Σχέδιο για υποχρεωτική ένταξη στο ευρώ

 

Στις Βρυξέλλες καταστρώνονται σχέδια για υιοθέτηση του ευρώ από όλες τις χώρες της Ε.Ε. μέχρι το 2025, σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην κατοχή της Frankfurter Allgemeine Zeitung, που περιγράφουν συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων της Ένωσης που συναντήθηκαν για να προετοιμάσουν σχετική συνεδρίαση της Κομισιόν, η οποία αναμένεται να γίνει στις 31 Μαΐου.

Η ιδέα είναι να «απλωθεί» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο δημοσιονομικός έλεγχος της δημοσιονομικής πολιτικής της ευρωζώνης σε αντίθεση με αυτό που γίνεται σήμερα, το γεγονός δηλαδή ότι οι υπουργοί Οικονομικών λαμβάνουν αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες.

Μόλις η διαρροή είδε το φως της δημοσιότητας, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι ο αληθινός σκοπός του σχεδίου είναι να ολοκληρωθεί η συνεργασία στη ζώνη του ευρώ και όχι να υποχρεωθούν να υιοθετήσουν το ευρώ όσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δικό τους νόμισμα.

«Φυσικά και ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να υιοθετήσουν το ευρώ, όταν ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρήσουν, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή συνθήκη, η Δανία είναι μία χώρα που έχει το δικαίωμα να εξαιρεθεί από μία τέτοιου είδους δεσμευτική απόφαση. Άλλες χώρες που αφορά ένα τέτοιο σενάριο είναι μεταξύ άλλων η Τσεχία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία.

Συντάκτης: efsyn.gr

ΠΗΓΗ:efsyn  μέσω protagorasnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.