Πέντε ανόητα επιχειρήματα Και γιατί είναι ανόητα.


1) «Η συμ­φω­νία πέ­τυ­χε ρωγ­μές στο αντί­πα­λο στρα­τό­πε­δο (τους δανειστές), τις οποί­ες μπο­ρού­με να αξιο­ποι­ή­σου­με, ενώ απο­κά­λυ­ψε σε όλους το ρόλο και τις προ­θέ­σεις της Γερ­μα­νί­ας –άρα υπάρ­χουν και θε­τι­κά». 

Η «συμ­φω­νία» δεν πέ­τυ­χε καμία ρωγμή στο αντί­πα­λο στρα­τό­πε­δο. 
Υπήρ­ξε συ­ντρι­πτι­κή νίκη του νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρου ολο­κλη­ρω­τι­σμού (ασφα­λώς δεν ζη­τά­ει κα­νείς από την κυ­βέρ­νη­ση να είχε νι­κή­σει αυτό τον πα­ντο­δύ­να­μο αντί­πα­λο). Και μά­λι­στα αυτός ο ολο­κλη­ρω­τι­σμός απο­θρα­σύν­θη­κε βά­ζο­ντας στο «τρα­πέ­ζι» όλο και σκλη­ρό­τε­ρα μέτρα και –το χει­ρό­τε­ρο– απαι­τώ­ντας πια θε­σμο­θέ­τη­ση τόσο του τσε­κου­ρέ­μα­τος της δη­μο­κρα­τί­ας όσο και της νεοφιλε­λεύ­θε­ρης ολο­κλή­ρω­σης σε όλη την ευ­ρω­ζώ­νη (είναι άλλο θέμα αν η επι­κρά­τη­ση αυτών των πο­λι­τι­κών οδη­γή­σουν σε διά­σπα­ση ή ακόμη και σε...
διά­λυ­ση της ευ­ρω­ζώ­νης –αυτό δεν είναι απα­ραί­τη­τα έξω από τις επι­λο­γές του Βε­ρο­λί­νου).

Το επι­χεί­ρη­μα, «η Γερ­μα­νία απο­κα­λύ­φθη­κε» είναι ανά­λο­γο με το να λέει κανείς ότι και το 1945 οι ΗΠΑ «απο­κα­λύ­φθη­καν» ως κυ­νι­κή ιμπε­ρια­λι­στι­κή δύ­να­μη (κι όχι ως αγνή δη­μο­κρα­τία όπως πι­στευό­ταν μέχρι τότε) με τις δύο ατο­μι­κές βόμ­βες που έρι­ξαν στην Ια­πω­νία. Πόσο με­γά­λη ζημιά έπα­θαν άραγε οι ΗΠΑ από αυτή την «απο­κά­λυ­ψη» τότε;


Και άραγε, ακόμη κι αν υπήρ­χαν ρωγ­μές στην ευ­ρω­ζώ­νη, με τι εί­δους κό­τσια θα τις «εκ­με­ταλ­λευό­ταν» η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση; Θα κα­τα­φέ­ρει να φέρει σε διά­στα­ση τον Ολάντ και τον Ρέν­τσι με τη Μέρ­κελ (ή ακόμη καλύ­τε­ρα τη Μέρ­κελ με τον Σόι­μπλε) όταν δεν έχει τα πο­λι­τι­κά κό­τσια να τα βάλει με τους κα­πι­τα­λι­στές του εσω­τε­ρι­κού; Όταν δεν έχει κου­νή­σει τον Σάλλα, δεν έχει θίξει τον Με­λισ­σα­νί­δη, αλλά ούτε έχει επι­χει­ρή­σει να επι­βά­λει στον πιο αδύ­να­μο μι­κρο­κα­πι­τα­λι­στή το βα­σι­κό μισθό των 751 ευρώ;

2) «Δεν πρέ­πει με τί­πο­τε να ξα­να­γυ­ρί­σουν οι Σα­μα­ρο­βε­νι­ζέ­λοι».

Ο Σα­μα­ράς και ο Βε­νι­ζέ­λος δεν μπο­ρούν να επι­στρέ­ψουν γιατί είναι πο­λι­τι­κά πτώ­μα­τα, σκο­τω­μέ­να από τον λαό και θαμ­μέ­να μά­λι­στα από τα ίδια τους τα κόμ­μα­τα. Και είναι πο­λι­τι­κά πτώ­μα­τα επει­δή εφάρ­μο­σαν μνη­μό­νια ενάντια στις ίδιες τις ζωές της με­γά­λης πλειο­ψη­φί­ας του πλη­θυ­σμού. Αυτό το μέλ­λον θα έχουν κι όσοι άλλοι (πρό­σω­πα και κόμ­μα­τα) θα επιχειρήσουν να επι­βάλ­λουν μνη­μό­νια.

Αν με το επι­χεί­ρη­μα αυτό («Δεν πρέ­πει με τί­πο­τε να ξα­να­γυ­ρί­σουν οι Σα­μα­ρο­βε­νι­ζέ­λοι») εν­νο­ούν κά­ποιοι την επά­νο­δο της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων μνη­μο­νια­κών δυ­νά­με­ων, θα πρέ­πει επι­τέ­λους να αντι­λη­φθούν ότι εν πολ­λοίς αυτά έχουν επα­νέλ­θει: Στη Βουλή η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Πο­τά­μι ψη­φί­ζουν ομό­φω­να με την κυ­βέρ­νη­ση –και αυτό θα συ­νε­χι­στεί για καιρό με όλους τους εφαρ­μο­στι­κούς νό­μους του μνη­μο­νί­ου! Επί­σης από καιρό έχουν επι­στρέ­ψει και πολλά πρό­σω­πα του αμαρ­τω­λού, δια­πλε­κό­με­νου και μνη­μο­νια­κού πα­ρελ­θό­ντος με επι­λο­γή της ίδιας της ηγε­σί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ: Παυ­λό­που­λος (ΝΔ, μνη­μό­νιο), Σα­γιάς (νο­μι­κή υπο­στή­ρι­ξη εκ­ποί­η­σης δη­μό­σιου πλού­του), Σπίρ­τζης (ΠΑΣΟΚ, ερ­γο­λά­βοι), Πα­νού­σης (ΔΗΜΑΡ), Ταγ­μα­τάρ­χης (ΠΑΣΟΚ), Μάρ­δας (Ση­μί­της), Τζά­κρη (Πα­παν­δρέ­ου).

Είναι επί­σης λάθος το επι­χεί­ρη­μα αν αυτό υπο­νο­εί ότι είναι κα­λύ­τε­ρα να διαχει­ρί­ζε­ται ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ το μνη­μό­νιο. Οι δα­νει­στές και οι ντό­πιοι σύμ­μα­χοί τους είναι ΕΝ­ΘΟΥ­ΣΙΑ­ΣΜΕ­ΝΟΙ από την προ­ο­πτι­κή να ψη­φί­σει και να εφαρ­μό­σει ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ το 3ο μνη­μό­νιο. Αυτοί που μέχρι χθες απο­κα­λού­σαν τον Τσί­πρα «ακρο­α­ρι­στε­ρό εξ­τρε­μι­στή», τώρα τον απο­θε­ώ­νουν ως με­γά­λο ηγέτη. Γιατί; Γιατί ξέ­ρουν ότι αυτό το μνη­μό­νιο ΔΕΝ μπο­ρού­σαν να το πε­ρά­σουν με τί­πο­τε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Λένε στον Τσί­πρα: «Χρη­σι­μο­ποί­η­σε τη με­γά­λη δη­μο­τι­κό­τη­τά σου και εφάρ­μο­σε το μνη­μό­νιο, είσαι η με­γα­λύ­τε­ρη ελ­πί­δα που έχου­με». Και έχουν δίκιο (άλ­λω­στε το συμ­φέ­ρον τους το ξέ­ρουν κα­λύ­τε­ρα από εμάς).

Γι’ αυτό το λόγο εξάλ­λου ΔΕΝ ΥΠΑΡ­ΧΕΙ τρό­πος να πέσει η κυ­βέρ­νη­ση. Ακόμη κι όταν έχασε τη δε­δη­λω­μέ­νη, όλοι μα όλοι (αντι­πο­λί­τευ­ση, ΜΜΕ, δανει­στές) σφύ­ρι­ζαν αδιά­φο­ρα. Πρό­τα­ση μομ­φής δεν τολ­μά­ει να κάνει κα­νείς από το παλιό μνη­μο­νια­κό μπλοκ γιατί αυτό τους επι­βάλ­λουν τα αφε­ντι­κά τους εντός και εκτός Ελ­λά­δας: «Ο Τσί­πρας μπο­ρεί να κάνει τη δου­λειά, μην τον ενο­χλεί­τε», τους λένε.

Ούτε φυ­σι­κά υπάρ­χουν πε­ρι­θώ­ρια ώστε «ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην κυ­βέρ­νη­ση» να μπο­ρεί να βρει πα­ρα­θυ­ρά­κια στο μνη­μό­νιο για φι­λο­λαϊ­κή πο­λι­τι­κή. Το ήδη ψη­φι­σμέ­νο σκέ­λος της συμ­φω­νί­ας προ­βλέ­πει εν­δε­λε­χή έλεγ­χο οποιου­δή­πο­τε νόμου από την τε­ρα­τρόι­κα πριν καν αυτός αναρ­τη­θεί για δια­βού­λευ­ση.

Θυ­μί­ζου­με τέλος ότι αρι­στε­ρή κυ­βέρ­νη­ση ση­μαί­νει αρι­στε­ρό πρό­γραμ­μα, όχι αρι­στε­ροί άν­θρω­ποι στην κυ­βέρ­νη­ση. Η απο­τρό­παια με­τάλ­λα­ξη του Τσί­πρα στη συ­νέ­ντευ­ξή του στο Κόκ­κι­νο 105,5, όταν -πα­ρό­τι ο ίδιος συμ­με­τεί­χε το 2001 στην ελ­λη­νι­κή απο­στο­λή των δια­δη­λω­τών στη Γέ­νο­βα- «ανα­κά­λυ­πτε» τώρα ότι οι πρό­σφα­τες συλ­λή­ψεις του Πα­νού­ση στη δια­δή­λω­ση του Συντάγμα­τος αφο­ρού­σαν κά­ποιους «αλ­λο­δα­πούς μη με­τα­νά­στες που τι δουλειά είχαν εκεί;», απο­κα­λύ­πτει το πού μπο­ρεί να φτά­σει η Αρι­στε­ρά στην κυ­βέρ­νη­ση χωρίς αρι­στε­ρό πρό­γραμ­μα!

3) «Η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ θα πο­λε­μή­σει τη δια­πλο­κή».

Μία από τις υπο­τι­θέ­με­νες άμε­σες προ­θέ­σεις της κυ­βέρ­νη­σης ήταν να χτυπηθεί η τε­ρά­στια πληγή του λα­θρε­μπο­ρί­ου πε­τρε­λαιοει­δών. Επρό­κει­το μά­λι­στα για μέτρο το οποίο οι δα­νει­στές δεν θα θε­ω­ρού­σαν μο­νο­με­ρή ενέργεια. Εί­δα­τε να γί­νε­ται τί­πο­τε; Επέ­τρε­ψε το κυ­βερ­νη­τι­κό κέ­ντρο να μπουν στο στό­χα­στρο των τε­λω­νεια­κών, φο­ρο­λο­γι­κών και διω­κτι­κών αρχών οι γνω­στοί με­γα­λο­πε­τρε­λαιά­δες που δια­φε­ντεύ­ουν τον τόπο; Είδα­τε να έχουν κα­νέ­να άγχος οι με­γα­λο­φο­ρο­φυ­γά­δες; Εί­δα­τε να έχουν άγχος οι με­γα­λο­τρα­πε­ζί­τες; Εί­δα­τε να έχουν άγχος οι με­γα­λο­κα­να­λάρ­χες; Εί­δα­τε να έχει άγχος το τρί­γω­νο της δια­πλο­κής όπως το πε­ριέ­γρα­φε προ­ε­κλο­γι­κά ο Αλ. Τσί­πρας;

4) «Το συμ­φέ­ρον του λαού πάνω από το πρό­γραμ­μα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ».

Μπα; Δεν ξέ­ρα­με ότι το πρό­γραμ­μα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ήταν ΕΝΑ­ΝΤΙΟΝ των συμ­φε­ρό­ντων του λαού.

5 )«Πάνω από όλα η ενό­τη­τα».

Ενό­τη­τα σε ποια βάση; Να επι­στρέ­ψου­με στις κα­τα­στα­τι­κές, συ­νε­δρια­κές, προ­γραμ­μα­τι­κές και προ­ε­κλο­γι­κές θέ­σεις του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ; Να επι­στρέ­ψου­με στην αντι­μνη­μο­νια­κή ψυχή του κόμ­μα­τος; Λέμε ναι σε αυτή την ενό­τη­τα. Αλλά δυστυ­χώς πάρα πολ­λοί (και κυ­ρί­ως τα συ­στη­μι­κά και αυ­ρια­νι­στι­κά ΜΜΕ) εννο­ούν ενό­τη­τα στη βάση της συν­θη­κο­λό­γη­σης της κυ­βέρ­νη­σης. Ενό­τη­τα δηλ. στην απο­δο­χή και την υπερ­ψή­φι­ση του 3ου μνη­μο­νί­ου. Ενό­τη­τα στη βάση του να απο­δε­χτεί η πλειο­ψη­φία της ΚΕ τις αντι­κα­τα­στα­τι­κές και αντισυνε­δρια­κές θέ­σεις της μειο­ψη­φί­ας της ΚΕ.

Λέμε όχι σε μια τέ­τοια ενό­τη­τα. Όχι μόνον για τους πα­ρα­πά­νω λό­γους. Αλλά γιατί μια τέ­τοια «ενό­τη­τα» θα είναι ενό­τη­τα με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, και το Πο­τά­μι. Και γιατί θα έστελ­νε σε με­ρι­κούς μήνες τη Χρυσή Αυγή σε με­γά­λα διψή­φια πο­σο­στά. Λόγος από μόνος του αρ­κε­τός για να αρ­νη­θεί κα­νείς τη μνη­μο­νια­κή συν­θη­κο­λό­γη­ση της ηγε­σί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. 

http://www.rproject.gr/
ΠΗΓΗ: ΚΟΥΓΚΙ2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.