Διάσκεψη για τη Λιβύη: Η Ελλάδα έφαγε πόρτα από την Ιταλία
Γράφει ο Αλφόνσος Βιτάλης
Μια ακόμα Διάσκεψη για την Λιβύη που διοργανώνεται αυτή την φορά από την Ιταλία σε συνεργασία με τον ΟΗΕ στις 22 Ιουνίου στη Ζυρίχη χωρίς την παρουσία (για μία ακόμα φορά) της Ελλάδας, αλλά με συμμετοχή και πάλι της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες αν και Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Λιβύη λόγω του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου, δεν προσκλήθηκε ούτε σε αυτή την Διάσκεψη καθώς , χαρακτηρίζεται ως πιο «κλειστή» σε σχέση με τις προηγούμενες υπό την έννοια ότι οι διοργανωτές θέλουν να δώσουν ώθηση στις πολιτικές εξελίξεις που έχουν παγώσει με την ματαίωση των εκλογών τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ελληνική διπλωματία καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι κάποιοι από τους συμμάχους και εταίρους μας δεν «ακούν» και «δεν κατανοούν πλήρως» τις ανησυχίες της Αθήνας σε σχέση με τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις. Ωστόσο με προσεχτικό τρόπο διατυπώνονται και κάποιοι προβληματισμοί από διπλωμάτες ότι ναι μεν υπάρχει αυτή η στάση από ορισμένους συμμάχους και εταίρους, ωστόσο και η Αθήνα δεν φρόντισε όλο αυτό το διάστημα να αναβαθμίσει την διπλωματική εκπροσώπηση της στη Λιβύη για να «είναι πιο μέσα στο παιχνίδι» και εξακολουθεί να διατηρεί Επιτετραμένο και όχι Πρέσβη στη Λιβύη , τις ώρες που άλλες χώρες έχουν πιο αναβαθμισμένη διπλωματική παρουσία .
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στη Ζυρίχη στη Διάσκεψη που οργανώνει η Ιταλία σε συνεργασία με τον ΟΗΕ έχουν προσκληθεί υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από έξη μόνο χώρες . Τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Τουρκία, την Γαλλία , την Αίγυπτο και την Γερμανία.
Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες Διασκέψεις για την Λιβύη που οργάνωσε η Γερμανία (δύο) και η Γαλλία πλην των προαναφερθεισών έξη χωρών , είχαν κληθεί αντιπροσωπείες από τις όμορες χώρες της Λιβύης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , η Δημοκρατία της Νιγηρίας , το Κατάρ κ.α . Στις δύο Διασκέψεις της Γερμανίας δεν είχε προσκληθεί η Ελλάδα , η οποία όμως προσκλήθηκε στη Διάσκεψη για την Λιβύη που οργάνωσε η Γαλλία .
Η κατάσταση στη Λιβύη φαίνεται ότι ανησυχεί έντονα τους πάντες καθώς όχι απλά έχουν παγώσει οι οποίες πολιτικές εξελίξεις είχαν προγραμματιστεί (εκλογές, έγκριση νέου Συντάγματος) , αλλά και γιατί η κατάδσταση είναι εκρηκτική. Είναι χαρακτηριστικό πως ο λεγόμενος δεύτερος Πρωθυπουργός, ο Μπασάνγκα ενώ πήγαινε για εγκατάσταση στη Τρίπολη στην Τρίπολη που βρίσκεται ο πρώτος Πρωθυπουργός Ντμπέιμπα , απωθήθηκε με πυροβολισμούς και κατέφυγε στη Σύρτη όπου δημιούργησε το πρωθυπουργικό του γραφείο.
από slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια: