Στον τοίχο ξαναστήνουν τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τα LuxLeaks

Τρικλοποδιές έβαζε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις προσπάθειες της Ε.Ε. για πάταξη της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών όταν ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου


Νέες γερμανικές διαρροές για το «Μεγάλο Δουκάτο»


Στον τοίχο ξαναστήνουν τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για το αμαρτωλό «φοροχαριστικό» του παρελθόν, και συγκεκριμένα για τις... τρικλοποδιές που έβαζε στις προσπάθειες φορολογικής μεταρρύθμισης της Ε.Ε. όταν ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Εμπιστευτικά έγγραφα που διέρρευσαν χθες στον βρετανικό Guardian, τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων και το γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο NDR αποκαλύπτουν ότι στη διάρκεια της πολυετούς πρωθυπουργίας του (1995-2013) -περίοδο κατά την οποία ήταν και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου- ο Γιούνκερ μπλόκαρε συστηματικά τις προσπάθειες της Ε.Ε. για την πάταξη της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών.

Τα γερμανικής προέλευσης εμπιστευτικά διπλωματικά έγγραφα δείχνουν ότι το Μεγάλο Δουκάτο ασκούσε επί χρόνια παρελκυστική πολιτική σε μία από τις πιο μυστικοπαθείς επιτροπές των Βρυξελλών, την Ομάδα Κώδικα Δεοντολογίας για τη Φορολογία των Επιχειρήσεων -Code of Conduct Group (Business Taxation).

Η Ομάδα του Κώδικα Δεοντολογίας για τη Φορολογία των Επιχειρήσεων αποτελεί προπαρασκευαστικό σώμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δημιουργήθηκε πριν από 19 χρόνια με στόχο να προασπίσει τον κώδικα δεοντολογίας που υπέγραψαν το 1988 οι χώρες-μέλη, με τον οποίο συμφώνησαν να μην εμπλακούν σε έναν επιζήμιο μεταξύ τους φορολογικό ανταγωνισμό.

Ολα αυτά τα χρόνια ελάχιστα ήρθαν στο φως από τις εργασίες αυτής της επιτροπής, η οποία εστιάζει το ενδιαφέρον της στους καταχρηστικούς εθνικούς νόμους, τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών στο πεδίο των τριγωνικών συναλλαγών και στην προώθηση των αρχών του κώδικα σε χώρες μη μέλη της Ε.Ε.

Οι προσπάθειες για την κατάργηση των χαριστικών φορολογικών πολιτικών προς τις πολυεθνικές καθυστερούσαν, «νέρωναν» ή εκτροχιάζονταν εξ αιτίας της αντίστασης που προέβαλλε μια μικρή ομάδα χωρών, επικεφαλής των οποίων συνήθως ήταν το Λουξεμβούργο.

Το Μεγάλο Δουκάτο, εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι η Επιτροπή αποφασίζει υποχρεωτικά με ομοφωνία, κατάφερε μεταξύ άλλων να μπλοκάρει: α. Σχέδια για την ανεξάρτητη αξιολόγηση όλων των συμφωνιών που έχουν συνάψει οι φορολογικές αρχές της κάθε χώρας-μέλους με πολυεθνικές επιχειρήσεις. β. Ερευνα για διασυνοριακή στρατηγική φοροαποφυγής, που είναι γνωστή ως «υβριδική αναντιστοιχία» και χρησιμοποιείται συχνά από τις πολυεθνικές. γ. Πρόταση για τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών.

Στόχος του Λουξεμβούργου ήταν βέβαια να προστατεύσει το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που διατηρεί στην επικράτειά του προσελκύοντας τις πολυεθνικές να μεταφέρουν εκεί τα κέρδη τους φοροδιαφεύγοντας από τον υπόλοιπο κόσμο.

Το μέγεθος της «μηχανής» φάνηκε με την αποκάλυψη του γνωστού σκανδάλου Luxleaks πριν από δύο χρόνια.

Εκατοντάδες πολυεθνικές όπως οι McDonald’s, Fiat, Amazon, ΙΚΕΑ, Skype επέλεγαν να δηλώνουν τα διεθνή τους κέρδη σε θυγατρικές τους στο Μεγάλο Δουκάτο, καθώς ο φόρος που πλήρωναν εκεί γι' αυτά ήταν αρκετές φορές χαμηλότερος και του 1%.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι το φορολογικό σύστημα της χώρας του δεν ήταν και τόσο δίκαιο, ενώ στη συνέχεια στήριξε τις προσπάθειες της επιτρόπου Ανταγωνισμού Margrethe Vestager κατά των πολυεθνικών που φοροδιαφεύγουν.

Ξεκίνησε ακόμη εκστρατεία για την καλύτερη φορολογική συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών.

Οι χθεσινές αποκαλύψεις εγείρουν όμως ερωτήματα για την αλήθεια των προθέσεών του. Από την άλλη πλευρά, καλό είναι να μη βιαστεί κάποιος να βγάλει συμπέρασμα.

Οι διαρροές προέρχονται από γερμανικά εμπιστευτικά διπλωματικά έγγραφα και το Βερολίνο, ως γνωστόν, δεν θεωρεί τον Γιούνκερ απόλυτα δικό του άνθρωπο. Το «στήσιμο» πάντα παίζει ως πιθανότητα.

Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης

ΠΗΓΗ:  efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.