Γεφύρι Αρτοτίβας: Ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα



 Στο φυσικό δρόμο που ενώνει τη λίμνη Τριχωνίδα με την ορεινή Ναυπακτία, ανάμεσα σε δύο απότομους βραχώδεις λόφους συναντάται το γεφύρι της Αρτοτίβας ή «Καμάρα», το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, την κοινωνική ζωή και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής.

Χτισμένο στο στενότερο σημείο του ποταμού Εύηνου, είναι το παλαιότερο γεφύρι που σώζεται μέχρι σήμερα στον ποταμό. Χτισμένο, πιθανότατα, κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα από Ηπειρώτες ή ντόπιους μάστορες, είναι μονότοξο με άνοιγμα που αγγίζει τα 22 μέτρα στο επίπεδο της στάθμης του νερού.

Το γεφύρι, που έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, εξυπηρετούσε τις ανάγκες επικοινωνίας όχι μόνο μεταξύ των κατοίκων των δύο χωριών που βρίσκονται κοντά σε αυτό, της Κάτω Χρυσοβίτσας και του Αχλαδόκαστρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της ορεινής ενδοχώρας γύρω από αυτό.

Το σημείο αποτελεί δημοφιλή προορισμό για πεζοπορία, με την υπέροχη φύση ολόγυρά του να κερδίζει τους πάντες. Για να το προσεγγίσει κανείς παίρνει το δρόμο Θέρμο- Αβαρίκος- Δοσούλα- Γέφυρα Αρτοτίβα ή πεζή μέσω μονοπατιού που ξεκινάει από το χωριό Κάτω Χρυσοβίτσα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το γεφύρι της Αρτοτίβας χρησιμοποίησαν οι επιζήσαντες Μεσολογγίτες που πραγματοποίησαν την περίφημο Έξοδο, προκειμένου να φτάσουν στο χωριό Πλάτανος.

από newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.