Βαθιά βουτιά των funds στην ελληνική οικονομία



 Γράφει ο Γιώργος Καλούμενος

Ύστερα από μία μακρά περίοδο, κατά την οποία τα ιδιωτικά επενδυτικά funds στόχευαν σε εξαγορές μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα δείχνουν να «αλλάζουν ρότα» και να στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε μεσαίες ή ακόμα και μικρότερες επιχειρήσεις στις οποίες βλέπουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Τέτοια funds είναι για παράδειγμα το BC Partners, το EOS Capital Partners και το CVC Capital Partners, τα οποία έχουν κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους, καθώς έχουν εμπλακεί σε κάποια από τα πιο εντυπωσιακά επιχειρηματικά ντιλ των τελευταίων χρόνων, όπως για παράδειγμα στην εξαγορά της Novα, της Pharmathen, της Εθνικής Ασφαλιστικής και πολλών άλλων – εισηγμένων και μη – εταιρειών.

Βλέπουμε όμως ότι τους τελευταίους μήνες η στρατηγική τους αλλάζει και πλέον έχουν εξαγοράσει κάποιες γνωστές μεν επιχειρήσεις, οι οποίες όμως έχουν πολύ μικρότερη κεφαλαιοποίηση, γεγονός που τις κατατάσσει στη μεσαία ή ακόμα και τη μικρή κατηγορία εταιρειών.

Δηλαδή τα funds, ενώ ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους στη χώρα μας ψάχνοντας για ευκαιρίες σε επιχειρήσεις που θεωρούνται ακόμα και «κολοσσοί» για τα ελληνικά δεδομένα, εκμεταλλευόμενες και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει, δείχνουν διάθεση να μπουν πιο «βαθιά» στην εγχώρια αγορά ψάχνοντας για εταιρείες που είναι «κρυφά» διαμάντια, οι οποίες μέχρι σήμερα περνούσαν κάτω από τα «ραντάρ» τους.

Χαρακτηριστική περίπτωση μίας τέτοιας πολύ επιτυχημένης συμφωνίας ήταν η πώληση της ελληνικής αλυσίδας αθλητικών ειδών Cosmos Sport στον βρετανικό όμιλο JD Sports.

Η εξαγορά έγινε μόλις δύο χρόνια αφότου η EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη είχε τοποθετήσει κεφάλαια 12 εκατ. ευρώ στην εταιρεία αποκτώντας το 30%.

Συγκεκριμένα η EOS επένδυσε στην εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2019, όταν αυτή διέθετε 43 σημεία πώλησης – 39 φυσικά́ καταστήματα και 4 e-shop, ενώ οι πωλήσεις του 2019 ανήλθαν σε 47,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 40% πραγματοποιήθηκε μέσω του e-shop.

Τα κεφάλαια της EOS χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου η Cosmos Sport να υλοποιήσει το αναπτυξιακό́ της πλάνο, που συμπεριλάμβανε κυρίως την επέκταση του φυσικού́ δικτύου καταστημάτων και την περαιτέρω ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής της πλατφόρμας.

Σε μία αντίστοιχη κίνηση η EOS έχει επενδύσει 11 εκατ. ευρώ και στην εταιρεία Eurocatering που διακινεί τα προϊόντα με το brand name «Φρεσκούλης» στις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η EOS Capital διαθέτει στα ταμεία της τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζει για τοποθετήσεις σε ελληνικές μικρομεσαίες εταιρείες με προοπτική.

Μία ακόμα γνωστή αλυσίδα που μπήκε στο μικροσκόπιο των funds και τελικά εξαγοράστηκε από την BC Partners είναι τα Pet City.

Αν και τα επιμέρους οικονομικά στοιχεία της συναλλαγής δεν έγιναν γνωστά, πρόκειται για μία εταιρεία με δυναμική εσόδων στα 45,6 εκατ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία κυμαίνεται σε 5,4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού του 2020. Το δίκτυο καταστημάτων της Pet City περιλαμβάνει 80 σημεία, εκ των οποίων τα 10-12 λειτούργησαν φέτος, ενώ η εταιρεία διαθέτει και ηλεκτρονικό κατάστημα.

Και η λίστα με τις συμφωνίες που αφορούν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν τελειώνει εδώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εξαγορά της ελληνικής εταιρείας ανάπτυξης εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου SomewhereWarm από τον όμιλο Automattic αντί 10 εκατ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος όμιλος μάλιστα ελέγχει, μεταξύ άλλων, την πλατφόρμα δημιουργίας ιστοσελίδων WordPress.

Επίσης πρόσφατο είναι και το ντιλ απόκτησης του 60% της εταιρείας παροχής υπηρεσιών πληροφορικής Intelli Solutions από τη θυγατρική του ομίλου Quest Uni Systems αντί 3,8 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 5,2 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία.

Στην ίδια λίστα περιλαμβάνεται και η στρατηγική συμφωνία της ΖΑΝΑΕ με την καναδική Lallemand, που προβλέπει το δικαίωμα χρήσης του εμπορικού σήματος της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας τροφίμων στον τομέα της ζύμης αρτοποιίας, οδηγώντας, μεταξύ άλλων, σε κοινό δίκτυο αποθήκευσης και διανομής.

Όπως και η επένδυση στην αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης βιολογικών προϊόντων Βιολογικό Χωριό από το SouthBridge ΙI. Το τελευταίο τοποθετείται κυρίως σε μικρομεσαίες ελληνικές εταιρείες και υποστηρίζεται από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι λόγοι της στροφής στις ΜμΕ

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η νέα στρατηγική που έχουν αναπτύξει τα funds σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα δεν είναι τυχαία.

Έχουν εντοπίσει ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας είναι η έλλειψη ρευστότητας, ενώ οι επενδύσεις μέσω equity funds είναι γενικότερα «είδος εν ανεπαρκεία» στην εγχώρια επιχειρηματικότητα.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ο νέος ευρωπαϊκός Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να διαθέσει επιπλέον χρήματα στις επιχειρήσεις, κυρίως μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα funds έχουν ήδη «σκανάρει» εκατοντάδες δυναμικές μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις από κλάδους όπως τα τρόφιμα, τα ποτά και η πληροφορική, καθώς εκεί αναμένονται ακόμη περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές το προσεχές διάστημα.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.