Η αγωνία των «μικρών» πριν απ’ το πέναλτι - Συνωστισμός ελπίδων για είσοδο στη Βουλή


Μπορεί ο δικομματισμός να αγωνιά και να ονειρεύεται μεγάλα κόλπα – τη μεγάλη ανατροπή ο ΣΥΡΙΖΑ και την αυτοδυναμία η Ν.Δ. – αλλά και στα χαμηλότερα σκαλοπάτια τα ζόρια δεν είναι λίγα, καθώς τρία κόμματα έχουν μεγάλη αγωνία για την είσοδο στη Βουλή και ένα φιλοδοξεί να διατηρήσει τις δυνάμεις του, αν όχι να τις αυξήσει.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

1. Αυτό που δεν αισθάνεται σοβαρό κίνδυνο και προσπαθεί απλώς να διατηρήσει το στάτους του – με φιλοδοξίες ενίσχυσης – είναι το ΚΚΕ.
Στον Περισσό έχουν ποντάρει στις συνεργασίες με προσωπικότητες της Αριστεράς, κάποιες από τις οποίες εμφάνισαν και στις ευρωεκλογές. Για τις συνεργασίες αυτές θεωρούν ότι, σε βάθος χρόνου, μπορούν όχι μόνο να αποδώσουν περισσότερα στην εκλογική κονίστρα διά της εμβάθυνσης, αλλά και να αυξηθούν ενδεχομένως, στον βαθμό που άλλες επιλογές θα καθίστανται αδιέξοδες για ανθρώπους που μπορούν να συνυπάρξουν – έστω και με κάποιες διαφωνίες – με το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Με άλλα λόγια το ποντάρισμα είναι μεσο-μακροπρόθεσμο και δεν αφορά μόνο την τρέχουσα εκλογική αναμέτρηση, αλλά και την «επόμενη μέρα».
2. Στην Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη τα περιθώρια είναι ήδη πολύ στενά μετά την πτώση στο 1,45% των ευρωεκλογών και θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η περαιτέρω αποδυνάμωσή της δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των ψήφων της στη βόρεια Ελλάδα το 2015 οφειλόταν σε εκτεταμένη δυσαρέσκεια προς τη Ν.Δ., η οποία όμως βρίσκεται σε σαφή πορεία ανόδου.
3. Το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, με τον «αέρα» του 2,99% στην ευρωπαϊκή κάλπη, φιλοδοξεί να «τσιμπήσει» κάτι ακόμη από απογοητευμένους ψηφοφόρους της ευρύτερης Ριζοσπαστικής Αριστεράς και να μπει στη Βουλή. Μετά τις ευρωεκλογές το ΜέΡΑ25 φάνηκε ότι θέλει να διευρύνει κατά πολύ το ακροατήριό του επιχειρώντας τη συνύπαρξη ιδεολογικά αντικρουόμενων υποψηφιοτήτων στα ψηφοδέλτιά του. Η πρώτη δημοσκοπική αποτύπωση ήταν θετική.
4. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου λειτούργησε ως διέξοδος για σοβαρό αριθμό ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής οι οποίοι ήδη βρίσκονταν με το ένα πόδι έξω από το νεοναζιστικό κόμμα και το 4,18% των ευρωεκλογών μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι. Ωστόσο παραμένει άγνωστο αν το εν λόγω κόμμα θα διατηρήσει αυτή την καταγραφή ή θα λειτουργήσει ως ένας ιμάντας μεταβίβασης από τη Χ.Α. προς τη Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές.
5. Τέλος, άδηλη παραμένει η εκλογική προοπτική της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία, με βατήρα το 1,61% των ευρωεκλογών, φιλοδοξεί να κάνει και αυτή το άλμα προς το εθνικό Κοινοβούλιο. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αποσκοπεί να προσελκύσει περίπου το ίδιο εκλογικό κοινό με το ΜέΡΑ25.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.