Η Μπαρτσελόνα είναι «κάτι παραπάνω από ομάδα»


Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις για το καταλανικό δημοψήφισμα, τα δάκρυα του Πικέ αλλά και την παραίτηση του αντιπροέδρου της ομάδας, το sport-fm.gr αναλύει γιατί το σύνθημα γίνεται πράξη. 



Το... μότο της Μπαρτσελόνα είναι παραδοσιακά το «κάτι παραπάνω από ομάδα» και το απέδειξε περίτρανα αυτό το Σαββατοκύριακο, όχι μόνο επειδή αγωνίστηκε με τα χρώματα της Καταλανικής σημαίας, αλλά και επειδή το Καμπ Νου ήταν η καρδιά μιας περιοχής που παλεύει για την ανεξαρτησία της. 

Το ιστορικό υπόβαθρο
 

Η Μπαρτσελόνα είναι μία ομάδα που πολλές φορές υπήρξε ενεργή πολιτικά, με εκατοντάδες τραυματίες σε συγκρούσεις, όταν η αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει το παράνομο δημοψήφισμα, όπως αυτό κηρύχτηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Αυτό διότι παρόλο που η Καταλονία έχει απολαύσει μεγαλύτερη αυτονομία πρόσφατα από ότι στις ημέρες της δικτατορίας του στρατηγού Φράνκο, όταν η καταλανική γλώσσα και οι πολιτιστικές παραδόσεις κατέρρευσαν, ο ρόλος της λέσχης δεν άλλαξε και η «Μπάρτσα» καθιερώθηκε από τους ντόπιους ως... Εθνική ομάδα.
 



Πρωταγωνίστρια στο κέντρο της διαμάχης βρίσκεται λοιπόν η ομάδα, καθώς την ημέρα που κηρύχτηκε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από την καταλανική κυβέρνηση, η Λα Λίγκα προγραμμάτισε παράλληλα το εντός έδρας παιχνίδι με την Λας Πάλμας. 

Το παιχνίδι θα μπορούσε πολύ εύκολα να οριστεί για το Σάββατο αλλά η οριστική απόφαση της Λα Λίγκα ήταν να προχωρήσει με τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Η «Μπάρτσα» αποφάσισε την τελευταία στιγμή, μέσα σε μεγάλη σύγχυση, να αγωνιστεί κεκλεισμένων των θυρών, μία ακατάλληλη ημέρα για την Καταλονία. 

Πώς ξεκίνησε η διαμάχη; 

Παρότι η ομάδα προσπάθησε να κρατήσει ουδέτερη στάση, υποστηρίζοντας τη διαδικασία της ανεξαρτησίας και όχι την ίδια την ανεξαρτησία (υποστηρίζοντας δηλαδή ότι το δημοψήφισμα πρέπει να διεξάγεται με νόμιμο και εξουσιοδοτημένο τρόπο, και όχι υποστηρίζοντας κάποιο αποτέλεσμα) λίγες ημέρες πριν το προγραμματισμένο δημοψήφισμα και όταν η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη διέταξε αυστηρά μέτρα για την αποτροπή της διεξαγωγής της ψηφοφορίας, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης αρκετών υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Καταλονίας , ο σύλλογος απάντησε: «Η Μπαρτσελόνα, παραμένοντας πιστή στην ιστορική της δέσμευση για υπεράσπιση του έθνους, στη δημοκρατία, στην ελευθερία του λόγου και στην αυτοδιάθεση, καταδικάζει κάθε πράξη που μπορεί να εμποδίσει την ελεύθερη άσκηση αυτών των δικαιωμάτων». 

Ανέφερε επίσης, «Ως εκ τούτου, η «FC Barcelona» εκφράζει δημόσια την υποστήριξή της προς όλους τους ανθρώπους, τις οντότητες και τα θεσμικά όργανα που εργάζονται για την εξασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων. Η Βαρκελώνη, διατηρώντας το μέγιστο σεβασμό προς το πολυπληθές σώμα των μελών της, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη βούληση της πλειοψηφίας των Καταλανών και θα το πράξουν με έναν πολιτικό, ειρηνικό και υποδειγματικό τρόπο». 

Αρχίζει το ματς. Ή μήπως όχι; 

Οι έντονες, όμως, αυτές δηλώσεις κατέστησαν αναπόφευκτη τη δημιουργία «μετώπου» από μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη κατάσταση. Έτσι, όταν έφτασε η ημέρα του αγώνα, η ομάδα δεν κατέβηκε στο γήπεδο.

Την Κυριακή το πρωί, εικόνες της αστυνομίας που χρησιμοποίησαν βία για να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν την έναρξη της ψηφοφορίας έκαναν το γύρο του κόσμου. Δεν υπήρξε επίσημο σχόλιο ούτε από την ομάδα ούτε από την ίδια τη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, αλλά περίπου στις 14:35 τοπική ώρα - 90 λεπτά πριν από το προγραμματισμένο ξεκίνημα – υπήρξαν αναφορές που υποστήριξαν ότι το παιχνίδι δε θα διεξαχθεί. Μέχρι τότε, και οι δύο ομάδες βρίσκονταν στα αποδυτήρια, με την Λας Πάλμας να ρίχνει και άλλο λάδι στη φωτιά, με την απόφασή της να αγωνιστεί με την ισπανική σημαία στην εμφάνισή της. Την ίδια στιγμή που τα μέσα ενημέρωσης έγιναν δεκτά στο εσωτερικό του γηπέδου, οι θεατές κρατούνταν έξω από τις κλειδωμένες πύλες στο Καμπ Νου και κανείς δεν ήξερε τι συμβαίνει. 



Λίγα λεπτά αργότερα, με τους φιλάθλους ακόμα κλειδωμένους έξω από τις πόρτες, το παιχνίδι μπορούσε να παιχτεί κεκλεισμένων των θυρών και οι παίκτες άρχισαν προθέρμανση. Οι προετοιμασίες συνεχίζονταν κανονικά στο εσωτερικό του γηπέδου και μόλις στις 15:50 - μόλις 25 λεπτά πριν από την έναρξη - η ομάδα ανακοίνωσε ότι το παιχνίδι θα προχωρήσει, αλλά χωρίς την παρουσία φιλάθλων, ενώ ο πρόεδρος της ομάδας, Ζοζέπ Μαρία Μπερτομέου, ισχυρίστηκε ότι η απόφαση είχε τη μορφή διαμαρτυρίας. Αμέσως μετά, ο αντιπρόεδρος της ομάδας, Κάρλες Βιγιαρουμπί παραιτήθηκε, από τη θέση του δείχνοντας την αντίθεσή του στην απόφαση να διεξαχθεί ο αγώνας απέναντι στην ομάδα των Κανάριων Νήσων. 

Ποιος έχει την ευθύνη; 


Ο Τύπος υποστηρίζει ότι οι ευθύνες περιτριγυρίζονται γύρω από ένα όνομα με καθοριστική ιδιότητα και δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της Λα Λίγκα, Χαβιέ Τέμπας. Οι Καταλανοί παραδοσιακά τον κατηγορούν ως δια βίου οπαδό της Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος ποτέ δεν έκανε καμία προσπάθεια να κρύψει την πίστη του που έχει κηρύξει μακρόχρονη διαμάχη με τη Βαρκελώνη, η οποία θεωρεί ακατάλληλο το πρωτάθλημα να διευθύνεται από έναν άντρα που χαίρεται να φανερώνει τις προσωπικές του προτιμήσεις. 

Με τις ενέργειές του τις τελευταίες ημέρες, ο Τέμπας δεν φαινόταν να έχει την αντικειμενικότητα που είναι απαραίτητη για την εκτέλεση της Λα Λίγκα με την υποστήριξη όλων των συλλόγων-μελών της.
 

Στην πορεία προς το δημοψήφισμα της Κυριακής, ο Τέμπας έκανε μια τολμηρή κίνηση αλλάζοντας την εικόνα του προφίλ του στο 
Twitter σε μια εικόνα ισπανικής σημαίας και μια καταλανική σημαία σε σχήμα καρδιάς. 

Την Κυριακή το μεσημέρι, όταν η Μπαρτσελόνα ζήτησε την αναβολή του παιχνιδιού της με την Λας Πάλμας υπό το πρίσμα των βίαιων περιστατικών που έλαβαν χώρα σε όλη την περιοχή, ο 
Tέμπας ήταν ο άνδρας που είπε «όχι», απειλώντας την «Μπάρτσα» με ποινή έξι βαθμών. 



Πικέ, ο αρχηγός της εξέγερσης; 

Την Πέμπτη, ο υπερασπιστής της Βαρκελώνης, Ζεράρ Πικέ, δήλωσε για μία ακόμη φορά την υποστήριξή του για την εκστρατεία διενέργειας δημοψηφίσματος σχετικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας με tweeting, στα Καταλανικά. Συγκεκριμένα, τόνισε πως οι άνθρωποι πρέπει να εκφράζονται ειρηνικά, χρησιμοποιώντας το δημοφιλές hashtag #Votarem, που σημαίνει "Θα ψηφίσουμε". 

Λόγω τέτοιων απόψεων, ο Καταλανός άσος το τελευταίο χρονικό διάστημα αποδοκιμάζεται συχνά-πυκνά σε διάφορα ισπανικά γήπεδα, ενώ ο αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης Σέρχιο Ράμος - ο παρτενέρ του στο κέντρο άμυνας της εθνικής - αντέδρασε στο τελευταίο του
tweet λέγοντας ότι «δεν ήταν η καλύτερη κίνηση αυτό το tweet αν δεν θέλει να τον αποδοκιμάζουν». 

Το πρωί της Κυριακής, ο Πικέ επέστρεψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναρτώντας μια φωτογραφία, ρίχνοντας την ψήφο του στο δημοψήφισμα, που είχε κηρυχθεί παράνομο από την κυβέρνηση της χώρας την οποία αντιπροσωπεύει μαζί με τη λεζάντα: «Έχω ψηφίσει. Μαζί είμαστε ασταμάτητοι στην υπεράσπιση της δημοκρατίας μας
 ». 
 

 Ja he votat. Junts som imparables defensant la democràcia. pic.twitter.com/mGXf7Qj1TM
— Gerard Piqué (@3gerardpique) 1 Οκτωβρίου 2017

Ο αγώνας ολοκληρώθηκε και γράφτηκε το τελικό 3-0. Μετά τη νίκη, ο Πικέ έκανε μια μακρά και συναισθηματική εμφάνιση στη μικτή ζώνη μπροστά στους δημοσιογράφους. Με δάκρυα στα μάτια, προσφέρθηκε να εγκαταλείψει την εθνική ομάδα, αν η παρουσία του προκάλεσε πρόβλημα. Παραδέχτηκε ότι είναι και νιώθει Καταλανός, αλλά πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν ναι, όχι ή να απέχουν. 

Το συμπέρασμα που προκύπτει από όλα τα παραπάνω είναι πως οι «μπλαουγκράνα» ήταν πάντα εκεί για την ομάδα και τώρα η ομάδα είναι εκεί για αυτούς!
 

Επιμέλεια: Άννα Τζήκα

 

ΠΗΓΗ:  sport-fm.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.