Ο ΧΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΑΣ


Του Νίκου Ι. Καραβέλου

Κάποτε, ανάμεσα σε φίλους, κοροϊδεύαμε λέγοντας:
"ο χαφιές της γειτονιάς σας, σας εύχεται Καλά Χριστούγεννα".
Που να φανταστεί, η προνομιούχα γενιά μας, πως ο χαφιές, το πλέον απεχθές, ρυπαρό υποκείμενο, ένα κοινό βδέλυγμα, θα γινόταν "Θεσμός"!

Στην Ελλάδα, γιατί σε χώρες της αγγλοσαξωνικής μάστιγας,το χαφιεδίζειν είναι κάτι κοινό. Στην Γερμανία δε ο καταδότης είναι πρόσωπο αξιοπρεπές και αξιαγάπητο, το ισοδύναμο, θα λέγαμε, του "υπεύθυνου πολίτη"!
Βεβαίως και η " μικρά Ελλάς"εζήλωσεν και αναγόρευσε όχι ευάριθμους σπιούνους σε οικονομικούς παράγοντες της χώρας, υπουργούς, πρωθυπουργούς, εθνάρχες και τα τέκνα τούτων!
Αντίθετα οι Ευρωπαίοι, αφού κι αυτοί αξιοποίησαν τους χαφιέδες δεόντως, ξέσπασαν πάνω στις δύστυχες πόρνες, γιατί, λόγω πείνας, το κάνανε, λέει, με χιτλερικούς.
Μα μπορεί το σίχαμα, ο χαφιές να είναι θέσμιος; (νόμιμος);
Βεβαίως!!
Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα πως ο χαφιές, νόμιμος ξενόμιμος, είναι ένας από τους χρησιμότερους υπαλλήλους της εξουσίας. Δεν υπήρξε χώρος, χώρα, χωριό έστω, χωρίς καμιά εξαίρεση πολιτικό σύστημα, η επιχείρηση, που να λειτούργησε χωρίς χαφιέδες.
Να πούμε όμως ότι κάποτε η οποιαδήποτε συνεργασία με την αστυνομία ήταν όνειδος (ντροπή), και όλοι απέφευγαν τον σπιούνο,από φόβο ή από αηδία. Στην αρχαία Αθήνα χρέη αστυνομικών έκαναν ευρύστερνοι Σκύθες. Ποτέ Αθηναίοι. Ούτε χωροφύλακες. Σκέψου τι ιδέα είχαν για τους χαφιέδες.
Βεβαίως, εντός ολίγου, ο "θέσμιος" πλέον χαφιές μας θα διορίζεται " με αντικειμενικά κριτήρια", κατόπιν πανελληνίων εξετάσεων!
Υπερβολή; Καθόλου!
Η σεβαστή μας "Κυβέρνησις" του υιού (και όχι ιού) Μητσοτάκη, όπως αυτή εκπροσωπείται νομίμως από δύο αναλώσιμους, τον ιατρό και νυν επιλοχία θανάτων και υγείας, κον Τσιόδρα και κάποιον πρώην Δήμαρχο, αποφασισμένη να διασφαλίσει τη σφράγιση των σπιτιών (φυλακών), ώστε να μη δραπετεύουν οι κρατούμενοι και ούτε να μπαίνει ο ένας στο κελί του άλλου, επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον (προσέξτε!!) ''Παρατηρητή της Γειτονιάς"!
Καθήκον του το "μπανιστήρι" και η ενημέρωση της Αρχής, για τις κινήσεις των γειτόνων του, σχετικά με την καραντίνα..
Αγαπητοί πρώην συμπολίτες. ("πρώην" γιατί δεν νοείται Πόλις",χωρίς επαφή), το κακό δεν είναι ότι τόλμησαν να θεσπίσουν αυτό το Τερατούργημα. Τέρατα είναι τη δουλειά τους κάνουν, Το τραγικό είναι ότι θα βρεθούν εκείνοι που θα στηρίξουν τον "θεσμό" του χαφιέ. Θα γίνουν τα μάτια και τα αυτιά της εξουσίας, που χωρίς φράγκο θα έχει πλήρη εικόνα της αγέλης.
Στην Κύπρο, λέγεται πως το 2013, γράφτηκαν 13.000 εθελοντές! Σήμερα ο αριθμός είναι 93.000!
Κατόπιν αυτών
''Ο παρατηρητής της γειτονιάς σας, σας εύχεται καλά Χριστούγεννα'' (λόγω καταργήσεως του Πάσχα).
Εμπρός λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν.
Νίκος Ι. Καραβέλος

 Δικηγόρος-Συγγραφέας 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.