Ο κόμπος στο χτένι στην Αρμενία – Ρήξη του Πασινιάν με το στρατό



 Γράφει ο Γιώργος Πρωτόπαπας

Η αντιπαράθεση μεταξύ του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας συνεχίζεται με αφορμή την αποπομπή του αρχηγού τους Ονίκ Γκασπαριάν. Ο πρωθυπουργός μετά τη συνθηκολόγηση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει γίνει στόχος της ενωμένης αντιπολίτευσης, της εκκλησίας και πολιτών που τον κατηγορούν για προδοσία και κλιμακώνουν την πίεση για παραίτηση και πρόωρες εκλογές.

Όμως, η αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και ενδέχεται να λάβει διαστάσεις εάν τελικά αποφασίσουν ότι ο Πασινιάν πρέπει να απομακρυνθεί  από την εξουσία. Ο ιστότοπος της κυβέρνησης ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι η καρατόμηση του Γκασπαριάν τέθηκε αυτόματα σε ισχύ από τη στιγμή που ο πρόεδρος της χώρας Άρμεν Σαρκισιάν, αρνήθηκε να υπογράψει το σχετικό διάταγμα που του υπέβαλε ο πρωθυπουργός και δεν άσκησε έφεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο εντός του χρονικού ορίου που ορίζει η νομοθεσία.

Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων και ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές, λίγο μετά την δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης επανέλαβαν το αίτημά τους για παραίτηση του Πασινιάν και δήλωσαν ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί η πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η Αρμενία.

Ο πρόεδρος Σαρκισιάν ανέφερε ότι αποφάσισε να μην υπογράψει την αποπομπή του στρατηγού με το σκεπτικό, ότι κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου που είναι σε ισχύ, η αποπομπή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αποτελεί μια τακτική αλλαγή προσωπικού και σύμφωνα με το Σύνταγμα οι ένοπλες δυνάμεις διασφαλίζουν την άμυνα, την ασφάλεια, την εδαφική ακεραιότητα και το απαραβίαστο των συνόρων της Αρμενίας.

Ο Πασινιάν που μέρα με τη μέρα βλέπει τις πιέσεις για παραίτηση να κλιμακώνονται επιδιώκει να κερδίσει χρόνο και πρόσφατα επανέφερε το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Όμως, το γεγονός ότι διατηρεί ακόμα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με το συνασπισμό του “Το Βήμα Μου”, του δίνει περιθώρια κινήσεων. Η ενωμένη αντιπολίτευση απαιτεί πρόωρες εκλογές, αλλά έχει διευκρινίσει ότι για να διεξαχθούν πρέπει να σχηματιστεί προσωρινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον κοινής αποδοχής πρώην πρωθυπουργό Βατζέν Μανουκιάν .

Επόμενη μέρα

Ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει, ότι οι πρόωρες εκλογές θα πρέπει να γίνουν από την κυβέρνηση του. Όμως, αν ο συγκεκριμένος όρος τεθεί πάλι τότε η αντιπολίτευση αναμένεται να  αντιδράσει εκ νέου. Εκπρόσωποι κινήματος της ενωμένης αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι επιθυμούν να συναντηθούν με τον πρόεδρο της χώρας για να συζητήσουν την τρέχουσα πολιτική.

Το Κίνημα Σωτηρία της Πατρίδας μια συμμαχία που περιλαμβάνει περισσότερα από δώδεκα αντιπολιτευόμενες ομάδες, είχε καλέσει τον Σαρκισιάν να στείλει την απόφαση του πρωθυπουργού για την αποπομπή του στρατηγού Γκασπαριάν στο Συνταγματικό Δικαστήριο για αναθεώρηση. Η ενωμένη αντιπολίτευση συνεχίζει να διοργανώνει διαδηλώσεις εναντίον του πρωθυπουργού και οι πολίτες που συμμετέχουν έχουν εισβάλει ακόμα και μέσα στο Κοινοβούλιο.

Η επόμενη μέρα στις σχέσεις  ενόπλων δυνάμεων και Πασινιάν αναμένεται να εξαρτηθεί και από τον ποιον θα διορίσει στη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και αν αυτός θα είναι κοινής αποδοχής από τους ανώτατους διοικητές. Οι ένοπλες δυνάμεις μέχρι στιγμής εμμένουν στην παραίτηση του πρωθυπουργού και παρατηρούν την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι ανώτατα στελέχη τους έχουν απευθείας επαφές με Ρώσους ομολόγους τους, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων. Η Μόσχα ουσιαστικά έχει τη δυνατότητα να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Αρμενία. Δεν εμπιστεύεται τον Πασινιάν, αλλά φαίνεται διστακτική στο να προβεί σε κίνηση που ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει τη σύμμαχο χώρα.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.