Η Κίνα δεν θα κερδίσει την κούρσα για κυριαρχία στην Τεχνητή Νοημοσύνη


Γράφουν οι Carl Benedikt Frey και Michael Osborne

Κάποτε, η Ιαπωνία αναμενόταν ευρέως να επισκιάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τεχνολογική ηγέτις του κόσμου. Το 1988, ο δημοσιογράφος των New York Times, David Sanger, έγραψε για μια ομάδα Αμερικανών ειδικών της επιστήμης των κομπιούτερ που συναντήθηκαν για να συζητήσουν την τεχνολογική πρόοδο της Ιαπωνίας.

Όταν η ομάδα αξιολόγησε τη νέα γενιά υπολογιστών που έβγαιναν από την Ιαπωνία, έγραψε ο Sanger [1], «κάθε ψευδαίσθηση ότι η Αμερική είχε διατηρήσει το μεγάλο της προβάδισμα εξαφανίστηκε».

23062020-1.jpg
Λογισμικό ανάλυσης ανθρώπινης κίνησης με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης σε έκθεση για την δημόσια ασφάλεια στο Πεκίνο, τον Οκτώβριο του 2018. Thomas Peter / Reuters

------------------------------------------------------------

Αντικαταστήστε τους «υπολογιστές» με την «τεχνητή νοημοσύνη» (artificial intelligence, ΑΙ) και την «Ιαπωνία» με την «Κίνα» και το άρθρο θα μπορούσε να είχε γραφτεί σήμερα. Στο βιβλίο με τίτλο AI Superpowers: China, Silicon Valley, and the New World Order, το οποίο αναπάντεχα έγινε ακαριαία ένα μπεστ σέλερ, ο πρώην πρόεδρος της Google Κίνας, Kai-Fu Lee, υποστηρίζει [2] ότι η ασυναγώνιστη συσσώρευση δεδομένων (data) από την Κίνα, η κουλτούρα της αντιγραφής, και η ισχυρή κυβερνητική δέσμευση για την τεχνητή νοημοσύνη, της δίνουν ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Graham Allison, υποστήριξε πρόσφατα ότι ο εναγκαλισμός της Κίνας με αυτό που οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν ως ένα εφιαλτικό κράτος επιτήρησης, της δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα δεδομένων έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ως ακαδημαϊκοί που μελετούν τις εφαρμογές και τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, διαφωνούμε με σεβασμό. Η Κίνα, αν μη τι άλλο, φαίνεται λιγότερο πιθανό να προσπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην τεχνητή νοημοσύνη από όσο η Ιαπωνία φάνηκε να κυριαρχεί στους υπολογιστές την δεκαετία του 1980. Παρότι η Κίνα είναι πλούσια σε δεδομένα (data) και έχει διακριθεί στην βελτίωση της τεχνολογίας που έχει εφευρεθεί αλλού, είναι πολλά αυτά που την εμποδίζουν από το να γίνει ο τόπος της επόμενης μεγάλης προόδου που οδυνηρώς χρειάζεται η τεχνητή νοημοσύνη.
ΤΑ DATA ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ
Η Κίνα μπήκε στα διεθνή πρωτοσέλιδα με το να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την τεχνολογία παρακολούθησης για τον εντοπισμό επαφών ως απάντηση στην COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, το υποτιθέμενο πλεονέκτημα της χώρας στα data είναι τεραστίως υπερεκτιμημένο. Ένας λόγος είναι ότι τα data είναι ιδιαίτερα συγκεκριμένα κατά τομείς και συχνά δεν επιλύουν κάτι παραπάνω εκτός από το πρόβλημα για το οποίο συγκεντρώθηκαν. Η περιφρόνηση της Κίνας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, της επιτρέπει να παρακολουθεί τους πολίτες της αλλά όχι πολλά άλλα. Και η πληθώρα δεδομένων επιτήρησης δεν δίνει στην Κίνα ένα πλεονέκτημα στην εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης σε στόχους όπως, για παράδειγμα, η ανακάλυψη φαρμάκων ή η αυτόνομη οδήγηση οχημάτων.
Διαβάστε την συνέχεια στο foreignaffairs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.