Αυλοφόρος αγελάδα - cannulated cow (VIDEO)
Επιμέλεια Κούλα
Κρεμαστιώτη
Ο όρος «αυλοφόρος
αγελάδα» αναφέρεται στην αγελάδα στην οποία έχει τοποθετηθεί χειρουργικά μια
κάνουλα. Η κάνουλα ενεργεί ως φινιστρίνι\δίαυλος που επιτρέπει την πρόσβαση στο
εσωτερικό της κοιλιάς της αγελάδας.
Η επέμβαση αυτή
γίνεται για να διευκολύνει την εκτενή έρευνα και ανάλυση του πεπτικού
συστήματος του ζώου που διαφορετικά δεν θα μπορούσε να γίνει, για να
πραγματοποιείται ανάλυση της χορτονομής.
Μόλις η κάνουλα τοποθετηθεί χειρουργικά στην αγελάδα της επιτρέπεται κατόπιν να βοσκήσει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Κατόπιν το υλικό που έχει βοσκήσει η αγελάδα συλλέγεται και δοκιμάζεται. Η πρακτική αυτή που ανάγεται στη δεκαετία του 1920, δείχνει ποιά κτηνοτροφικά φυτά είναι τα βέλτιστα για τη διατροφή της αγελάδας.»
Ο σκοπός αυτού του εξωφρενικού πειράματος (που σημειωτέον έχει αρχίσει και εξαπλώνεται σε διάφορες χώρες π.χ. ΗΠΑ, Ελβετία κλπ) υποτίθεται ότι είναι η παρακολούθηση και αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσης των αγελάδων. ...
Η αιτία είναι ότι η εκτροφή αγελάδων περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εκτροφή ζώου στην κτηνοτροφία έχει βάσιμα κατηγορηθεί για την παραγωγή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κατά συνέπεια της αλλαγής του κλίματος του πλανήτη.
Οι μεγάλες ποσότητες μεθανίου που εκλύουν τα ζώα οφείλονται στην ακατάλληλη διατροφή τους που βασίζεται σε μια υδαρή κοπριά καλαμποκιού \σόγιας (συνήθως μεταλλαγμένων) την οποία τα δυστυχισμένα ζώα δεν μπορούν να χωνέψουν σωστά γιατί δεν είναι η κατάλληλη τροφή γι΄αυτά.
Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο μια ακραία δυσφορία του ζώου –λόγω της μεγάλης συσσώρευσης μεθανίου στο πεπτικό του σύστημα – αλλά και οι γνωστές επιβλαβείς συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Έτσι ως απάντηση στις
πιέσεις των απανταχού συνειδητών ανθρώπων για μείωση ή εξάλειψη της κατανάλωσης
ζωικών προϊόντων και της βιομηχανικής κτηνοτροφίας, οι επιστήμονες ανοίγουν
τρύπες στα ζώα για τη δήθεν βελτιστοποίηση της διατροφής τους που δεν θα τους
δημιουργεί τόσα αέρια ώστε να βλάπτουν το περιβάλλον.
Εγώ δεν είμαι επιστήμονας αλλά μήπως η φυσιολογική ζωή της αγελάδας, μέσα από τα εκατομμύρια χρόνια εξέλιξής της πάνω στον πλανήτη, που είναι να βόσκει ελεύθερη σε ένα φυσιολογικό χωράφι διασφαλίζει τη βέλτιστη διατροφή για το ζώο και την προστασία του περιβάλλοντος…. Λέω μήπως;
Στοιχεία από τη Wikipedia
Δεν υπάρχουν σχόλια: