Ανάπτυξη της Ισλανδικής οικονομίας 4,3% για το 2016: Το εθνικό κράτος ζει και βασιλεύει


Η Ισλανδία αποδεικνύει ότι το εθνικό κράτος ζει και βασιλεύει

Στις 27 Μαΐου 2016, η Statistics Iceland (η εθνική στατιστική υπηρεσία της Ισλανδίας) δημοσίευσε την είδηση: ανάπτυξη της Ισλανδικής οικονομίας κατά 4,3% το 2016. Το έθνος απολαμβάνει ισχυρή κατανάλωση των νοικοκυριών και αύξηση των επενδύσεων και του τουρισμού που είναι η κινητήρια δύναμη της αύξησης των εξαγωγών. Ο πληθωρισμός είναι χαμηλός και η συναλλαγματική ισοτιμία, η οποία υποτιμήθηκε απότομα κατά τη διάρκεια της κρίσης, είναι σταθερή, αν όχι σταθερά ανοδική και πάλι. Συγκρίνετε αυτό με τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης. 
Μάθαμε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι η Ισλανδική κυβέρνηση έχει αυξήσει την ένταση των ελέγχων κεφαλαίου και αναγκάζει τα κερδοσκοπικά κεφάλαια να συμπεριφέρονται ανάλογα. Για εκείνους που πιστεύουν ότι το κράτος είναι νεκρό, ιδιαίτερα εκείνους στην Αριστερά που προωθούν μεγάλα (παραληρητικά) σχέδια μιας Πανευρωπαϊκής Δημοκρατίας ως το μόνο τρόπο για να πάρουν τον έλεγχο από τις μεγάλες εταιρίες, η Ισλανδία αποδεικνύει ότι ο νεοφιλελευθερισμός έχει να αντιπαλέψει τις νομοθετικές ικανότητες των κυρίαρχων κρατών.

Οι εταιρίες δεν έχουν στρατούς (συνήθως). Πρέπει να χειραγωγήσουν τη νομοθετική διαδικασία προς όφελός τους. Το κράτος – εκδότης νομίσματος είναι ακόμα κυρίαρχο – άσχετα με την παγκοσμιοποίηση - και η Δεξιά το γνωρίζει αυτό. Η Αριστερά έχει εξαπατηθεί ώστε να πιστέψει το αντίθετο. Αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει για να υπάρξει πρόοδος, ώστε να αποκατασταθεί κάποια ευπρέπεια στη διαδικασία χάραξης πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο.


Αυτό το άρθρο δείχνει ότι η όλη ιδέα, ότι θα πρέπει να είναι κανείς μέλος της Ε.Ε. προκειμένου να επιβιώσει, είναι τελείως για τα σκουπίδια (κινδυνολογία Brexit κανείς;). Η Ισλανδία είπε όχι στο Ευρώ και τους τραπεζίτες και τώρα πηγαίνει καλά, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.!

Αν η Ελλάδα είχε κάνει ό,τι έπρεπε να κάνει χρόνια πριν (να βγει από το Ευρώ), θα ήταν κι αυτή στην κορυφή της κούρσας της ανάκαμψης. Αντ' αυτού, είναι στον πάτο.


Μετάφραση: Μεταφραστική ομάδα Ιστολογίου

ΠΗΓΗ: underground

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.