ΕΚΛΟΓΕΣ: Έχετε ελεύθερη κι απεριόριστη επιλογή να διαλέξετε τον εκτελεστή σας.


Μπας και ξυπνήσουμε! Ένα έξοχο κείμενο του Βασίλη Σεραφειμάκη!

ΜΥΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

Αγοράζεις ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ να πας Ηρώδειο. Τα εισιτήρια εκεί δεν επιστρέφονται. Φτάνει η μέρα τής παράστασης, ψιχαλίζει, είσαι άκεφος, αλλά τελικά σηκώνεσαι και πάς, διότι έχεις πληρώσει το εισιτήριο, μη πάει χαμένο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Ψάχνεις ν'αγοράσεις ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ. Επειδή είσαι ψείρας κάνεις λεπτομερή έρευνα και βρίσκεις ακριβώς αυτό που θέλεις, σε καλή τιμή, με δημοσιευμένα τεστ ασφαλείας, κτλ. Την παραμονή τής αγοράς πέφτεις πάνω σ'ενα φίλο σου, που αρχίζει να σου θάβει την επιλογή σου. "Αμάν, τη τάδε μάρκα θα πάρεις; Είναι σκοτώστρα, να σου πώ μιά εμπειρία που είχα, κτλ κτλ." Σε κλονίζει και αλλάζεις γνώμη, δεν το αγοράζεις.

Γυρνάς από διακοπές με το ΠΛΟΙΟ. Γιά κάποιο λόγο το καράβι μυρίζει άσχημα, κάτι σα βρωμιά παντού. Η κόρη σου λέει να κάτσετε έξω, εσύ λες να πάτε μέσα, το ίδιο μυρίζει και μέσα και έξω, δεν ξέρεις τι να αποφασίσεις αφού δεν σου αρέσει η μυρωδιά και θέλεις να πάς κάπου να μη βρωμάει.

Οι κατεστημένοι οικονομολόγοι δεν περιλαμβάνουν τέτοιες καταστάσεις στα μοντέλα τους. Εμείς οι άνθρωποι στη πραγματικότητα σκεφτόμαστε και αποφασίζομε με τρόπο που τα μοντέλα δεν αναγνωρίζουν. Εκείνοι υποθέτουν ότι είμαστε ρασιοναλιστές, με σταθερές επιλογές, και συγκεκριμένες προτιμήσεις, εμείς όμως ακολουθούμε μία δική μας λογιστική, τή "λογιστική τού μυαλού", όπου πχ τα 10 ευρώ που χάνομε στο δρόμο έχουν μεγαλύτερη αξία από τα 10 ευρώ που βρίσκομε στο δρόμο.

Πάμε στα παραδείγματα: Το ότι έχομε πληρώσει εισιτήριο κανονικά δεν θάπρεπε να επηρεάζει καθόλου την απόφαση μας να πάμε ή να μη πάμε, μιάς και τα λεφτά αυτά φύγανε, δεν είναι πιά δικά μας, και το μόνο που μένει είναι αν θέλομε να πάμε. Η επιλογή τού αμαξιού μιά χαρά πήγαινε να γίνει με βάση την άποψη εκατό ειδικών, δηλαδή την έρευνα σε ειδικά περιοδικά, κτλ, αλλά εμείς επηρεαστήκαμε από αυτόν τον ένα που μάς μίλησε τελευταίος. Όσο γιά το πλοίο...

...Στις επόμενες εκλογές, σχεδόν κανείς δεν έχει καταλάβει (ή δεν θέλει να παραδεχτεί μέσα του) ότι οι επιλογές πού έχομε είναι ΠΟΛΥ περιορισμένες.

Οι εποχές όπου κάποιοι, πχ εγώ, περιμένανε να αλλάξει η οικονομική πολιτική παρήλθαν ανεπιστρεπτί.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.

Το μόνο λοιπόν που μένει, μιάς και βρωμάει ολόκληρο το πλοίο τής Ελλάδος, είναι απλά πού θέλουμε να κάτσουμε στο ταξίδι.

Ας σκεφτούμε τα αποδέλοιπα κι ας ξεχάσουμε τα περί λιτότητας.

Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ.

Διαλέξτε ποιούς θα ψηφίσετε με άλλα κριτήρια, πχ ποιός είναι πιό όμορφος, ποιός λέει πιό ωραία ψέμματα, ποιούς έχει συνεργάτες, τι παπούτσια φοράει, κτλ.

Έχετε ελεύθερη κι απεριόριστη επιλογή να διαλέξετε τον εκτελεστή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.