Το “έλα να δεις” στην πίσω πόρτα της ΕΕ για τα εμβόλια
Γράφει η Όλγα Μαύρου
Μετά την αυστηρή καταγγελία του Αυστριακού καγκελάριου και άλλων Ευρωπαίων ηγετών (Βουλγαρίας, Λετονίας, Σλοβενίας, Τσεχίας και Κροατίας) η Κομισιόν ένιψε τας χείρας της για τον άνισο και μη κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό τρόπο κατανομής των εμβολίων στις χώρες-μέλη, προτείνοντας το ουδέτερο “βρείτε τα μεταξύ σας”!
Η ανακοίνωση της Κομισιόν συνιστά μια τοποθέτηση σαν να μην φέρει η ίδια καμία εξουσία και ευθύνη. Αναφέρει: «Η Επιτροπή συμφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις πολλών κρατών-μελών ότι η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή δόσεων εμβολίων είναι να γίνεται ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε κράτους-μέλους, αλλά τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πρόταση της Επιτροπής, προσθέτοντας μια ευελιξία που επιτρέπει τη συμφωνία για διαφορετική κατανομή των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας. Σύμφωνα με το σύστημα που προτίμησαν, εάν ένα κράτος-μέλος αποφασίσει να μην παραλάβει το κατ΄ αναλογία μερίδιό του, οι δόσεις αναδιανέμονται μεταξύ των άλλων ενδιαφερόμενων κρατών μελών. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να βρουν συμφωνία εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην αναλογική βάση».
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς και οι άλλοι ηγέτες κατέκριναν την ακολουθούμενη από την Κομισιόν πολιτική στη διανομή των εμβολίων και απηύθυναν επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στην επιστολή τους, ο “έξι” ζητούν συνομιλίες υψηλού επιπέδου στην ΕΕ σχετικά με τη δικαιότερη διανομή των εμβολίων, «διαφορετικά, το τρέχον σύστημα παραγγελιών θα δημιουργήσει και θα εμβαθύνει τις ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών μέχρι το καλοκαίρι».
Άλλοι ανοσία και άλλοι τίποτα
Οι έξι πρωθυπουργοί ασκούν κριτική στο γεγονός ότι «η προμήθεια εμβολίων από φαρμακευτικές εταιρείες σε μεμονωμένα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν πραγματοποιείται στην ίδια βάση», και ζητούν την σύγκληση Συνόδου Κορυφής γι’ αυτό το θέμα, το συντομότερο δυνατό. «Στην περίπτωση μίας συνεχιζόμενης άνισης διανομής εμβολίων στην ΕΕ υπάρχει κίνδυνος να ενισχυθούν οι διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών μέχρι το καλοκαίρι και να οδηγήσει ορισμένα κράτη-μέλη να επιτύχουν την ανοσία της αγέλης μέσα σε μερικές εβδομάδες, ενώ άλλα θα μείνουν πολύ πίσω», προειδοποιούν οι Σεμπάστιαν Κουρτς, Μπόικο Μπορίσοφ (Βουλγαρία), Κρισγιάνις Κάρινς (Λετονία), Γιάνεζ Γιάνσα (Σλοβενία), Αντρέι Μπάμπις (Τσεχία) και Αντρέι Πλένκοβιτς (Κροατία), ο οποίος προσυπέγραψε την τελευταία στιγμή (Σάββατο) την επιστολή.
Ο Αυστριακός καγκελάριος περιέγραψε με μελανά χρώματα το παζάρι που γίνεται με μυστικές συμφωνίες μεταξύ επί μέρους χωρών-μελών της ΕΕ και των φαρμακευτικών εταιρειών, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σχέδια για συνέχιση της διαδικασίας μη διανομής εμβολίων ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού τους επόμενους μήνες. Ανέφερε ότι ενώ η Αυστρία μέχρι στιγμής δεν έχει υποστεί ζημιά, κράτη όπως η Βουλγαρία βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, τα κράτη αυτά δεν θα ολοκληρώσουν τους εμβολιασμούς μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο. «Άλλες χώρες, απεναντίας, θα μπορούσαν να είναι έτοιμες μέχρι τον Μάιο, και, για παράδειγμα, η Μάλτα θα λάβει τρεις φορές περισσότερες δόσεις από τη Βουλγαρία ως το τέλος του Ιουνίου, παρά τον πολύ μικρότερο πληθυσμό, ενώ η Ολλανδία θα έχει μέχρι τότε διπλάσιες ποσότητες από την Κροατία», κατέληξε.
Κατά το Κουρτς, «το κύριο ερώτημα πρέπει να είναι, τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, και εάν η τάση συνεχιστεί έτσι θα υπάρξει τεράστια ανισότητα. Οι πραγματικές παραδόσεις εμβολίων έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα της ΕΕ και με τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιανουαρίου». Η αυστριακή ραδιοτηλεόραση αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός της Κροατίας Πλένκοβιτς, ενώ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες την Παρασκευή είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την επιστολή των “πέντε”, την επομένη άλλαξε θέση και συνυπέγραψε την κοινή επιστολή.
Τα εμβόλια από Ρωσία και Κίνα
Ο Αυστριακός καγκελάριος εξέφρασε και τη βαθιά διαφωνία του με την Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, για τον αποκλεισμό του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου. Η Κομισιόν θεωρεί για παράδειγμα ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν πρέπει να δίνεται για όσους κάνει αυτά τα εμβόλια. «Το θέμα είναι να λάβουμε, όσο το δυνατόν πιο ασφαλές εμβόλιο και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα –ανεξάρτητα από ποιον έχει αναπτυχθεί– δεν χωράνε πολιτικά ταμπού στο θέμα των εμβολίων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πρέπει να αξιολογήσει γρήγορα τα εμβόλια της Ρωσίας και της Κίνας», τόνισε ο Κούρτς.
Κατέληξε, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ το να εγκρίνονται εμβόλια σε άλλες χώρες ταχύτερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων». Αξιώσεις για ταχεία έγκριση άλλων εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού, ο Κουρτς είχε διατυπώσει ήδη από τον Ιανουάριο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εδώ πραγματικά μετράει κάθε εβδομάδα, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές και θέσεις εργασίας. Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να μείνει πίσω».
από slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια: