαστη. Επίσης, στο κάμπινγκ θα βρείτε το Εστιατόριο “Σκεπαρνιές”, όπου μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακό πρωινό και ελληνικές γεύσεις.

Camping Antiparos

Το Camping Antiparos αποτελεί ίσως το πιο ξακουστό κάμπινγκ των Κυκλάδων, αφού άρχισε να λειτουργεί το 1978. Προσφέρεται για φθηνές, απλές και ξέγνοιαστες διακοπές με άνεση και ποιότητα, ενώ διαθέτει μια επιλογή διαμονής για κάθε τύπο κατασκηνωτή.

Camping Andros

Camping Andros, μόλις 2 ώρες απο το λιμάνι της Ραφήνας, είναι ιδανικό για γρήγορες αποδράσεις.

Το Camping Andros βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων απο το λιμάνι της Άνδρου, πνιγμένο μέσα στο πράσινο. Εκεί θα συναντήσετε την άψογη φιλοξενία τον ιδιοκτητων καθώς και πλήθος ανέσεων, οι οποίες θα κάνουν την διαμονή σας ακόμα πιο ευχάριστη.

Livadi Camping (Φολέγανδρος)

Αν βρεθείς στην Φολέγανδρο, να επισκεφθείς το Livadi Camping που βρίσκεται σε πολύ όμορφο μέρος του νησιού. Διαθέτει εστιατόριο, μίνι μάρκετ, κοινόχρηστη κουζίνα, φαρμακείο και πλυντήριο ρούχων. Η τιμή του είναι 8 ευρώ ανά ημέρα για όλους τους μήνες του καλοκαιριού. Ιούνιο και Αύγουστο προσφέρεται δωρεάν ο χώρος για την σκηνή, ενώ τον Ιούλιο είναι στα 4 ευρώ ανά ημέρα.

Κάμπινγκ Coralli (Σέριφος)

Το κάμπινγκ Coralli στη Σέριφο εντυπωσιάζει τους επισκέπτες, καθώς συνδυάζει αρμονικά την παρθένα φύση του νησιού, το πυκνό πράσινο με την απαραίτητη σκιά και όλες τις σύγχρονες εγκαταστάσεις. Προσφέρεται για παιδιά όλων των ηλικιών και επιτρέπονται τα κατοικίδια.

Makis Camping (Σίφνος)

Στο Makis Camping στη Σίφνο θα περάσετε ήρεμες διακοπές, σε ένα καθαρό και φιλικό περιβάλλον. Ο χώρος είναι γεμάτος δέντρα, λουλούδια και καλαμωτές, ενώ βρίσκεται 600 μέτρα από το λιμάνι και πίσω από την αμμουδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τηρούνται ώρες κοινής ησυχίας (12 με 8 το πρωί) για τους κατασκηνωτές.

Camping Kalami (Ηγουμενίτσα)

Μια πολύ καλή επιλογή είναι, επίσης, το που εκτείνεται αμφιθεατρικά κατά μήκος της ακτής του κόλπου της Πλαταριάς και βρίσκεται στην παραλία Καλάμι. Τα γαλαζοπράσινα και κρυστάλλινα νερά του Ιονίου πελάγους θα σας ενθουσιάσουν, όπως και το μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον. Το κάμπινγκ προσφέρει όλες τις ανέσεις και διαθέτει μεγάλες θέσεις για σκηνές και τροχόσπιτα, ώστε κάθε επισκέπτης να έχει τον δικό του χώρο.

Far Out Beach Club Resort & Camping (Ίος)

Το Far Out Beach Club Resort & Camping βρίσκεται στην υπέροχη παραλία του Μυλοπότα, και διαθέτει κήπο, εστιατόριο, μπαρ στην πισίνα, γήπεδο τέννις και μπαρ.

Πολύ κοντά στο κάμπινγκ γίνονται τα πολύ γνωστά πάρτυ του Far Out οπότε αν είστε τύπος των ήσυχων διακοπών ίσως να μην είναι η ιδανική επιλογή για εσάς.

Eπίσης υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής δωματίου

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.