Μια χωρίς προηγούμενο ανταρσία κατά του Τραμπ


Ρίχνοντας μια βόμβα στο πολιτικό κατεστημένο στην Ουάσιγκτον χθες βράδι, ο πρώην υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Ματίς, αξιωματικός, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον στρατό, είπε στην ουσία στους Αμερικανούς ότι θα πρέπει να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν την κρίση χωρίς τον πρόεδρό τους. 

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος στη δική μου εποχή που δεν προσπαθεί να ενώσει τον λαό και δεν προσποιείται κάν ότι προσπαθεί να το κάνει. Αντίθετα προσπαθεί να μας χωρίσει. Γινόμαστε μάρτυρες των συνεπειών τριών ετών τέτοιων σκόπιμων προσπαθειών. Γινόμαστε μάρτυρες των συνεπειών τριών ετών χωρίς ώριμης ηγεσίας», είπε ο Ματίς που έχει κρατήσει πολύ χαμηλό προφίλ, μετά την παραίτηση του από την κυβέρνηση Τραμπ, το 2018. Η δήλωση αυτή ήταν απάντηση στις απειλές του Αμερικανού προέδρου ότι θα χρησιμοποιήσει τον στρατό για την αστυνόμευση της χώρας- μια σαφή υπονόμευση της πολιτικής σταθερότητας της χώρας.

Η τοποθέτηση του Ματίς είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει πλήγμα για τον Τραμπ, ο οποίος παρά τις  σποραδικές επιθέσεις του κατά στρατιωτικών, εν γένει εξιδανικεύει με τις δηλώσεις του τους στρατιωτικούς.

Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση η κίνηση αυτή του πρώην υπουργού Αμυνας φαίνεται να υποδηλώνει ότι πιθανή εντολή του Τραμπ στα στρατεύματα να καταστείλουν τις διαδηλώσεις στη χώρα θα αποτελεί παραβίαση του συνταγματικού όρκου τους. Ενώ με το δεδομένο ότι οι απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί τοποθετούνται στο Πεντάγωνο- ένα από τα πιο ισχυρά κέντρα εξουσίας στις ΗΠΑ- η δήλωση Ματίς πυροδοτεί εικασίες για το εάν αντιπροσωπεύει και τις απόψεις εν ενεργεία στρατιωτικών που δεν μπορούν να εκφραστούν. 

Η πρώτη αντίδραση του Τραμπ ήταν ως συνήθως να δυσφημίσει τον Ματίς χαρακτηρίζοντας τον ως «τον πλέον υπερτιμημένο στρατηγό παγκοσμίως», σημειώνοντας από κάτω ότι «η δύναμη του Ματίς δεν ήταν στρατιωτική, αλλά μάλλον αποτέλεσμα προσωπικών δημοσίων σχέσεων Του έδωσα νόημα στη ζωή του, κάτι να κάνει, μάχες να κερδίσει, αλλά σπάνια τα κατάφερνε. Δεν μου άρεσε το στιλ ηγεσίας του ή κάτι άλλο σε αυτόν και πολλοί άλλοι συμφωνούσαν. Χάρηκα που έφυγε!»

Αλλά, παρά την εκτίμηση αυτή του Τραμπ, ο Ματίς φαίνεται ότι δεν είναι μόνος.

Οι στρατιωτικοί

Χθες, άλλος ένας πρώην διοικητής στο Αφγανιστάν ο απόστρατος αξιωματικός Τζον Αλεν, εξαπέλυσε τη δική του επίθεση στον Τραμπ, σε σχόλιο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foreign Policy. «Δεν ήταν αρκετό που οι ειρηνικοί διαδηλωτές στερήθηκαν των δικαιωμάτων τους όπως προβλέπονται στο Σύνταγμα, έπρεπε να γίνει και η φωτογράφιση για να νομιμοποιήσει την καταπάτηση αυτή των δικαιωμάτων τους με ένα άρωμα θρησκείας». Ο Αλεν αναφερόταν στη διαταγή που δόθηκε στην αστυνομία να «καθαρίσει» τους δρόμους στην πλατεία Λαφαγιέτ κοντά στον Λευκό Οίκο, πριν βγει ο πρόεδρος για να φωτογραφηθεί μπροστά από εκκλησία με τη Βίβλο στο χέρι. Η αντίδραση και η αλλαγή «πρέπει να γίνει από τα κάτω προς τα πάνω», καταλήγει ο Αλεν «γιατί ο Λευκός Οίκος είναι ακατοίκητος». 

Οι επιθέσεις από τον Ματίς και τον Αλεν- σχολιάζει το CNN-  δείχνουν ένα διευρυμένο μέτωπο κατά του Τραμπ από την ελίτ της Ουάσιγκτον, εκτός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. «Κανένας εν ενεργεία πρόεδρος στη σύγχρονη Ιστορία,» αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, «δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τέτοια ντροπιαστική κριτική από τους προκατόχους του ή στρατιωτικούς που έχουν κερδίσει τα παράσημά τους στα πεδία των μαχών... Η προεδρία Τραμπ ολισθαίνει όλο και περισσότερο σε μια υπαρξιακή κρίση, πέντε μήνες πριν αντιμετωπίσει την ετυμηγορία των ψηφοφόρων, μετά από μια προεκλογική εκστρατεία μάλιστα που απειλεί τον κοινωνικό ιστό με ρατσιστικές πληγές, όπως ποτέ μέχρι τώρα στην ταραγμένη θητεία του».

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.