Πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα - Ποιοι δρόμοι έκλεισαν στην Αττική λόγω χιονόπτωσης


Στην κατάψυξη η χώρα από το βράδυ της Πέμπτης . Αυτή την ώρα χιονίζει στη βόρεια Ελλάδα  ενώ οι θερμοκρασίες  είναι πολύ χαμηλές σε όλη τη χώρα. Στα λευκά ντύθηκε η Λέσβος ακόμη και μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης.


Χιόνι έχει καλύψει ολόκληρη την Μαγνησία, χιόνισε ακόμη και μέσα στον Βόλο, ενώ ο παγετός είναι το μεγάλο πρόβλημα που δυσχεραίνει τις συγκοινωνίες και τις μετακινήσεις κυρίως στο Πήλιο, όπου επικρατούν «πολικές» θερμοκρασίες. 

Όλα τα προάστια του Βόλου προς το Πήλιο είναι σκεπασμένα με χιόνι και προς Άνω Βόλο, Ανακασιά, Κατηχώρι, Πορταριά, Μακρυνίτσα και μέχρι τα Χάνια η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται μόνο με αλυσίδες εξ αιτίας του παγετού. Η θερμοκρασία στα Χάνια έχει πέσει στους -13 βαθμούς ,ενώ ακόμη και στον Βόλο επικρατεί παγετός με το θερμόμετρο να δείχνει -2.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας η χιονόπτωση ήταν έντονη, αλλά οι θυελλώδεις άνεμοι δεν επέτρεπαν την συσσώρευση χιονιού. Ωστόσο 22 εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες εργάζονταν όλη την νύχτα για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στον Περιφερειακό του Βόλου, αλλά και στα τούνελ όπου παρά την ρίψη αλατιού και θαλασσινού νερού από υδροφόρες του Δήμου Βόλου, υπάρχει πάγος στο οδόστρωμα.

Χιόνι έχει σκεπάσει όλο το Πήλιο, ανατολικό, κεντρικό και νότιο, μέχρι και το Τρίκερι, το ακραίο σημείο της χερσονήσου της Μαγνησίας, αλλά στα λευκά έχουν ντυθεί και οι Σποράδες.

Ποιοι δρόμοι έκλεισαν στην Αττική 

Λόγω χιονόπτωσης στην Αττική, απαγορεύτηκε από τη Τροχαία η κίνηση των φορτηγών στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας, από το ύψος των Βιλίων, στο ρεύμα προς Θήβα, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για τα υπόλοιπα οχήματα. 

Έκλεισε επίσης η λεωφόρος Φυλής από την Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια. Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, καθώς και στην οδό Αγίου Μερκουρίου. 

Κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω και η περιφερειακή οδός Πεντέλης, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως την λεωφόρο Διονύσου.

Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, καθώς και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.

H πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σάββατο και την Κυριακή 

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το Σάββατο αναμένεται νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την Ανατολική νησιωτική χώρα και την Κρήτη, ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.

Οι άνεμοι θυελλώδεις βόρεια τοπικά 8 μποφόρ στα πελάγη, ενώ η θερμοκρασία σημειώνει σημαντική πτώση.

Κατά τόπους θα υπάρξει παγετός, ισχυρός στα ηπειρωτικά, ο οποίοα στα βόρεια θα είναι ολικός

Ειδικότερα, στη Μακεδονία και τη Θράκη θα υπάρξουν νεφώσεις με κατά τόπους χιονοπτώσεις κυρίως στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.  

Ανεμοι, από βόρειες διευθύνσεις με 4 έως και 6, τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -8 έως 0 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιουνίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Πελοπόννησο, θα υπάρξουν νεφώσεις και κατά περιόδους τοπικά χιονόνερο ή χιόνι.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ήπειρο, 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατολική Πελοπόννησο, θα υπάρξουν νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά τόπους θα είναι πυκνές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 έως 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα υπάρξουν νεφώσεις με χιονόνερο ή παροδικές χιονοπτώσεις στα πεδινά. Θα υπάρξουν επίσης χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά τα οποία θα κατά τόπους θα είναι πυκνά στην Κρήτη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 4 βαθμούς και στην Κρήτη έως 6 βαθμούς.

Στα Δωδεκάνησα θα παρατηρηθούν νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Στα νησιά του Ανατολικου Αιγαίου χιονοπτώσεις οι οποίες κατά περιοδους θα είναι πυκνές.

Στην Αττική, στα νότια θα υπάρξουν νεφώσεις με χιονόνερο ή παροδικές χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονοπτώσεις οι οποίες στα Βόρεια θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι, 5 με 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κινηθεί από -2 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, θα έχουμε νεφώσεις με παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα Ανατολικά. Η θερμοκρασία θα κινηθεί από -6 έως -1 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά τον καιρό της Κυριακής, η ΕΜΥ προβλέπει συνέχιση των νεφώσεων στα Δυτικά και τα Βόρεια με παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις που θα περιοριστούν το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι άνεμοι θα κινηθούν σε βόρειες διευθύνσεις από 4 έως 6 μποφόρ.

ΠΗΓΗ:enallaktikos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.