Oι στιγμές που σταμάτησε ο χρόνος – Από τον Άιρτον Σένα στον Κρίστιαν Έρικσεν



 Γράφει η Θέα Μανούρα

Το φαντασμαγορικό θέαμα του Euro 2020 ολοκληρώθηκε με την Ιταλία να κατακτά το τρόπαιο.

Εκτός όμως από τα υπέροχα γκολ, τους πανηγυρισμούς και τα άφθονα λίτρα μπύρας που καταναλώθηκαν από τους φιλάθλους και οπαδούς, το επεισόδιο με τον Δανό ποδοσφαιριστή, Κρίστιαν Έρικσεν έκοψε την ανάσα διεθνώς – ευτυχώς μόνο για μερικά λεπτά καθώς ο παίκτης κέρδισε τη μάχη με τη ζωή – έφερε μνήμες τραγικών γεγονότων αθλητών που έχασαν τη ζωή τους μέσα στον αγωνιστικό χώρο ή λίγη ώρα αργότερα. Σε κάθε αγωνιστικό χώρο.

Αντόνιο Πουέρτα, Βιβιέν Φοέ, Μίκλος Φέχερ, Αντόνιο ντε Νίγκρις στο ποδόσφαιρο και στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, Άιρτον Σένα και Μάρκο Σιμοντσέλι. Kαι δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτοί…

Aντόνιο Πουέρτα

Από τις περιπτώσεις που συγκλόνισαν όσο λίγες το παγκόσμιο ποδόσφαιρο ήταν η κατάρρευση του Αντόνιο Πουέρτα, μέλος μιας τρομερής Σεβίλλης που κατέκτησε δύο συνεχόμενες φορές το κύπελλο UEFA (τωρινό Europa League).

Στην πρεμιέρα της Primera Division και μόλις στο 35ο λεπτό της αναμέτρησης, ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής σωριάστηκε στο χορτάρι μετά από καρδιακό επεισόδιο. Του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ανέκτησε τις αισθήσεις του και οδηγήθηκε στα αποδυτήρια, εκεί όπου υπέσθη δεύτερο καρδιακό επεισόδιο για να αφήσει τελικά την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Virgen del Rocío σε ηλικία μόλις 22 ετών.

Λίγο καιρό αργότερα, ένα δεύτερο επεισόδιο σημειώθηκε και πάλι στο ισπανικό πρωτάθλημα με τον Ρούμπεν Ντε Λα Ρεδ της Ρεάλ Μαδρίτης να καταρρέει μέσα στο γήπεδο στην εκτός έδρας αναμέτρηση της ομάδας του με τη Ρεάλ Ουνιόν για το Κύπελλο Ισπανίας. Στάθηκε ωστόσο πιο τυχερός. Η ποδοσφαιρική του καριέρα σταμάτησε μόλις στα 25 του χρόνια, αλλά κέρδισε τη μεγαλύτερη μάχη. Αυτή με τη ζωή.

Ο Αντόνιο Πουέρτα

Μαρκ-Βιβιέν Φοέ

O Φοέ βρισκόταν με την Εθνική ομάδα του Καμερούν στη Γαλλία για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2003. Τα «Αδάμαστα Λιοντάρια» βρέθηκαν αντιμέτωπα με τη Κολομβία στον ημιτελικό της 26ης Ιουνίου στο «Σταντ Ζερλάν». Στο 72ο λεπτό της αναμέτρησης σωριάστηκε ξαφνικά στο χορτάρι, χωρίς κάποιος παίκτης να βρίσκεται κοντά του. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, «έσβησε» 45 λεπτά αργότερα. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε υπερτροφική καρδιομυοπάθεια.

Ο Βιβιέν Φοέ

Μίκλος Φέχερ

Έναν χρόνο μετά τον Φοέ, ο θάνατος του οποίο σόκαρε τον ποδοσφαιρικό κόσμο, η Γκιμαράες υποδεχόταν την Μπενφίκα.

Στον πρώτο αγώνα κόντρα στη Γκιμαράες, στη Λισαβόνα, ο Φέχερ είχε βάλει το πρώτο τέρμα του στη σεζόν. Στη ρεβάνς του «Αφόνσο Ενρίκες» για την 20ή αγωνιστική, τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα για τους «αετούς», που σε έναν κακό αγωνιστικό χώρο λόγω βροχής, αδυνατούσαν να βρουν γκολ.

Στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού και με το σκορ στο 1 – 0 υπέρ των φιλοξενούμενων, ο Φέχερ είχε μόλις δεχτεί κίτρινη κάρτα για διαμαρτυρία. Τότε γύρισε και μειδίασε προς τον διαιτητή.

Διαβάστε την συνέχεια στο topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.