Η κυβέρνηση της Ολλανδίας σχεδιάζει την επιβολή φόρου κρέατος και μέτρων με στόχο την μείωση της αγροτικής παραγωγής

 


Παραγωγή κρέατος για λίγους προτείνουν πλέον οι ειδικοί και στην Ευρώπη, στο «όνομα της υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος». Πρώτη η κυβέρνηση της Ολλανδίας σχεδιάζει την επιβολή φόρου κρέατος και μέτρων με στόχο την μείωση της αγροτικής παραγωγής.

Σύμφωνα με την  ελληνική πρεσβεία στη  Χάγη, η κυβέρνηση μελετά την επιβολή επιπλέον φόρου στο κρέας, με το αιτιολογικό  ότι  ο φόρος θα λειτουργήσει  θετικά για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Ωστόσο,οι  εκπρόσωποι της βιομηχανίας κρέατος υποστηρίζουν ότι το κρέας περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά και ότι με τον σχεδιαζόμενο φόρο τα προϊόντα κρέατος θα γίνουν απρόσιτα για άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα.

Επίσης , η ολλανδική κυβέρνηση, εμμένει στον στόχο της για μείωση των εκπομπών αζώτου κατά 50% έως το 2030,  και για τον λόγο αυτό προσπαθεί να πείσει τους αγρότες να μειώσουν ή και να εγκαταλείψουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ( για τους ίδιους λόγους)  εξετάζει πρόταση για την επιβολή φόρου “βιωσιμότητας” στις αγορές βοδινού, χοιρινού και κοτόπουλου. Ηδη έχει κατατεθεί πρόταση στους νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  στην οποία αναφέρεται  ότι η “δίκαιη τιμολόγηση” για το κρέας πρέπει να καθοριστεί βάσει του κόστους των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, της ρύπανσης του αέρα και των υδάτων και της απώλειας της άγριας ζωής που συνδέεται με την κτηνοτροφία.

Η  αύξηση των τιμών του κρέατος θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη και θα δείξει στον κόσμο ότι η Ευρώπη θέλει πραγματικά να κάνει κάτι για την αλλαγή του κλίματος. Η  κάλυψη όπως αναφέρεται   του περιβαλλοντικού κόστους παραγωγής θα αυξήσει την τιμή του βοείου κρέατος κατά περίπου 25% και προτείνει ότι αυτός ο φόρος θα πρέπει να εφαρμοστεί κατά την επόμενη δεκαετία. Ο φόρος για το χοιρινό και το κοτόπουλο πιθανόν να είναι μικρότερος λόγω του μικρότερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Οι Ολλανδοί το προωθούν ήδη…

Την Τρίτη, ο υπουργός Γεωργίας της Ολλανδίας, Χενκ Στανχούγκερ, ενημέρωσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων (Τweede Kamer ) για τα σχέδια του υπουργικού συμβουλίου να διερευνήσει επιλογές που θα αφορούν την εισαγωγή ειδικού τέλους εισφοράς για το κρέας ως μέρος της νέας επισιτιστικής πολιτικής της κυβέρνησης. 

Η εθνική πολιτική τροφίμων στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης κρέατος και στην ενθάρρυνση των πελατών να επιλέξουν περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες – μια κίνηση που θα «συμβάλει τόσο στη βιωσιμότητα όσο και στην υγεία », είπε ο Στανχούγκερ. Μέχρι το 2030, η κυβέρνηση ελπίζει ότι η μέση διατροφή θα αποτελείται από 50% ζωική και 50% φυτική πρωτεΐνη, αντί της τρέχουσας αναλογίας 70/30. Το σχέδιο είναι ότι τα έσοδα από τον λεγόμενο φόρο κρέατος θα επενδυθούν στην κτηνοτροφία, επιτρέποντας στη βιομηχανία να γίνει πιο βιώσιμη.

Βουλευτές σε διάφορα κόμματα επέκριναν τα σχέδια του Στανχούγκερ Ο Ντέρκ Γιαν Έππινκ από το JA21 μίλησε για μια «μαγειρική δικτατορία», ενώ ο Αλεξάντερ Κοπς από το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) χαρακτήρισε το σχέδιο «περίεργο» υπό το φως του ολοένα αυξανόμενου κόστους ζωής στην Ολλανδία .

Η ολλανδική κυβέρνηση προσπαθεί να ενθαρρύνει την υγιή και βιώσιμη ζωή

Τα νέα αυτά έρχονται καθώς το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε εξετάζει διάφορες νέες κλιματικές και περιβαλλοντικές πολιτικές με στόχο να ενθαρρύνει τους πολίτες και τους κατοίκους να ζουν πιο βιώσιμα. Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για τριπλασιασμό του φόρου επιβατών αεροπορικών μεταφορών και εισαγωγή νέων νόμων για τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης σε συσκευασίες σε πακέτο.

Εκτός από τον ενδεχόμενο φόρο κρέατος, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού έχει ήδη δεσμευτεί να μειώσει τον ΦΠΑ στα φρούτα και τα λαχανικά στο μηδέν τοις εκατό και να αυξήσει τον φόρο στα μη αλκοολούχα (αναψυκτικά). Η υφυπουργός Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας και Αθλητισμού, Μάρτεν φαν Όιγιεν, ανακοίνωσε επίσης σχέδια για περιορισμό του αριθμού των καταστημάτων φαστ φουντ στην Ολλανδία.

Ο Στανχούγκερ ελπίζει ότι όλα αυτά τα μέτρα θα «κάνουν ένα πραγματικά μεγάλο βήμα προς την προσέγγιση της βιώσιμης και υγιεινής παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων».

από primenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.