Ο άνθρωπος που σώζει τους παραδοσιακούς σπόρους από την εξαφάνιση


Η ιστορία ξεκινά τη δεκαετία του ’90 με τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη, ένα πακετάκι σπόρους από τη Λατινική Αμερική, μια φυλή που είχε εξαφανιστεί και ένα μαύρο καλαμπόκι.

Σχεδόν 25 χρόνια μετά, έχουν διασωθεί πάνω από 4.000 ποικιλίες παραδοσιακών σπόρων που κινδύνευαν με εξαφάνιση. Οι σπόροι αυτοί «ζωντάνεψαν» ξανά, αφού ξαναβρέθηκαν στους αγρούς και στο τραπέζι περίπου 200.000 καλλιεργητών. Και όλα αυτά λόγω του Πελίτι.
Για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη, το Πελίτι είναι μια κοινότητα που ασχολείται με τη συλλογή, τη διατήρηση και τη διάδοση των σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών.
Πίσω από την ιδέα –και την υλοποίηση- του Πελίτι βρίσκεται ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης.

Η αρχή

Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 1991 όταν αγόρασε από έναν φίλο του ένα πακέτο με σπόρους που έφερε από τη Λατινική Αμερική. Μέσα στο πακέτο υπήρχαν σπόροι από φυλές ινδιάνων. Οι φυλές είχαν ήδη εξαφανιστεί, οι σπόροι τους όμως συνέχιζαν να καλλιεργούνται. Αυτό τον συγκλόνισε. Αυτό το πακέτο στάθηκε η αφορμή να δημιουργήσει την πρώτη δράση στην Ελλάδα σε μη κυβερνητικό επίπεδο για το θέμα των παραδοσιακών ποικιλιών. Η προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε μέσα από το «Εργαστήρι Οικολογικής Πρακτικής» στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε την συνέχεια στο huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.