Η Υ.Α. του ΟΗΕ δε συμμετέχει στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας

 

Όλο και πιο μόνη η Ελλάδα. ΟΗΕ και ΜΚΟ μένουν εκτός των Hotspots


Η Υ.Α. του ΟΗΕ δε συμμετέχει στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, ούτε πρόκειται να αναμιχθεί στις επιστροφές ή την κράτηση. Πώς αλλάζει η δράση της. Αναλαμβάνει δράση ο στρατός στην Ειδομένη

Χρήστος Δεμέτης

Η Ύπατη Αρμοστεία επαναπροσδιορίζει τον ρόλο της στην Ελλάδα καθώς τίθεται επισήμως σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Όπως ξεκαθαρίζει, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, τα hotspots μετατρέπονται σε κέντρα κράτησης. Αναλόγως, και σύμφωνα με την πολιτική της Υ.Α. ενάντια στην υποχρεωτική κράτηση, διακόπτονται συγκεκριμένες δράσεις σε όλα τα κλειστά κέντρα στα νησιά, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών μετακίνησης από και προς τους χώρους αυτούς.

Το news 247 επικοινώνησε με τη Στέλλα Νάνου, υπεύθυνη Επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για να μας εξηγεί περαιτέρω την απόφαση. Όπως μας είπε, επί της ουσίας η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν φεύγει από τα νησιά της χώρας, αλλά επαναπροσδιορίζει τον ρόλο της αντιδρώντας στα κλειστά κέντρα κράτησης.

"Διακόπτουμε ορισμένες δραστηριότητες μόνο μέσα στους κλειστούς χώρους με την έννοια ότι η Ύπατη Αρμοστεία, σύμφωνα με τον ρόλο και το καταστατικό της, δεν μπορεί να λειτουργεί μέσα σε χώρους που λειτουργούν σαν κέντρα κράτησης. Η Ύπατη Αρμοστεία δεν βοηθάει ως προς την παροχή υποδομών και υπηρεσιών μέσα σε χώρους κράτησης, βάσει του καταστατικού της.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα έχουμε παρουσία. Θα έχουμε παρουσία, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Πλέον ο ρόλος μας μέσα στα hotspot είναι εποπτικός. Θα παρακολουθούμε αν τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ενημέρωση και πληροφορίες στους ανθρώπους που είναι εκεί, ειδικά για το δικαίωμα τους στο άσυλο. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως οι άνθρωποι είναι ενήμεροι για τη διαδικασία, για το τί πρέπει να κάνουν, εφόσον έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν άσυλο, έτσι ώστε όσοι φοβούνται να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους, να μπορούν να κάνουν αίτηση".

Συνεχίζοντας, διευκρινίζει πως αν δεν επαρκεί η παροχή βοήθειας από τις επίσημες δομές, η Ύπατη Αρμοστεία θα συνδράμει παρά τις επιφυλάξεις της για τη Συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία διεκδικεί την αναθεώρηση της Συμφωνίας ανάμεσα σε Ε.Ε. και Τουρκία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.