Τι κάνετε στρατηγέ μου;



της Καλής Σφέτσου

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα πλησίασε τον ρακένδυτο και σχεδόν τυφλό ζητιάνο.

-Τι κάνετε στρατηγέ μου;

-Απολαμβάνω την ελεύθερη πατρίδα μου.

-Μα εδώ την απολαμβάνετε, καθισμένος στο δρόμο;

-Η πατρίδα μου μ' έχει χορηγήσει σύνταξη, για να περνώ καλά. Αλλά έρχομαι εδώ, για να παίρνω μια ιδέα πως περνά ο κόσμος που για την λευτεριά του πολέμησα.

Ο πρεσβευτής κατάλαβε και φεύγοντας,...
άφησε διακριτικά να του πέσει ένα πουγκί με χρυσά φλουριά.

-Σ'έπεσε το πουγκί σου. Πάρ' το μη το βρει κανένας και το χάσεις.

Ο Νικηταράς, ο πιστός ανιψιός του Κολοκοτρώνη, υπήρξε ένας από τους πιο γενναίους και τίμιους πολεμιστές της επανάστασης. Παρών σε όλες τις μάχες του αγώνα. Στο Βαλτέτσι, στα Δολιανά, στα Δερβενάκια, στο Μεσολόγγι, στην Αράχωβα.

Δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ του για λάφυρα. Και ο τελευταίος από τους ανθρώπους του ήταν πλουσιότερος απ' αυτόν. Μετά την μάχη στα Δερβενάκια,οι πρωτοκαπετάνιοι του χάρισαν ένα άλογο, ένα διαμαντοστόλιστο σπαθί και μια σκαλιστή ταμπακιέρα. Το σπαθί το έστειλε στους Υδραίους, για να αρματώσουν τα καράβια τους και την ταμπακιέρα στην γυναίκα του μ' ένα σημείωμα: Την στέλνω σε σένα που αγαπώ ύστερα απ' την πατρίδα. Λάβε την για να με θυμάσαι.

Στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα συλλαμβάνεται και κατηγορείται άδικα για συνομωσία κατά το θρόνου. Τα βασανιστήρια στο Παλαμήδι και μετά στην Αίγινα ήταν φριχτά. "Γυναίκα, βαριές οι κοντακιές."

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1841 αποφυλακίζεται σχεδόν τυφλός. Η οικονομική του κατάσταση τραγική. Το σπίτι και το κτήμα στο Άργος είναι πνιγμένα στα χρέη.

Όταν το κτήμα στο Σερεμέτι βγήκε στον πλειστηριασμό, πήρε την οικογένειά του και ήρθε στον Πειραιά. Έκανε αίτηση και του χορηγήθηκε η άδεια να ζητιανεύει κάθε Παρασκευή στο δρόμο που σήμερα είναι η εκκλησία της Ευαγγελίστριας.

Το 1843, όταν ο βασιλιάς Όθωνας αναγκάστηκε να δώσει σύνταγμα στην Ελλάδα, του απονεμήθηκε ο βαθμός του υποστράτηγου μαζί με μια πενιχρή σύνταξη.

Πέθανε 6 χρόνια αργότερα σε ηλικία 67 ετών και θάφτηκε αρχικά δίπλα στον Κολοκοτρώνη, όπως ήταν άλλωστε κι η επιθυμία του. Ωστόσο, η έλλειψη απογόνων αλλά κυρίως η έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους της πολιτείας είναι ο λόγος που σήμερα ο τάφος του μεγάλου ήρωα...έχει εξαφανιστεί !




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.