Ο Ερντογάν ζητά να αφαιρείται η άδεια από «τρομοκράτες» δικηγόρους


Λίγες μόλις ημέρες μετά τον θάνατο της Εμπρού Τιμτίκ, της δικηγόρου που έκανε 238 ημέρες απεργία πείνας μετά την καταδίκη της για «ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση» γιατί υπερασπιζόταν πολιτικά διωκόμενα πρόσωπα και εργαζόμενους που είχαν διαφορές με τους εργοδότες τους, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «ένας δικηγόρος ο οποίος υπερασπίζεται τρομοκράτες δεν πρέπει να είναι τρομοκράτης».

Ο θάνατος της Εμπρού Τιμτίκ, που ήταν μέλος του Σύγχρονου Δικηγορικού Συλλόγου (CHD), αριστερής οργάνωσης που κατηγορείται για στενές σχέσεις με την εκτός νόμου στην Τουρκία μαρξιστική οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C), προκάλεσε διαμαρτυρίες τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό, με την Ε.Ε. να δηλώνει ότι πως ήταν η τέταρτη κρατούμενη που πέθανε φέτος ως αποτέλεσμα απεργίας πείνας.
«Το τραγικό αποτέλεσμα του αγώνα τους για μια δίκαιη δίκη καταδεικνύει οδυνηρά την επείγουσα ανάγκη οι τουρκικές αρχές να αντιμετωπίσουν με αξιοπιστία την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
Ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε αυστηρότερους νόμους για τους δικηγόρους που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία, καλώντας να τους αφαιρείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
«Θα έπρεπε να συζητάμε αν μέθοδοι όπως η αποβολή από το επάγγελμα θα έπρεπε να εισαχθούν για τους δικηγόρους», δήλωσε σε δικαστές και εισαγγελείς κατά τη διάρκεια τελετής στην Άγκυρα.
Επίσης υπεραμύνθηκε των πρόσφατων αλλαγών στη δομή των τουρκικών δικηγορικών συλλόγων, πολλοί από τους οποίους έχουν ασκήσει έντονη κριτική στον πρόεδρο. Οι αλλαγές αυτές θα εξασθενήσουν τις εξουσίες των δικηγορικών συλλάγων καθώς επιτρέπεται η λειτουργία πολλαπλών συλλόγων, αντί για έναν μόνο σε κάθε επαρχία.
«Είναι πολύ οδυνηρό ότι οι σύλλογοι, που θα έπρεπε να είναι θεσμοί δικαιοσύνης, μετατράπηκαν στην πίσω αυλή τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως περαιτέρω μέτρα θα ληφθούν για τη μεταρρύθμιση των δικηγορικών συλλόγων.
από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.